Το Λαογραφικό, ο φυσικός χώρος για τις τοιχογραφίες Παντόλφη

ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 11:03

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», με επιστολή του «εκφράζει

τη βαθύτατη ικανοποίησή του και τις θερμές ευχαριστίες των μελών του προς τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη, και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Πάνο Σάπκα, για τη διεκπεραίωση του ζητήματος της επιστροφής στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Λ.Ι.Μ.Λ.) των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Παντόλφη (1886-1968) που αποτοιχίστηκαν από τη «Δημοτική ή Νέα Αγορά» Λάρισας το έτος 1978.
Σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία που υπάρχει στο αρχείο του Συλλόγου, οι συγκεκριμένες οχτώ τοιχογραφίες περιήλθαν αρχικώς στην κατοχή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας παραδιδόμενες στις 8.8.1978 στα χέρια της αείμνηστης ιδρύτριας Λένας Γουργιώτη και ακολούθως, στις 4 Απριλίου 1991, τα αποτοιχισμένα κομμάτια μεταφέρθηκαν και παραδόθηκαν από τον Δήμο της Λάρισας στο εργαστήριο συντήρησης της 5ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων στον Βόλο, όπου συνεχίζουν να φυλάσσονται μέχρι και σήμερα.
Οι τοιχογραφίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τον νεότερο πολιτισμό της Λάρισας και έχουν χαρακτηριστεί με την Υπουργική Απόφαση της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών: Y.A./ ΔΙΛΑΠ/ Γ/ 2640/ 7164/ 4-2-1980 (ΦΕΚ 275/ Β/ 20-3-80) «έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία γιατί αποτελούν αξιόλογα δείγματα της λαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αι. και είναι οι μοναδικές σωζόμενες τοιχογραφίες του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη».
«Μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος (ήδη 30 ετών) θεωρούμε πως είναι αυτονόητα πλέον επιβεβλημένη η επιστροφή των συγκεκριμένων έργων τέχνης στον τόπο που δημιουργήθηκαν -σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου- ώστε να εκτεθούν με τον καταλληλότερο τρόπο στο φυσικό τους περιβάλλον. Που δεν είναι βέβαια άλλο από το νέο σύγχρονο κτίριο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Γιώργου και Λένας Γουργιώτη όπου με την επιμέλεια της διευθύντριας του Μουσείου κ. Φανής Καλοκαιρινού έχει ήδη διαμορφωθεί ο χώρος, στον οποίο υπό κατάλληλες συνθήκες θα εκτεθούν οι τοιχογραφίες στο σύνολό τους, ώστε να είναι επισκέψιμες από το κοινό».
«Επίσης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια διαβεβαίωσε πως η Εφορεία θα αναλάβει τη συντήρηση και αποκατάσταση σε όσες τοιχογραφίες οι εργασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη που με την απόφασή της έδωσε την οριστική λύση του θέματος της επιστροφής των τοιχογραφιών στη Λάρισα. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον βουλευτή Λάρισας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος παρενέβη καθοριστικά για την προώθηση του συγκεκριμένου ζητήματος έπειτα από πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, μέλος του Συλλόγου του Μουσείου».
«Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αξιολογώντας τη σπουδαιότητα και τη σπανιότητα των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχαήλ Παντόλφη, είχε ήδη από το 2017 ξεκινήσει τις ενέργειες για την επιστροφή τους μέσα από αλληλογραφία και διά ζώσης επαφές των αρμοδίων. Τώρα πλέον αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία να υποδεχτούμε τα έργα στον φυσικό τους χώρο, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, δικαιώνοντας τις προσπάθειες και τον αγώνα των αειμνήστων ιδρυτών του Γιώργου και Λένας Γουργιώτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass