Η λαχτάρα της λευτεριάς στο δημοτικό τραγούδι

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2021 11:40

Το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο μήνυμά του το για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 επισημαίνει:
«Ο δημοτικός ποιητής (…) ανάσυρε από την ψυχή τη λευτεριά και την έφερε στο στόμα και στ’ αυτιά της κοινωνίας του…». Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης σε επίπεδο ιδεών αλλά και οραμάτων.

Συνεχίζει να παραδειγματίζει μέχρι τις μέρες μας, ενώ μεγάλη ήταν η επιρροή της σε καλλιτεχνικό επίπεδο, τόσο ποιητικά, όσο και μουσικά.
Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Πολίτης (συγγραφέας, ερευνητής και ομότιμος καθηγητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης): «Με τα κλέφτικα αναζωογονήθηκε η ποίηση του Έθνους… Το όραμα της λευτεριάς άστραψε σε μερικούς αρματολούς και κλέφτες από την πάλη τους με τον εχθρό. Ο δημοτικός ποιητής εμβολίασε την ποίηση με το όραμα αυτό. Ευτύχησε έτσι να τονώσει τη λαχτάρα της λευτεριάς που υπήρχε στον λαό, να τη φέρει στην επιφάνεια και να της δώσει μορφή: Ανάσυρε από την ψυχή τη λευτεριά και την έφερε στο στόμα και στ’ αυτιά της κοινωνίας του…».
Σήμερα, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση αξιοποιούμε τα διδάγματά της και παλεύουμε για ζωή και τέχνη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές του 1821!
Το μήνυμα του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, συνοδεύει το μουσικό κομμάτι «Θρήνος (Μάρκος Μπότσαρης)» από έναν σημαντικό εκπρόσωπο του Δημοτικού Τραγουδιού, τον Τάκη Καρναβά, το οποίο μπορείτε να ακούσετε στη σελίδα του συλλόγου στο facebook.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass