«Εφυγε» ο Γεώργιος Καλακαλλάς

Ο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ -Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΚΑ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2021 21:17

«Εφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Λαρισαίος γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς. Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1938 στον Τύρναβο και τα τελευταία χρόνια ζούσε στον Γέρακα Αττικής. Καλλιτέχνης με πανελλήνια και διεθνή

αναγνώριση, με δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλήθος βραβείων και επαίνων, έχει αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα του στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής μας και ιδιαίτερα στη Λάρισα όπου έχει φιλοτεχνήσει πολλά γλυπτά, προεξάρχοντος του εμβληματικού ανδριάντα του Ιπποκράτη που δεσπόζει πάνω από το Μνημείο του, στην οδό Λαμπράκη. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, με τη σορό του Γεώργιου Καλακαλλά να βρίσκεται από τις 11.30 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Γαργηττού και τη νεκρώσιμη ακολουθία να αρχίζει στις 12, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του Γέρακα.
Ο Γεώργιος Καλακαλλάς έλαβε τις εγκυκλίους του σπουδές στον Τύρναβο και ακολούθως σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Αποφοίτησε το 1962 λαμβάνοντας Πτυχίο Γλυπτικής και Πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε Βασιλικό ίδρυμα για τη μελέτη της Μεταβυζαντινής και Λαϊκής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, από το 1959 έως το 1962. Το 1962 απέσπασε το πρώτο του βραβείο, ύστερα από διαγωνισμό, για το Μνημείο του Αυξεντίου στην Κύπρο. Από το 1965 έως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993. Στη Λάρισα εκτός από τον ανδριάντα του Ιπποκράτη, έχει φιλοτεχνήσει την προτομή Ιωάννη Πατέρα στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, την προτομή Αθανασίου Διάκου στο Πάρκο Αλκαζάρ, την προτομή Παύλου Μελά στο Πάρκο Αλκαζάρ, την προτομή Επαμεινώνδα Φαρμακίδη στο Πάρκο Αλκαζάρ, την προτομή Εμμανουήλ Μανουσάκη στο Πάρκο Αλκαζάρ, την προτομή Κοσμά του Αιτωλού στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, την προτομή του Γεώργιου Παπανικολάου στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, την προτομή του Αλεξάντερ Φλέμιγκ στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, την προτομή του Μητροπολίτη Λαρίσης Αμβροσίου Ο. Κασσάρα στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Λάρισας.
Τη θλίψη τους εκφράζουν με συλλυπητήριο μήνυμά τους για τον χαμό του Γεώργιου Καλακαλλά ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας. Ανάμεσα σε άλλα ο δήμαρχος αναφέρει ότι «O σπουδαίος γλύπτης και συμπατριώτης μας Γιώργος Καλακαλλάς έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σπουδαίας του δουλειάς στην πόλη μας. …Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση», ενώ ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι «Ευσυνείδητος, ακούραστος, αθόρυβος, αγωνιστής, ευαίσθητος, ταλαντούχος, δίδαξε πάνω απ’ όλα ήθος, ενώ το εύρος και η αξία του καλλιτεχνικού του έργου μόνο περήφανους μας κάνει να νιώθουμε», αμφότεροι δε εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass