Κινητήριος δύναμη η αγάπη του κόσμου...

ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΟΛ ΜΕ ΤΗΝ INDONNATION

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2021 21:18

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

«...Η αγάπη του κόσμου είναι η κινητήριός μας δύναμη. Τα δύο βραβευμένα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας δίνουν το έναυσμα για μια επιτυχημένη καλή και δημιουργική χρονιά. Η ορχήστρα, αποτελούμενη από 60 περίπου μουσικούς, και η InDONNAtion, με τις 30 περίπου χορωδούς, συνθέτουν ένα υπέροχο μουσικό μωσαϊκό» σημειώνουν σήμερα σε συνέντευξή τους στην «Ε» ο Χρήστος και ο Δημήτρης Κτιστάκης, με αφορμή την αυριανή συναυλία-σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και της Indonnation. Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ και φέρει τον τίτλο «Μια βραδιά στο Hollywood», τα δύο μουσικά σύνολα θα παρουσιάσουν έργα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο και μελωδίες που έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη, τα εισιτήρια δε, πωλούνται από το viva.gr και από το ταμείο του Κηποθεάτρου.
Οι δύο μαέστροι στη συνέντευξή τους μιλούν για το πώς αισθάνονται που επανέρχονται στη... δράση μετά την υποχρεωτική αποχή, τη μουσική που είναι αναπόσπαστο μέρος του κινηματογράφου, τα μελλοντικά σχέδιά τους, τη συνύπαρξη τόσων μουσικών επί σκηνής, αλλά και το πόσο εύκολο -ή δύσκολο είναι να συνεργάζονται δύο αδέρφια. Στην ερώτηση δε, ποιος έχει δίκιο τις περισσότερες φορές, με ένα στόμα απαντούν «μα η αδερφή μας, η Φρόσω».

*Μετά από πολλές αναβολές επιτέλους θα δούμε τη συναυλία-σύμπραξη της ΣΟΛ με την Indonnation. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε στη «δράση»;
Χρήστος Κτιστάκης: Πραγματικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας αναβλήθηκε δυστυχώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης πολλές φορές. Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, μετατέθηκε για τον Μάιο του 2020 και αργότερα για τον Ιούνιο του 2021. Εργαστήκαμε πάρα πολύ επάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και πραγματοποιήσαμε πολλές διαδικτυακές ώρες μελέτης, ειδικά με τους μαθητές της ΣΟΛ Τζούνιορ. Μας έχει λείψει τόσο πολύ η ζωντανή επαφή με το κοινό μας. Τώρα όμως έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και να μοιράσουμε χαρά και συγκίνηση στον κόσμο που μας στερήθηκε και στερηθήκαμε στον υπέροχο ανακαινισμένο χώρο του Κηποθέατρου. Όλα δείχνουν ότι το φιλόμουσο κοινό της πόλης μας ανταποκρίνεται πολύ θετικά σε αυτή τη ζωντανή καλλιτεχνική μας επανεκκίνηση. Αυτή η αγάπη του κόσμου είναι η κινητήριός μας δύναμη. Τα δύο βραβευμένα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας δίνουν το έναυσμα για μια επιτυχημένη καλή και δημιουργική χρονιά. Η ορχήστρα, αποτελούμενη από 60 περίπου μουσικούς, και η InDONNAtion, με τις 30 περίπου χορωδούς, συνθέτουν ένα υπέροχο μουσικό μωσαϊκό. Έχουμε την τύχη και ευτυχία να έχουμε καταπληκτικούς μουσικούς/μέλη της Συμφωνικής μας Ορχήστρας. Επαγγελματίες μουσικοί με ήθος και πάθος για τη δουλειά τους και το σημαντικότερο; Το μέλλον της ορχήστρας μας, οι μαθητές της ΣΟΛ τζούνιορ, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βιώνουν και οι ίδιοι μοναδικές συμφωνικές στιγμές, όχι και τόσο σύνηθες για μια πόλη της επαρχίας. Τεράστια είναι και η συμβολή των καθηγητών του Δ.Ω.Λ.: η Ευδοκία Χώτα στο βιολί, ο Νίκος Νικολαΐδης στο βιολοντσέλο, η Νάνση Χατζή στο κοντραμπάσο, ο Δημήτρης Χατζούλης στο όμποε, ο Μάριος Αντωνίου στην τρομπέτα, ο Γιάννης Μακρυγιάννης στα κρουστά που δεν σταμάτησαν ποτέ να εμπνέουν τους μαθητές τους. Μια μεγάλη ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι στις τάξεις του Δημοτικού μας Ωδείου διαθέτουμε και έναν καταπληκτικό ενορχηστρωτή, τον Μάριο Αντωνίου. Ο Μάριος ενορχήστρωσε όλο σχεδόν το δεύτερο μέρος του αυριανού μας προγράμματος. Θέλουμε να εκφράσουμε επίσης τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Όμιλο ANIMUS, τους κ. Αχιλλέα και Ιωάννη Νταβέλη για τη χορηγία προς τον Σύλλογο Φίλων της Σ.Ο.Λ. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Εύη Λιάκου και την Logotypead για την επιμέλεια και σύνταξη του καλαίσθητου προγράμματος που θα έχετε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε όσοι έρθετε να μας ακούσετε.
*Αναπόσπαστο μέρος ενός κινηματογραφικού έργου η μουσική...
Δημήτρης Κτιστάκης: Μια συναυλία με κινηματογραφικά έργα προϋποθέτει μια πολυπληθή ορχήστρα. Για να παραχθεί ο ήχος με τον οποίο ο συνθέτης «ντύνει» μια ταινία, χρησιμοποιεί όλα τα όργανα, έγχορδα, πνευστά, κρουστά. Πρέπει να μπορεί να υπερβάλλει στο συναίσθημα κάθε φορά. Συνδεόμαστε συναισθηματικά με ένα κινηματογραφικό έργο που μας άρεσε μέσω της μουσικής. Στο άκουσμα της μουσικής και μόνο έρχονται στο μυαλό μας τα συναισθήματα και οι εικόνες του. Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του κινηματογραφικού έργου και μαζί με τον λόγο και την εικόνα, συνθέτουν αυτό που ορίζεται ως «έβδομη τέχνη». Μάλιστα αν ανατρέξουμε στην ιστορία του κινηματογράφου, στον βωβό κινηματογράφο, η μουσική προηγήθηκε του λόγου. Δάκρυα συγκίνησης, που όλοι λίγο-πολύ νιώσαμε στη ζωή μας παρακολουθώντας μια καλή ταινία, είναι το επιστέγασμα μιας επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα σε σκηνοθέτες και συνθέτες. Τέτοιες γόνιμες συνεργασίες έχουν μείνει στην ιστορία, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες όπως: Federico Fellini- Nino Rota, Sergio Leone- Ennio Morricone, Steven Spielberg- John Williams, Alfred Hitchcock- Bernard Herrmann, Αλέκος Σακελλάριος- Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Δαλιανίδης-Μίμης Πλέσσας, Θόδωρος Αγγελόπουλος- Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Ορισμένες μουσικές επενδύσεις βέβαια είναι τόσο καλές που θα μπορούσαν να υπάρξουν και ως αυτούσια μουσικά έργα.
100 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
*Πόσο εύκολο ή δύσκολο να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν τόσα άτομα επί σκηνής;
ΧΚ-Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στις πρόβες. Λόγω του όγκου των συμμετεχόντων (περί τα 100 άτομα) και των υγειονομικών κανόνων που απαιτούν αποστάσεις, χρειάστηκε να επεκτείνουμε όχι μόνο τη σκηνή αλλά καταλάβαμε και έναν μεγάλο χώρο από τις θέσεις των θεατών της αίθουσας συναυλιών του Δ.Ω.Λ. Αυτό δυσχέρανε τη μεταξύ μας συνεννόηση δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ του πρώτου μουσικού και της τελευταίας χορωδού άγγιζε τα 30 μέτρα. Συν τοις άλλοις, η παρουσία μασκών επηρέαζε πολύ το ηχητικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, τα καταφέραμε και περάσαμε και πολύ ευχάριστα και προ πάντων, δημιουργικά λόγω της όρεξης που μας διακατείχε.
*Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι;
ΔΚ-Μας αρέσουν εξίσου όλα τα κομμάτια που θα ερμηνεύσουμε, είναι δύσκολο να επιλέξουμε ένα, λυπούμαστε όμως που έπρεπε να αφαιρέσουμε κάποια λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας. Το ‘καθαρό’ πρόγραμμα θα ξεπερνούσε τα 90 λεπτά της ώρας και οφείλαμε να συνυπολογίσουμε ότι οι εκδηλώσεις λόγω των ισχυόντων μέτρων πραγματοποιούνται δίχως διάλειμμα.
Η INDONNATION ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ
*Τα σχέδιά σας για το μέλλον ποια είναι;
ΧΚ-Τα σχέδια για το μέλλον... Ελπίζουμε αυτή η χρονιά να είναι η μεταβατική χρονιά και -έστω και με προφυλάξεις- να βαδίζουμε προς το καλύτερο, προς το φυσιολογικό. Να ξαναέρθουμε πιο κοντά οι μουσικοί μεταξύ μας, δίχως αποστάσεις αλλά και πιο κοντά και στο κοινό. Ιδέες, όρεξη και θέληση υπάρχει κι αυτό είναι το σημαντικότερο.
ΔΚ- Επόμενο βήμα της InDONNAtion είναι το ταξίδι στο Παλέρμο της Ιταλίας 6-10 Οκτωβρίου, με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, εγκαινιάζοντας την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «WAAG. We Are All Greeks!» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η προαναφερθείσα έκθεση διήρκησε 3,5 μήνες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και μεταφέρεται στο Παλέρμο. Εκεί, η InDONNAtion θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες, η πρώτη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Pallazo Riso και η δεύτερη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο. Η InDONNAtion, καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας πραγματοποιούσε συστηματικά διαδικτυακές πρόβες προετοιμάζοντας τα νέα της προγράμματα και δεν έχασε την επαφή με το τραγούδι.
*Πώς είναι η συνεργασία σας επί σκηνής;
ΧΚ-Η συνεργασία με τον αδερφό μου τον Δημήτρη ήταν και είναι πάντα άψογη. Από τα χρόνια των σπουδών μας ακόμη στη Γερμανία βοηθούσαμε και συμπληρώναμε πάντα ο ένας τον άλλον. Είναι άλλωστε μεγάλη τιμή το ότι ο Δημήτρης, επίκουρος καθηγητής Διεύθυνσης Χορωδίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μαέστρους της ελληνικής χορωδιακής μουσικής, και όχι μόνο. Είναι μέλος επιτροπών παγκοσμίων διαγωνισμών και η φήμη του είναι διεθνούς εμβέλειας. Όσο για το γυναικείο φωνητικό σύνολο “InDONNAtion“ του Δ.Ω.Λ., το οποίο ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε καταρχήν, διακρίθηκε με βραβεία σε όποιον διαγωνισμό κι αν έλαβε μέρος.
ΔΙΚΙΟ Η ΦΡΟΣΩ
*Στις διαφωνίες σας, ποιος έχει συνήθως δίκιο;
ΔΚ-(γέλια) Ποιος έχει δίκιο συνήθως; Μα φυσικά η αδερφή μας που μετά από κάθε μας πρόβα μας συμβουλεύει να δούμε τι κάναμε λάθος, τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο κλπ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν κάνει λάθος ποτέ στην κρίση της. Στην InDonnation είναι η μόνιμη συνοδός στο πιάνο, ενώ στην ορχήστρα αναλαμβάνει όλα τα πληκτροφόρα μέρη της παρτιτούρας. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός σε όλα τα επίπεδα.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Χρήστος Κτιστάκης θα σημειώσει ότι στο Β’ μέρος θα τραγουδήσουν Σόλο και οι: Αμαλία Σδρόλια, Δέσποινα Πούρικα, Αντωνία Νταλανίκα και Κλειώ Παπαδημητρίου. Οι ενορχηστρώσεις του εμβόλιμου αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη ανήκουν στον Κωστή Κριτσωτάκη.

NELLH.jpg

Διέξοδος στα δύσκολα...
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, κ. Νέλλη Βασβατέκη, μιλώντας στην «Ε» για τη συναυλία… επανεκκίνηση της ΣΟΛ θα σημειώσει ότι: «Η Συμφωνική μας Ορχήστρα και ο Σύλλογός μας κάνουμε μια προσπάθεια επιστροφής στην «κανονικότητα» μετά την αποχή πολλών μηνών. Με την παγκόσμια πανδημία να είναι ακόμη εδώ χρειαζόμαστε φως, αισιοδοξία, ελπίδα. Η πανδημία μάς έκανε όλους να αναλογιστούμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις αληθινές αξίες της ζωής. Η μουσική είναι διέξοδος στα δύσκολα και η αξία της διαχρονική. Είναι μια κοινή γλώσσα που ενώνει, μια γιορτή για τα μάτια, τα αυτιά, το μυαλό ταυτόχρονα, μια γιορτή στην οποία βυθίζεσαι. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Indonnation έχουν καταγράψει μια αξιοθαύμαστη πορεία και αποτελούν σημαντικούς πυλώνες πολιτισμού και μουσικής παιδείας της πόλης μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια πόλη που διαθέτει τόσο υψηλού επιπέδου μουσικά σύνολα. Συμφωνική Ορχήστρα και Indonnation, μας καλούν σε μια μελωδική βραδιά με κομμάτια που δίνουν ανάταση στην ψυχή και σε παίρνουν μαζί τους στο ταξίδι τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον όμιλο Animus για την ευγενική τους χορηγία και την υποστήριξη των σκοπών του Συλλόγου μας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass