Η λογοτεχνία της Λάρισας απέκτησε το σπίτι της...

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΣΜΩΣΗΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2022 21:04

Του Θανάση Αραμπατζή

Ενας νέος χώρος «όσμωσης απόψεων, ιδεών, έργων», χώρος «επιβεβλημένος να υπάρχει για όλους τους λογοτέχνες, νεότερους και παλαιότερους, αναγνωρισμένους και φερέλπιδες», όπως τον χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στη συμβολή των οδών Γαληνού και Φαρμακίδου. Τον νέο Χώρο Πολιτισμού - Λογοτεχνική Γωνία θα τον λειτουργεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης σύγχρονης ποίησης, αλλά και αρχείου σημαντικών Λαρισαίων λογοτεχνών και λογοτεχνικών περιοδικών. Επίσης, η Θράκα θα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των λογοτεχνικών εκδηλώσεων, η οποία στα άμεσα σχέδιά της έχει τη λειτουργία σε εβδομαδιαία βάση λογοτεχνικού καφενείου με «ανοιχτό μικρόφωνο».


Στα χθεσινά εγκαίνια του νέου χώρου πήραν μέρος οι λογοτέχνες: Marija Dejanovic (Κροατία), Δημήτρης Αθανασέλος, Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, Ελένη Αναστασοπούλου, Θάνος Γώγος, Παύλος Καστανάρας, Θανάσης Κριτσινιώτης, Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Έλσα Κορνέτη, Κώστας Λάνταβος, Ευθύμιος Λέντζας, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Σωτήρης Παστάκας, Δημήτρης Στατήρης, Λίνα Φυτιλή, Αντώνης Ψάλτης, Θωμάς Ψύρρας και Ηλίας Κουρκούτας, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Σπύρος Καβαλλιεράτος. Επίσης συμμετείχαν οι Λαρισαίοι καλλιτέχνες Αλεξάνδρα Δαλάκα, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Δήμητρα Εξάρχου, Ζωή Ζηπέλα, Αντιγόνη Καψάλη, Έλλη Κυριαζή, Μαρία Λαγού, Αθανασία Παπατζέλου, Ζωή Σεΐτάνη -με επιμέλεια της Αντιγόνης Καψάλη- που παρουσίασαν την εικαστική έκθεση «Poetic Ambience», με έργα περασμένων χρόνων.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι: «Ένας Χώρος Πολιτισμού - αφιερωμένος στη λογοτεχνία ήταν πάντα μέσα στις επιδιώξεις μας. Γιατί έχουμε μια μακρά και σημαντική λογοτεχνική παράδοση, από την αρχαιότητα, αλλά κι ένα σημαντικό λογοτεχνικό παρόν. Απόδειξη η παρουσία σας!
Άλλη μια απόδειξη, η επιτυχία του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνουμε με τη Θράκα. Ακόμη, κι αυτή η ύπαρξη της Θράκας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και για το βιβλίο και βέβαια το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λογοτεχνικών ανταλλαγών “το καταφύγιο του Οδυσσέα” το οποίο υποστηρίζουμε». Εν συνεχεία ανέφερε την ανάγκη της λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου λέγοντας ότι: «Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητο, επιβεβλημένο, να υπάρχει ένας χώρος για τους λογοτέχνες, νεότερους και παλαιότερους, αναγνωρισμένους και φερέλπιδες.
Φυσικά, ο χώρος θα είναι ανοιχτός και για άλλους καλλιτέχνες, όπως και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται κι εύχομαι να προκύψει μια συναρπαστική για όλους μας όσμωση απόψεων, ιδεών, έργων.
Εδώ, ονειρευόμαστε να πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, όπως ποιητικές βραδιές, μουσικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις με διαδραστικότητα τεχνών, εκθέσεις, μπαζάρ βιβλίων και άλλες δράσεις σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Επίσης, μεταξύ των στόχων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης σύγχρονης ποίησης, αλλά και αρχείου σημαντικών Λαρισαίων λογοτεχνών και λογοτεχνικών περιοδικών». Επειτα αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική επιμέλεια των λογοτεχνικών εκδηλώσεων που θα έχει η Θράκα. Αφού ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της Θράκας Θάνο Γώγο για την εργατικότητά του, το πάθος του, την επιμονή του και το όραμά του, σημείωσε ότι: «Η Θράκα θα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των λογοτεχνικών εκδηλώσεων. Ανάμεσα σε αυτά που έχει προτείνει κι ελπίζω να υλοποιήσει είναι η λειτουργία σε εβδομαδιαία βάση λογοτεχνικού καφενείου με «ανοιχτό μικρόφωνο»».
Κλείνοντας ο Πάνος Σάπκας ευχαρίστησε τους εικαστικούς για τη συμμετοχή τους, τον Σπύρο Καβαλλιεράτο και φυσικά όλους τους λογοτέχνες, ενώ έκλεισε με μια αποστροφή του Λουίς Αραγκόν «Η λογοτεχνία είναι μια σοβαρή υπόθεση για μια χώρα. Είναι, πρώτα απ’ όλα, το πρόσωπό της». Για εμάς, η λογοτεχνία είναι μια σοβαρή υπόθεση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass