Το Θεσσαλικό Θέατρο ήταν και είναι σχέδιο μακράς διαρκείας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο 3ος ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ 40ΧΡΟΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ *ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΘΑΥΜΑΣΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ, ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2023 12:50

Της Νατάσας Πολυγένη

Ο τρίτος και τελευταίος τόμος του Λευκώματος για την ιστορία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» και τη 40χρονη πορεία του παρουσιάστηκε χθες το πρωί από τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, την αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δ.Σ. του «Θεσσαλικού», κ. Ρίτα Απρίλη, την αντιπρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ζωή Καλαφάτη, και την επιμελήτρια του λευκώματος-θεατρολόγο, κ. Μάρθα Αρταπυρίδου.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έκανε λόγο για ένα σπουδαίο λεύκωμα, εξαιρετικά καλαίσθητο, που καταγράφει με εκπληκτικό τρόπο την πορεία του «Θεσσαλικού Θεάτρου». «Από την ίδρυσή του είχε όλες τις προϋποθέσεις για μια θαυμαστή πορεία. Στάθηκε όρθιο πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και κατόρθωσε σήμερα να αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Ελλάδος. Είναι μια πολιτιστική υποδομή που υπηρετεί τον πολιτισμό κουβαλώντας παραστάσεις ορόσημο και πολλές διακρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και στο σημείο αυτό ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται στο «Θεσσαλικό Θέατρο», τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Πάνο Σάπκα, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους πολίτες που κάθε φορά γεμίζουν τις αίθουσες του θεάτρου. Στο τέλος, ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε πάντα «σοβαρή χρηματοδότηση» στο «Θεσσαλικό», χωρίς μεμψιμοιρίες, για να καταφέρει κάθε φορά να παρουσιάζει στο κοινό ποιοτικές παραγωγές.
Ο τρίτος τόμος του λευκώματος που παρουσιάστηκε χθες αφορά την περίοδο 2006-2023, με καλλιτεχνικούς διευθυντές τους Γιάννη Διαμαντόπουλο, Άκη Μητσιούλη, Κώστα Τσιάνο και Κυριακή Σπανού. Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. του «Θεσσαλικού» κ. Ρίτα Απρίλη σημείωσε ότι το Θ.Θ. όλα αυτά τα χρόνια ανταποκρίθηκε στον κοινωνικό και πνευματικό του ρόλο με πληθώρα σημαντικών, αξιομνημόνευτων παραστάσεων που άφησαν εποχή. «Το «Θεσσαλικό Θέατρο» κλείνει 40 χρόνια γεμάτα επιτυχίες και διεθνή προβολή ακόμη και σε δύσκολες εποχές για το θέατρο και την Ελλάδα γενικότερα. Με την αρχή του Κώστα Τσιάνου «κάνουμε θέατρο για απλούς θεατές» έφτιαξε με τα χρόνια μια ιδιαίτερη, δική του φυσιογνωμία, ως ένα θέατρο της Περιφέρειας που κατέκτησε και κατακτά διαρκώς νέα πεδία έκφρασης και θεατρικής ανανέωσης. Το Θ.Θ. πρωτοπορεί, καινοτομεί, δίνει νέες κατευθύνσεις σε κάθε εποχή, είναι σύγχρονο. Ένα θέατρο που εξελίσσεται και λαμβάνει υπόψη του τα μηνύματα των καιρών» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκλεισε με ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απ. Καλογιάννη, και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Π. Σάπκα, για την εμπιστοσύνη, την καθοδήγηση και τη στήριξη, αλλά και όλους τους συνεργάτες, όπως και τους συντελεστές του λευκώματος για την πολύτιμη συμβολή τους.
Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του «Θεσσαλικού», κ. Ζωή Καλαφάτη, «ξεφύλλισε» την ιστορική διαδρομή του «Θεάτρου» μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του λευκώματος αναδύονται μέσα μας θαυμαστές εικόνες και αλησμόνητες μνήμες από τη ζωή του θεατρικού παρελθόντος και παρόντος του Θ.Θ. Συνυφασμένες με την ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του τόπου μας. Κάθε παράσταση ήταν για μας και μια γιορτή, ένα αντάμωμα, μια ζύμωση αξιών και πολιτισμού μέσα μας, ως νέοι που προσπαθούσαμε τότε να διαμορφώσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Στα 40 αυτά χρόνια γνωρίσαμε τις ρίζες μας από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία με ποιοτικές, πολυβραβευμένες παραστάσεις αρχαίου δράματος. «Το Εθνικό Θέατρο» της Ελλάδας βρίσκεται στη Λάρισα… είχε δηλώσει το 1989 ο Μηνάς Χρηστίδης για την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη… Μαγεία και δέος μαζί και για όλες τις υπόλοιπες που ακολούθησαν. Απολαύσαμε παραστάσεις ορόσημα, βγαλμένες από τις ιστορικές σελίδες του τόπου μας: Το «Κάποτε στη Σμύρνη», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», την «Πόλη» του Μάκη Λαχανά. Με θεατρικά έργα που μας μύησαν στις αξίες του λαϊκού πολιτισμού και άλλα που συνέδεσαν το σύγχρονο με το διεθνές και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο. Επίσης, παραστάσεις -λογοτεχνικά αριστουργήματα- για παιδιά και νέους!». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή των καλλιτεχνικών διευθυντών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και υπογράμμισε με έμφαση ότι το «Θεσσαλικό Θέατρο» ανέπτυξε με τους Λαρισαίους μια σχέση αγαπητική και αμφίδρομη. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία το λεύκωμα αυτό να αποτελέσει την αφορμή για να επαναπροσδιορίσει επιτέλους η Πολιτεία το μέλλον των περιφερειακών θεάτρων με αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη, γιατί, χρόνια τώρα, ο θεσμός των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. χρειάζεται αναμόρφωση και επανεκκίνηση.
Η θεατρολόγος κ. Μάρθα Αρταπυρίδου, που υπήρξε η ψυχή της δημιουργίας του λευκώματος, αναφέρθηκε στα περιεχόμενα του λευκώματος, τονίζοντας ότι το κύριο τμήμα του αποτελεί τη συνέχεια από το 2006 μέχρι την άνοιξη του 2023. Είναι χωρισμένο σε ενότητες, παρουσιάζοντας τη δράση αυτής της περιόδου με όλες τις παραγωγές στις σκηνές του «Θεσσαλικού Θεάτρου».
«Τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής δράσης, με συχνές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και σε σημαντικά Φεστιβάλ του εξωτερικού και της Ελλάδας. Ένα θέατρο με διεθνή αναγνώριση που πήρε βραβεία από καταξιωμένους θεσμούς, εξαιρετικές κριτικές στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες και συντελεστές στις παραστάσεις του. Η πρωτοπορία των τριών ιδρυτών του, της Άννας Βαγενά, του Γιώργου Ζιάκα και του Κώστα Τσιάνου, δημιούργησε μια κατεύθυνση σε ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο έργων, μια ποιοτική προσέγγιση που συνεχίστηκε ως παράδοση στις σκηνοθετικές προτάσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών που τους διαδέχθηκαν. Πρέπει να εξάρουμε την ισχύ και τη διάρκεια της πετυχημένης πορείας του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Αξιοποιήθηκε η πείρα, η γνώση, το δυναμικό του, συγκροτώντας μια μοναδική διαδρομή. Η παρουσία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» ήταν επί ίσοις όροις με τα διεθνή, θεατρικά σχήματα, στις προσκλήσεις για συμμετοχή σε σημαντικά, θεατρικά γεγονότα. Με αξιοσημείωτη και μεγάλη πορεία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως πολιτισμικός θεσμός έγινε ο θεατρικός πυρήνας της Λάρισας, της Θεσσαλίας, το έναυσμα για τη  δημιουργία Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας μοναδικά στη θεατρική αποκέντρωση. Το «Θεσσαλικό Θέατρο» απέδειξε ότι ήταν και είναι ένα σχέδιο μακράς διαρκείας» σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε ευχαριστώντας τη Δημοτική Αρχή, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την έκδοση του λευκώματος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass