ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ κ. Κ. ΣΠΑΝΟΥ

Αντίσταση, το χαρακτηριστικό στοιχείο των Θεσσαλών

Δημοσίευση: 09 Νοε 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:02

Έντονη αντίσταση στους κατακτητές, είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Θεσσαλούς, όπως μαρτυρά η ιστορία τους, βάσει των όσων παρουσίασε σε ομιλία του, ο ιστορικός μελετητής -συγγραφέας, κ. Κώστας Σπανός, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου περιοχής Σταθμού «Φίλων ο Λαρισαίος.»

Ειδικότερα ο κ. Σπανός μιλώντας για την ιστορία της Θεσσαλίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τη νεότερη ιστορία της, έκανε αναφορά στον ερχομό των Θεσσαλών και στην εγκατάστασή τους στην περιοχή των Σοφάδων, στη διάκριση της χώρας σε τετράδες, στους περίοικους λαούς, στις σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Κραννώνα, Φερρές κ.α.), στη ρωμαϊκή εποχή, στους βυζαντινούς χρόνους, στην εισβολή των Οθωμανών και στη διεξαγωγή απογραφών του θεσσαλικού χώρου το 1454-55, στα τιμάρια-τσιφλίκια, στα επαναστατικά κινήματα (κλέφτες και αρματολοί) και στη συμβολή των Θεσσαλών στην Επανάσταση του 1821, υποστηρίζοντας πάνω σε αυτό, ότι: «Οι Θεσσαλοί είχαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πορείας του ελλαδικού χώρου, στη νεότερη Ελλάδα. Είχαν δημιουργήσει μεγάλο επαναστατικό κλεφταρματολικό κίνημα, καθώς από τα 16 αρματολίκια που υπήρχαν στη χώρα, τα 9 είχαν δημιουργηθεί στη Θεσσαλία. Είχαν έντονο το αίσθημα αντίστασης προς τους κατακτητές…» Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, για τον ομιλητή και το έργο του, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων ο Λαρισαίος» κ. Γιάννης Διάκος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass