Το πολιτιστικό αποτύπωμα του Τυρνάβου του 17ου αιώνα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ -ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΟΥ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2024 11:31

«Είναι καθήκον μας τα κειμήλια αυτά να τα κάνουμε γνωστά, τα βρήκαμε κι εμείς σε καμπαναριά, σε μπαούλα, σε γυναικωνίτες, ξεχασμένα, πεταμένα, σαρακοφαγωμένα, τα βγάλαμε, αντιληφθήκαμε την αξία τους, και τώρα προσπαθούμε να τα συντηρήσουμε όσο μπορούμε, να τα αναδείξουμε και να τα προσφέρουμε σε όλους αυτούς μπορούν να διαβάσουν αφιερωματικές επιγραφές των προγόνων τους, σε όλους αυτούς που μπορούν να διαβάσουν τη συνέχειά τους στον τόπο, σε όλους αυτούς που κατανοούν ότι αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και το αποτύπωμα των προγόνων μας που παρήγαγαν πολιτισμό και το κληροδότησαν σε μας» τόνισε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, μιλώντας κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Εγκώμιον Τυρνάβου», που εγκαινιάστηκε χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχοΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα.
Ο σεβασμιότατος Ιερώνυμος τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «Ολα αυτά που εκτίθενται απόψε είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, στη διάρκεια όλης αυτής της επεξεργασίας του υλικού, μπόρεσαν να γίνουν έρευνες και να μελετηθούν οι εικονογραφικές τάσεις, να αναγνωστούν υπογραφές και μάλιστα εδώ θα δείτε και μια υπογραφή αγιογράφου που δεν ήταν τόσο γνωστός και για πρώτη φορά παρουσιάζεται. Είναι πολύ σημαντικό γιατί βλέπουμε ότι δεν ήταν μόνο ένας ο αγιογράφος του Τυρνάβου, αλλά πολλοί, ολόκληρη σχολή που αντιγράφει την Κρητική Σχολή και έχουν τη δική τους νοοτροπία στην απεικόνιση των ιερών προσώπων. Την εποχή που φτιάχτηκαν όλα αυτά δεν ήταν εποχή άνεσης, ήταν εποχή της Οθωνοκρατίας. Μια εποχή που κάποιοι προτιμούσαν να πεινάσουν για να βρούνε τα χρήματα και να φτιάξουν όλα αυτά τα δημιουργήματα που θαυμάζουμε γιατί καταλάβαιναν ότι μέσα από αυτά σφυρηλατούνταν το φρόνημα του γένους, το πνεύμα, η ψυχή». Με τη σειρά της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την εποχή εκείνη, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ «Ο Αϊ Βασίλης άργησε μια μέρα» Χρήστος Τοπαλίδης, καθώς η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με τον κ. Τοπαλίδη να τονίζει ότι το Φεστιβάλ γίνεται για να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες και να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις αλληλεγγύης. Τέλος μίλησε και η συντηρήτρια Σταυρούλα Νάκου για τη διαδικασία συντήρησης των ιερών κειμηλίων.               

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass