ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΛΕΞΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Βήματα σωτηρίας του Αρχοντικού

Δημοσίευση: 12 Νοε 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:08

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Και να, λοιπόν, που η ελπίδα αναζωπυρώθηκε. Να, λοιπόν, που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά η προσδοκία όλων των Αγιωτών, το Αρχοντικό Αλεξούλη, το εμβληματικό και ιστορικό αυτό κομψοτέχνημα της κωμόπολής τους, κάποια στιγμή να μπορέσει να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως μουσείο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι εισηγήσεις των αρμοδίων, εκείνων που έχουν αναλάβει να «βγάλουν από τη λήθη» αυτό το «πολιτιστικό θηρίο» της Αγιάς, κατά τη διάρκεια της εξόχως ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» της Αγιάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» του τοπικού Δήμου.

Οι αρχαιολόγοι Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου, Νεκταρία Αλεξίου, Σταυρούλα Σδρόλια και Γεώργιος Τουφεξής, οι αρχιτέκτονες Πασχάλης Ανδρούδης και Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθώς και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ιστορικός από τα ΓΑΚ Αγιάς, παρουσίασαν ο καθένας στον τομέα του, την ιστορία του αρχοντικού και της οικογένειας, τη μελέτη αποκατάστασης που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και την ολοκληρωμένη, όσο και άκρως εντυπωσιακή, μουσειολογική μελέτη για την έκθεση των συλλογών του. Παρουσίασαν, επίσης, τα κυριότερα παλαιολιθικά, αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα της Αγιάς, καθώς και τα παλιά ενθύμια του σπιτιού (βιβλία, έπιπλα, φορεσιές και παλιές φωτογραφίες) από τα οποία προβάλλει ανάγλυφα η κοινωνία της Αγιάς του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

Τους ομιλητές προλόγισαν ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Θεόδω-ρος Σουλιώτης και ο φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος, μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς «Δημήτρης Αγραφιώτης».

Την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα, η πρώην δήμαρχος Χριστίνα Χριστούλα, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο ηγούμενος της ΙΜ Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Καζαντζίδης και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καραμπάτσας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass