Νυχτέρι στο Λαογραφικό...

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΨΕ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2024 10:31

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας - Γιώργος και Λένα Γουργιώτη διοργανώνει το πατροπαράδοτο «Νυχτέρι» για τις γυναίκες όλων των ηλικιών, φίλες του Μουσείου, σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., στο Μουσείο. Το νυχτέρι αποτελούσε μια αφορμή επικοινωνίας, συναισθηματικής και πνευματικής επαφής για τα μέλη της παραδοσιακής κοινότητας. Κυρίως, όμως, κάλυπτε και μια πρακτική ανάγκη: τη νυχτερινή εργασία, καθώς η γυναίκα στην καθημερινότητά της επιτελούσε πολλαπλούς ρόλους, με υποχρέωση να φέρει εις πέρας τις καθημερινές οικιακές εργασίες, το μεγάλωμα των παιδιών, να συμβάλει στις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες των ανδρών και παράλληλα να εξασφαλίσει και τον ατομικό και οικιακό ρουχισμό.

Αποβραδίς, λοιπόν, συγκεντρώνονταν οι γυναίκες της γειτονιάς, οι συγγενείς, σ’ ένα σπίτι, και μπροστά στο αναμμένο τζάκι, με λαδολύχναρα και λάμπες πετρελαίου, έπλεκαν, έξαιναν ή έγνεθαν μαλλιά, έραβαν, κεντούσαν ή ύφαιναν στον αργαλειό. Ολόκληρες προίκες ετοιμάζονταν από γυναίκες κάνοντας ατέλειωτα νυχτέρια με τραγούδια, ιστορίες και χωρατά. Ένα τέτοιο νυχτέρι θα προσπαθήσουν να αναβιώσουν στο Μουσείο όλες οι γυναίκες που θα έρθουν φέρνοντας μαζί το εργόχειρό τους, καθώς και μνήμες και διάθεση να ακούσουν ιστορίες, να αφηγηθούν τις δικές τους, να αστειευτούν και να τραγουδήσουν όλες μαζί. Σε περίπτωση που δεν έχουν εργόχειρο, θα υπάρχει πρόβλεψη από το Μουσείο. Η συμμετοχή θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά: 9 π.μ.-2 μ.μ. στο 2410-239.446.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass