Νυχτέρι στο Λαογραφικό, «φως» στην παράδοση...

*ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ *ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ, ΕΠΛΕΞΑΝ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 11:45

«Και που λέτε γυναίκες, παντρέφκε το κορίτσι, χαρές και πανηγύρια στον γάμο, αλλά έλα όμως που την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί κιόλας την έβαλαν στον αργαλειό; Κι όχι μόνο την έβαλαν στον αργαλειό, αλλά την έβαλαν και σημάδι και την είπαν μέχρι το βράδυ πρέπει να κάνεις τόσα μέτρα…

Άι να πούμε και ένα τραγούδι τώρα: Να φάμε και να πιούμε, άιντε να περνάς, να καλοπερνάς… Κέρνα μας, κέρνα μας».
Μια εξαιρετική εκδήλωση, εκδήλωση μνήμης, διάσωσης και διάδοσης της παράδοσης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη. Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων αναβίωσε το πατροπαράδοτο νυχτέρι. Οι παρευρεθείσες είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν παραδόσεις των τόπων τους, να τις μοιραστούν με την ομήγυρη, να τραγουδήσουν, αλλά και να φάνε και να πιούνε, σε μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πόσο σημαντικές είναι για τις κοινότητες τέτοιου είδους εκδηλώσεις. «Η συμμετοχή σας σήμερα αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και των συνεργειών. Εμείς την επόμενη περίοδο θα οργανώσουμε περισσότερες δράσεις, περισσότερες εκδηλώσεις, για να διασώσουμε και να διαδώσουμε κομμάτια της παράδοσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαμάκος.
Η οικοδέσποινα της βραδιάς, επιστημονική υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, υποδέχτηκε τις πάρα πολλές γυναίκες, που η συμμετοχή τους ξεπέρασε τις προσδοκίες, ευχαριστώντας τες, αλλά και υποσχόμενη ότι η δράση θα επαναληφθεί.
Τόνισε, επίσης, ότι: «Το νυχτέρι αποτελούσε μια αφορμή επικοινωνίας, συναισθηματικής και πνευματικής επαφής για τα μέλη της παραδοσιακής κοινότητας. Κυρίως, όμως, κάλυπτε και μια πρακτική ανάγκη: τη νυχτερινή εργασία, καθώς η γυναίκα στην καθημερινότητά της επιτελούσε πολλαπλούς ρόλους, με υποχρέωση να φέρει εις πέρας τις καθημερινές οικιακές εργασίες, το μεγάλωμα των παιδιών, να συμβάλει στις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες των ανδρών και παράλληλα να εξασφαλίσει και τον ατομικό και οικιακό ρουχισμό.
Αποβραδίς, λοιπόν, συγκεντρώνονταν οι γυναίκες της γειτονιάς, οι συγγενείς, σ’ ένα σπίτι, και μπροστά στο αναμμένο τζάκι, με λαδολύχναρα και λάμπες πετρελαίου, έπλεκαν, έξαιναν ή έγνεθαν μαλλιά, έραβαν, κεντούσαν ή ύφαιναν στον αργαλειό. Ολόκληρες προίκες ετοιμάζονταν από γυναίκες κάνοντας ατέλειωτα νυχτέρια με τραγούδια, ιστορίες και χωρατά».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Ρετσιάνης, ο αντιπρόεδρος του Λαογραφικού Άρης Καρτσαφλέκης και πάρα πολλές γυναίκες.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass