«Με μάραναν τα ξένα και τα μακρινά»

*ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΤΟΒΛΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ *ΧΡ. ΚΕΡΚΕΝΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΤΑ 3Δ: ΔΙΑΣΩΣΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 11:55

Μια παράσταση ορόσημο για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο Δημοτικό Θέατρο «Μαξίμ» Τυρνάβου.

Σε μια εξαιρετική βραδιά, όπου η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, άνθρωποι με κοινή καταγωγή και όχι μόνο, προσήλθαν στο θέατρο του Τυρνάβου, ώστε μέσα από τα τραγούδια, τον χορό, τα θεατρικά δρώμενα και τις βιωματικές ιστορίες, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι τον ρόλο που διαδραμάτισε η ξενιτιά στην ιστορική πορεία των Αργυροπουλιτών. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Κερκένης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες χορευτές, τη χοροδιδασκάλισσα κ. Ελένη Φλίκα, τον επιστημονικό συνεργάτη του συλλόγου κ. Σπύρο Φορφόλια, τον ηθοποιό κ. Δημήτρη Όντο και το πολυφωνικό σχήμα του Συλλόγου Δερόπολης Αθηνών, δήλωσε ότι: «Οι αξίες και τα ιδανικά, που ταπεινά και αδιάλειπτα διδάσκει η πλούσια ελληνική παράδοση, δεν επιτρέπουν την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας, και μας καθιστά αντίθετους στο ευρύτερο κλίμα ομοιογένειας που επικρατεί.
Στους βίαιους καιρούς που ζούμε, όπου πλήττεται σφόδρα η εθνική μας αξιοπρέπεια και υποσκάπτονται οι ρίζες που γεννούν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, χρειαζόμαστε τον ιστορικό λόγο και τη δημιουργική κριτική θεώρηση του παρελθόντος. Εμείς πιστεύουμε βαθιά στη διατήρηση της παράδοσης, της θρησκείας, της οικογένειας, των φύλων και της φυλής. Τα μόνα αντίδοτα στην ηθική κρίση των καιρών μας. Δεν ξεχνάμε ούτε από πού ήρθαμε ούτε ποιος είναι ο προορισμός μας. Δεν θα συμβάλουμε στην καταστροφή των αξιών και σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, δεν θα συμβάλουμε στις τάσεις απομόνωσης και την παραμονή στο καβούκι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κερκένης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Αυτό που μας εκφράζει επικεντρώνεται στα 3Δ… Διάσωση, Διατήρηση και Διάχυση των παραδόσεων που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας. Με τις δράσεις μας ανασύρονται δρώμενα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μας.
Προσπαθούμε να μεταδώσουμε ιστορικά στοιχεία μάθησης στους νεότερους μέσα από το τραγούδι και τον χορό.
«Με μάραναν τα ξένα και τα μακρινά...». Οι πρώτοι στίχοι του γνωστού ηπειρώτικου τραγουδιού αντικατοπτρίζουν πλήρως το περιεχόμενο της αποψινής παράστασης. Το πανόραμα των δημοτικών μας τραγουδιών αντανακλά τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε η ξενιτιά στην ιστορική πορεία του ελληνικού λαού. Η σημερινή θεματική παράσταση περιγράφει με λεπτομέρειες το ταξίδι του Αργυροπουλίτη μετανάστη - ξενιτεμένου και ιχνηλατεί τον αγώνα για την επιβίωση, την παραμονή και τη σταδιοδρομία του στη νέα «πατρίδα»».
Έλαβαν μέρος οι μουσικοί: Κεντρούλης Βαγγέλης (κλαρίνο), Τσιούτσιας Δημήτρης (κλαρίνο), Σιδέρης Ηλίας (κλαρίνο), Καράκης Ανδρόνικος (ντέφι), Θεοδωρίδης Γιώργος (λαούτο). Τραγούδι: Λίτσιος Γιάννης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Τσιγάρας, οι αντιδήμαρχοι Τυρνάβου κ. Μαμμανού και Αρβανίτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αργυροπουλίου κ. Βουγιατζής, η επιστημονική επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Καλοκαιρινού, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αργυροπουλίου κα Δάρδα, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Αλμυρού κα Γιαννούλη και ο πρόεδρος Αρβαντοβλάχων Νέας Ζωής Τρικάλων κ. Μπαμπάνης.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass