Εκδήλωση-αφιέρωμα στη Βασιλική Παπαγιάννη

*ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ «Κ. ΚΟΥΜΑΣ» ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 12:00

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας», στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, τιμά τη Βασιλική Παπαγιάννη, Λαρισαία συγγραφέα και γυναίκα, με συμμετοχή στους αγώνες της χώρας για ελευθερία και κοινωνική πρόοδο.

Η Βασιλική (Κική) Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1927 και πέθανε το 2014. Στη διάρκεια της Κατοχής ανέλαβε ενεργό αντιστασιακό ρόλο ενταγμένη στην ΕΠΟΝ. Οι εμπειρίες της Κατοχής και της Αντίστασης την ενέπνευσαν και αποτυπώθηκαν στο λογοτεχνικό της έργο. Μια ξεχωριστή θεματική στο συγγραφικό της έργο αφορά τη γυναίκα και την καταπίεση που υφίσταται, ανεξάρτητα από την κοινωνική της θέση και με τον τρόπο αυτόν γίνεται κήρυκας της γυναικείας χειραφέτησης. Επίσης, η προσφορά της εμπλουτίζεται και με σχετικές ιστοριοδιφικές έρευνες που περιλαμβάνουν τη συλλογή προφορικών μαρτυριών για πρόσωπα και γεγονότα της εποχής.
Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο της σημαντικής αυτής προσωπικότητας της πόλης μας και διοργανώνεται εκδήλωση - αφιέρωμα, όπου θα παρουσιαστεί η πολυσχιδής δράση της και το έργο της. Για τη Βασιλική Παπαγιάννη και το έργο της θα μιλήσουν οι:
Κώστας Πάνος, φιλόλογος: «Βασιλική Παπαγιάννη, η αγωνίστρια της ζωής, η γυναίκα δημιουργός, μια ξεχωριστή προσωπικότητα». Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, φιλόλογος: «Γυναίκες στη σιωπή. Γυναίκες που θέλουν και δεν μπορούν…». Αγγελική Χριστοδούλου, διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, επιστημονική συνεργάτης των ΑΣΚΙ: «Τα δύσκολα χρόνια: Οι «Κραυγές της Μνήμης» της Βασιλικής Παπαγιάννη». Αποσπάσματα του έργου της θα διαβάσει ο Δημήτρης Τσουμάνης, σκηνοθέτης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κ. Κούμας» (Μ. Χαδέλη, πάροδος Κούμα) τη Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass