Μνήμες προσφύγων στα Γιαννιτσά

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»

Δημοσίευση: 12 Απρ 2024 11:21

Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας συμμετείχε στην 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση «Εκπαίδευση και Λαογραφία», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πέλλας και τον Δήμο Πέλλας, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

 «Μνήμες προσφύγων ζωντανεύουν τις χαμένες πατρίδες» ήταν ο τίτλος του μουσικοθεατρικού δρώμενου που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου Αγγελικής Βόγια και των καθηγητών Παραδοσιακής Μουσικής Σοφίας Χαλιάσα και Βασίλη Δαλακούρα, μεταφέροντας στη σκηνή το δράμα της απώλειας των προγονικών εστιών και της εγκατάστασης στη νέα πατρίδα.
Το δρώμενο απαρτιζόταν από δύο αυτοτελείς σκηνές: στην πρώτη παίχτηκε απόσπασμα από το έργο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, ενώ η δεύτερη αποτελεί διασκευή και δραματοποίηση προφορικών μαρτυριών που συνέλεξαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες του σχολείου με θέμα την προσφυγική αποκατάσταση σε περιοχές του Νομού Λάρισας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαρτυρίες που δραματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν έχουν αντληθεί από ευρύτερο σώμα προφορικών τεκμηρίων, που συνέλεξαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από «οικείες» σε αυτούς πηγές, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος, υπό την επιστημονική εποπτεία του φιλόλογου Βασίλη Πλατή. Το θεατρικό δρώμενο επενδύθηκε μουσικά με ταξίμια και τραγούδια από την παραδοσιακή χορωδία «Γιασεμί» του Μουσικού Σχολείου και οι θεατές ταξίδεψαν μουσικά με τις ιδιαίτερες φωνές των παιδιών και το ξεχωριστό ύφος και ηχόχρωμα των μικρασιάτικων τραγουδιών, συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων: ταμπουρά-σαζ, κανονάκι, λάφτα και μπεντίρ. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να αναδιφήσουν στην ιστορία της πόλης των Γιαννιτσών, αλλά και γενικότερα να επισκοπήσουν ιστορικά ορόσημα και τοπόσημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μακεδονίας (του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων, της Κατοχής).
Μεταξύ άλλων «μνημείων του παρελθόντος», οθωμανικού και νεοελληνικού, που συνυφαίνονται αρμονικά στον αστικό ιστό των Γιαννιτσών, επισκέφτηκαν το μαυσωλείο του Οθωμανού κατακτητή ολόκληρης της Μακεδονίας Γαζή Εβρενός, το οθωμανικό ρολόι της πόλης, αλλά και την πλατεία με το άγαλμα του γνωστού μακεδονομάχου της λίμνης των Γιαννιτσών Γκόνου Γιώτα (γνωστού και ως «στοιχειού του Βάλτου»). Το μουσικοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιαστεί εκ νέου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στις 17 Μαΐου 2024, στην αφιερωματική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Των Ελλήνων οι πατρίδες: Ανατολική Θράκη – Ανατολική Ρωμυλία – Πόντος – Μικρασία – Κωνσταντινούπολη», στο γενικότερο πλαίσιο μιας ημέρας μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass