Φωτεινό σύμβολο του αγώνα των Ποντίων ο εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης

* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΓΓΟΝΟΥ ΤΟΥ Κ. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΟΧΗ» ΠΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2024 12:00

Μια συγκινητική εκδήλωση-αφιέρωμα στον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, εκδότη της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας που το έργο του, η αυτοθυσία και η φυσιογνωμία του αποτελεί φωτεινό σύμβολο, όχι μόνο για τους Πόντιους, αλλά και για όλους τους Έλληνες, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας ολοκλήρωσε χθες τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο «Χατζηγιάννειο», όπου μίλησαν για τον Νίκο Καπετανίδη ο απόγονός του, συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής Κώστας Καπετανίδης και ο ιστορικός και υπ. διδ. «Λαογραφίας» Ιωακείμ Καρεπίδης. Ο εγγονός του Νίκου Καπετανίδη Κώστας Καπετανίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», το οποίο, μάλιστα, είναι από τα πρώτα βιβλία με θέμα την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που παρουσιάζεται σε μορφή audiobook, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης και ανάγνωσης να το ακούσουν με τις καταπληκτικές φωνές των ηθοποιών Γιώργου Συμεωνίδη και Μαρία Δεληκωνσταντίνου, σε επιμέλεια του Δαμιανού Ακριτίδη
Ο ιστορικός και υπ. διδάκτορας Λαογραφίας Ιωακείμ Καρεπίδης αναφέρθηκε στα τελευταία χρόνια του ελληνισμού του Πόντου και στα όσα διαδραματίστηκαν στην επαρχία Χαλδίας με βάση το ιστορικό και πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», στην οποία καταγράφονται ολοζώντανα τα σημαντικότερα γεγονότα των ετών 1918-1921. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε ηχογραφημένο απόσπασμα του βιβλίου με τη φωνή του Γιώργου Συμεωνίδη που απήγγειλε το διήγημα του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, με τίτλο «Η αγάπη του Δειλινού».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η γενοκτονία είναι μια αιματηρή ιστορία θυσίας και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι υπήρχαν δομημένες ευημερούσες κοινωνίες στον Πόντο με ανθρώπους οι οποίοι διακατέχονταν από ένθερμο πάθος για την εθνική ολοκλήρωση, για την ελευθερία τους του Πόντου, για την ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Καπετανίδης, εκδότης της «Εποχής» στην Τραπεζούντα που απαγχονίστηκε. «Ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι εξολόθρευσαν τους προγόνους μας ξεκίνησε από τις ηγετικές μορφές του Πόντου, έμποροι, τραπεζίτες, εκδότες, λόγιοι ήταν αυτοί που πρώτοι πλήρωσαν τη γενοκτόνο δίψα των Τούρκων και ακολούθησαν οι 353.000 πρόγονοί μας. Εμείς, οι απόγονοί τους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση» πρόσθεσε.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass