ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΡΟΥΛΗ

Παρουσιάζεται «Η Aνάγνωση του Καβάφη»

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2014 21:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:59

 

Μια συλλογή δοκιμίων που προσεγγίζουν με πρωτότυπο τρόπο την ξεχωριστή γραφή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, περιέχεται στο τελευταίο βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη με τίτλο «Η Ανάγνωση του Καβάφη».

Οι φίλοι του βιβλιοπωλείου «Γνώση» θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν το συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του στην παρουσίαση του βιβλίου του την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα ανακαλύψει έναν άγνωστο Καβάφη που δεν είναι άλλος από τον ποιητή-αναγνώστη, από τον ποιητή της βιβλιοθήκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Δημηρούλης τα περισσότερα ποιήματα του Καβάφη δεν είναι παρά αναγνώσεις κειμένων, εγγράφων, επιτυμβίων, φωτογραφιών και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ποιητής περιγράφει άλλους να διαβάζουν.

Κάτι τέτοιο μας κάνει να σκεφτούμε την δική μας θέση ως αναγνώστες που διαβάζουν τον ποιητή, να διαβάζει.

Πρόκειται για έναν μικρόκοσμο βιβλίων, κειμένων, βιβλιοθηκών, ανάγνωσης και γραφής – έναν λαβύρινθο με αντικριστούς καθρέφτες, όπου όλα είναι ρευστά και ολισθηρά.

Αυτό διαφοροποιεί τον Καβάφη από άλλους ποιητές όπως τον Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη ή τον Ελύτη, που έχουν υψηλό λόγο και ρητορική αμεσότητα, την ίδια στιγμή όμως απαιτεί από τον αναγνώστη να ξαναδιαβάσει τον ποιητή με άλλα μάτια.

Γενικότερα η άποψη του κ. Δημηρούλη είναι πως η ποίηση καταφέρνει να επιβιώνει μόνο όταν τοποθετείται σε ένα καινούριο δυναμικό πεδίο ανάγνωσης.

Αν δεν συμβεί αυτό, ποιητές, όπως ο Καβάφης, θα είναι γνωστοί αλλά θα παραμένουν ανενεργοί. Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Δημηρούλης διαφωνεί με τις κρατούσες απόψεις για την ανάγνωση και τη διδασκαλία του Καβάφη και προτείνει μια καινούρια αναζήτηση του ποιητή με άλλους όρους και με άλλα ερωτήματα.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε ζηλευτά ελληνικά και το οξυδερκές βλέμμα του συγγραφέα αποζημιώνει τον αναγνώστη για τον κόπο του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass