ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ Γ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Θ. ΠΑΛΙΟΥΓΚΑ

«Οθωμανικές επιγραφές της Λάρισας», στην Αθήνα

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2014 20:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:01

Πληροφορίες για τις Οθωμανικές επιγραφές της Λάρισας, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου, των κ.κ. Γεωργίου Κ. Λιακόπουλου και Θεοδώρου Γ. Παλιούγκα, με τίτλο «Οθωμανικές Επιγραφές της Λάρισας».

Την παρουσίαση οργάνωσαν οι εκδόσεις Αντ. Σταμούλη και στο πλαίσιό της, στο πολυπληθές ακροατήριο, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου  Πολυτεχνείου, ο οποίος κατέδειξε την ανάγκη εκμάθησης της οθωμανικής γλώσσας για την ενδελεχή και συστηματική μελέτη των ιστορικών τεκμηρίων του Ελληνισμού που βρίσκονται στα οθωμανικά αρχεία.

Ο κ. Αντώνης Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε το πόνημα από την άποψη της Ιστορίας και της Επιγραφικής, εξετάζοντας χωριστά κάθε κεφάλαιο του βιβλίου. Παρατήρησε δε ότι πρόκειται για την πρώτη μονογραφία στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία που καταπιάνεται με αυτό το θέμα.

Κατά τον κύριο Αναστασόπουλο, η έκδοση των επιγραφών τηρεί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές της Επιγραφικής, ενώ ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον αναγνώστη είναι η εισαγωγή του βιβλίου για την εξέλιξη των τουρκικών επιτύμβιων μνημείων και επιγραφών.

Επίσης σε ομιλία της η κ. Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια της Ισλαμικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, ενέταξε τις επιγραφές της Λάρισας στο γενικότερο πλαίσιο της Ισλαμικής Τέχνης με ιδιαίτερες μνείες στον (παν)ανθρώπινο πόνο και φόβο απέναντι στον θάνατο, στις πρακτικές εξωραϊσμού του και στις καλλιτεχνικές αποδόσεις των ταφικών στηλών. Κατόπιν οι συγγραφείς του τόμου ευχαρίστησαν εγκαρδίως όσους εκθύμως προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε η κ.  Μαρία Ζολώτα, φιλόλογος-βυζαντινολόγος. Η εκδήλωση έκλεισε με ακούσματα της Ανατολής, από  την κ.  Λουκία Κωνσταντάτου (κανονάκι, τραγούδι), Μαρία Παπαπέτρου (πολίτικο λαούτο, σάζι) και Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά).   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass