ΧΘΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Δ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

«Άρια ο κόσμος από την αρχή»: Στη σκιά των δύο παγκοσμίων πολέμων

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2014 2:02 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:14
 
Μια μυθιστορηματική σπουδή για την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά των πιο συγκλονιστικών γεγονότων του εικοστού αιώνα.
Μια ιστορία που μιλά για την ερωτευμένη αλλά και ασυμβίβαστη πολιτική συνείδηση ενός ανθρώπου, που έζησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα ταραγμένα χρόνια 1939-1944, είναι το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκου που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Το βιβλίο, το τρίτο του συγγραφέα, με τίτλο «Άρια ο κόσμος από την αρχή» όπως τόνισε χθες και ο ίδιος, είναι ένα μυθιστόρημα για τον παλιό κόσμο που χάθηκε μέσα σε δύο διαδοχικούς παγκοσμίους πολέμους, αλλά και για τη μικρή ιστορία των ανθρώπων που γράφεται στη σκιά των μεγάλων γεγονότων. Το βιβλίο παρουσίασε στο κοινό ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άγγελος Πετρουλάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο χώρος του ελληνικού μυθιστορήματος τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοκιμαστεί από απόπειρες που προκάλεσαν αρκετές παθογένειες και που ίσως δημιούργησαν διαφορετικές ομάδες αναγνωστών. Με τον Δημήτρη Στεφανάκη όμως τα πράγματα ξαναβρίσκουν την αλήθεια και το μυθιστόρημα τοποθετείται στην υγιή του βάση, δηλαδή στο να είναι μια αφήγηση με αρχή, μέση και τέλος, ακολουθώντας τον γραμμικό χρόνο, δηλαδή, αυτόν που ακολουθεί η ίδια η ζωή. Συναντά επίσης και την ιστορία, τα γεγονότα που διαμορφώνουν το χρονικό πλαίσιο και την ιδεολογία μιας μυθιστορίας.
Με μαεστρία ο συγγραφέας σχηματοποιεί σε μυθιστορία όλες τις κινήσεις της αγγλικής κατασκοπίας, την επιθυμία των Άγγλων να επέμβουν στις αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής». Ενώ σε άλλο σημείο της παρουσίασης του βιβλίου ο κ. Πετρουλάκης σημείωσε ότι «το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη δείχνει την τέχνη του συγγραφέα, να μετατρέπει τα στεγνά ιστορικά δοκίμια σε χαρισματική αφήγηση, να μετατρέπει την ιστορία σε παραμύθι αλήθειας, δημιουργώντας απ’ την αρχή τον κόσμο. Ο Δημήτρης Στεφανάκης ξέρει πως όλα πρέπει να στηθούν από την αρχή...
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος
Ο Στέφανος Μαυροειδής είναι ο κεντρικός άξονας του βιβλίου, το κυριότερο πιόνι στη σκακιέρα που έχουν στήσει οι Άγγλοι. Τον επιλέγουν γιατί η καταγωγή του τον έχει προικίσει με γνωριμίες σημαντικές. Και εμπλέκεται σε μια περιπέτεια που λειτουργεί ως νυστέρι του μύθου για να αναπτύξει ο συγγραφέας αυτήν τη θαυμαστή ιστορία. Από την Τζιά ο νεαρός Μαυροειδής θα μετατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα όπου θα ζήσει την προπολεμική ατμόσφαιρα, με όλες τις διαβουλεύσεις των διαδρόμων και των κλειστών γραφείων. Για τις ανάγκες της πλοκής, αλλά και του ανθρωπογενούς στοιχείου που προκαλεί τη συγκίνηση του αναγνώστη, τα βήματα του Στέφανου Μαυροειδή θα συναντηθούν μ’ αυτά της Ρόζμαρι, μιας νεαρής πανέμορφης αρχαιολόγου. Εδώ θα γεννηθεί ένας έρωτας, γιατί δεν γίνεται να λειτουργεί ο άντρας χωρίς τη γυναίκα και δεν γίνεται να προχωρά στο μέλλον χωρίς την αγωνία του έρωτα. Ο έρωτάς του για τη Ρόζμαρι μοιάζει το μόνο σταθερό σημείο. Για χάρη της θα αποδεχθεί μια μυστική αποστολή στην κατεχόμενη Ελλάδα... Την παρουσίαση του βιβλίου συνδιοργάνωσαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το βιβλιοπωλείο «Άνεμος» και οι εκδόσεις «Ψυχογιός».
Σοφία Ορφανιώτη
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass