ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

«Μάλλον παρακμή βιώνει η Ελλάδα παρά κρίση»

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 2:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:28
 
Χείμαρρος ο λόγος του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, χθες βράδυ, στο κατάμεστο από κόσμο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν του, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και τη Διεύθυνση Κοινωνικών Δράσεων, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι ομιλίες του κ. Γιανναρά πάντοτε σαγηνεύουν το ακροατήριο, όποια ηλικία και αν έχει αυτό.
Η χθεσινοβραδινή ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας κ. Χρήστου Γιανναρά, είχε ως τίτλο της «Η Ελλάδα σήμερα: Κρίση ή παρακμή;».
Ήταν μια εκδήλωση προβληματισμού και όχι ακριβώς ομιλία, όπως θέλησε να την ονομάσει και ο ίδιος. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Βρισκόμαστε όλοι εδώ απόψε για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση της χώρας μας και ως προέκταση και τη δική μας.
Όλοι πρέπει να κοινωνήσουμε αυτά που μας ταλαιπωρούν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, βάζοντας τον δικό του προβληματισμό: Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε φάση κρίσης ή παρακμής άραγε;». Απαντώντας σε αυτό ότι κατά τη δική του άποψη είναι μάλλον παρακμή. Διότι την ίδια κατάσταση με τη χώρα μας βιώνουν, όπως σημείωσε και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όμως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι διαφορετική, που δείχνει ότι πρόκειται για παρακμή.
Διότι πρόσθεσε ο κ. Γιανναράς στη χώρα μας τα χρόνια προ κρίσης εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων, για να συμπορευτεί η οικονομία της με την οικονομία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Και τι έγινε από την εισροή αυτών των χρημάτων διερωτήθη; Έγιναν έργα ανάπτυξης, προόδευσε η οικονομία; Για να απαντήσει: Το αντίθετο, τα χρήματα που εισέρρευσαν «εκλάπησαν», φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.
Σε άλλο σημείο της άκρως ενδιαφέρουσας ομιλίας του ο κ. Γιανναράς σημείωσε ότι «οι Έλληνες έχασαν ευκαιρίες και αντί να πάνε ένα βήμα μπροστά, τα τελευταία χρόνια διακατέχονται από μια μανία καταναλωτισμού, αυτοπροβολής, κάνοντας αυτά τα στοιχεία κυρίαρχα μοντέλα και σύγχρονο πρότυπο ζωής».
Ο κ. Γιανναράς στη χθεσινή συζήτηση που ανέπτυξε με το κοινό του «Χατζηγιάννειου», έθεσε ακόμη πολλούς προβληματισμούς για τη σημερινή κατάσταση του Έλληνα, για τη γενικότερη κατάσταση της Ελλάδας.
Το ζήτημα, είπε χαρακτηριστικά, είναι ένα, πόσο ψηλά βάζει ο καθένας από μας τον πήχη. Τι θέλει από τη ζωή του και τι είναι αυτό που πραγματικά του δίνει χαρά ώστε να του φέρνει μια ικανοποίηση υπαρξιακή.
Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθ. Καρατόλιας, ο οποίος βράβευσε και τον κ. Γιανναρά για την προσφορά του στα γράμματα αλλά και για την παρουσία του στη Λάρισα, ενώ στο έργο του καθηγητή αναφέρθηκε ο διακεκριμένος φιλόλογος κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης, αντιπρόεδρος του συνδέσμου.
Μετά την εκδήλωση ο κ. Γιανναράς συνομίλησε με το κοινό, άκουσε τους προβληματισμούς και απάντησε στις ερωτήσεις του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο πρώην υπουργός Έκτορας Νασιώκας, η αντιδήμαρχος Μαρία Κοτάκου, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ν. Παπαθεοδώρου, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.
Σοφία Ορφανιώτη
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass