ΣΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ» ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Διήμερο αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 21:47 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Ένα τιμητικό διήμερο αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιήσει το «Θεσσαλικό Θέατρο» αύριο Δευτέρα 10 και μεθαύριο Τρίτη 11 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο «Θέατρο του Μύλου».
Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο σκηνοθέτης και στενός της φίλος Κώστας Τσιάνος.
Το αφιέρωμα αυτό με τίτλο «Μελίνα! Η τελευταία Ελληνίδα θεά!», γίνεται την ημέρα που 20 χρόνια πριν η Μελίνα ταξίδευε για τη γειτονιά των αγγέλων.
Ο τίτλος του ήταν αυτός που αυθόρμητα τότε οι εφημερίδες έβαλαν στην πρώτη σελίδα τους την ημέρα της αποδημίας της.
Το «Θεσσαλικό Θέατρο» έχει πολλούς λόγους να τιμά τη Μελίνα, αφού το στήριξε με πολλούς τρόπους.
Στα πρώτα χρόνια του «Θεσσαλικού» τον Μάιο του 1976, η Μελίνα, ενθουσιασμένη από την ίδρυση του πρώτου επαγγελματικού θεάτρου στην περιφέρεια ήρθε στη Λάρισα για μια συναυλία στο γήπεδο μπάσκετ του Αλκαζάρ, ώστε με τις εισπράξεις αυτές να μπορέσει το θέατρο να συνεχίσει την πορεία του.
Όταν ως υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα αποφάσισε να δημιουργήσει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είχε σαν πρότυπο το «Θεσσαλικό Θέατρο» και βάσισε τη λειτουργία του θεσμού στις εμπειρίες του.
Κάθε τόσο και όταν υπήρχε ανάγκη, ήταν πάντα δίπλα στο θέατρο και ανέπτυξε καλές φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους που εργάζονταν σ’ αυτό.
Ήταν η πρώτη που «μυρίστηκε» την αξία των παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος και βοήθησε οι παραστάσεις του «Θεσσαλικού Θεάτρου» να ενταχθούν στο «Φεστιβάλ Επιδαύρου».
Ήταν το πρώτο θέατρο της περιφέρειας που έπαιξε στην Επίδαυρο. Και ήταν η Μελίνα που έστειλε το θέατρο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Η Μελίνα αγαπούσε τη Λάρισα και ήταν συνδεδεμένη μαζί της από το τέλος της δεκαετίας του ’30 όταν παντρεύτηκε τον Παναγή Χαροκόπο και έμενε τακτικά στον «Πύργο Χαροκόπου» στη Γιάννουλη.
Η Μελίνα προσέφερε πολλά και στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και ήρθε αρκετές φορές για να παρακολουθήσει τις εργασίες. Τελευταία φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 1993.
Η υγεία της αν και ήταν ήδη κλονισμένη, επέμενε να επισκεφθεί την πόλη και δυστυχώς σε μια συγκέντρωση που έγινε κοντά στον «Πύργο Χαροκόπου» την ώρα που μιλούσε, λιποθύμησε στα χέρια του Κώστα Τσιάνου, που τη συντρόφευε συνεχώς, μετά από επιθυμία της, εκείνες τις μέρες.
Το τιμητικό αφιέρωμα θα γίνει στο «Θέατρο του Μύλου» και όχι σε άλλο μεγαλύτερο χώρο, γιατί αγαπούσε αυτό το Θέατρο με την ιδιαίτερη ζεστασιά, τη θεατρική του ατμόσφαιρα και σίγουρα σ’ αυτό θα αισθανόταν «σαν στο σπίτι της» γιατί η Μελίνα ανέπνεε στο θέατρο, όσο πουθενά αλλού, καθώς έλεγε.
Το αφιέρωμα γίνεται με τη συνεργασία του «Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη». Θα προβληθούν αποσπάσματα από τις κινηματογραφικές της ταινίες, από τους αντιδικτατορικούς αγώνες της κ.α.
Ο Κώστας Τσιάνος θα θυμηθεί υπέροχα περιστατικά από τις συναντήσεις τους. Θα διαβαστούν από ηθοποιούς βιογραφικά στοιχεία και σχόλια μεγάλων προσωπικοτήτων και θα ακουστούν ζωντανά, με ορχήστρα που θα διευθύνει ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, τραγούδια που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η «Αιώνια Ελληνίδα».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν θέσεις από το ταμείο του «Θεάτρου του Μύλου» αύριο Δευτέρα 10 Μαρτίου (πρωί 10.30 μέχρι 1.30 το μεσημέρι και απόγευμα 6 μέχρι 8) και μεθαύριο Τρίτη πρωί (10.30 το πρωί μέχρι 1.30 το μεσημέρι).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass