Ταξίδια στο διάστημα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2014 19:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:06

Μία σειρά τριών προγραμμάτων εστιασμένων στην Αστρονομία για εφήβους και ενήλικες διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και την Άστρο Παρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας ‘Α-Polaris’. Τα προγράμματα αυτά έχουν σκοπό να υποστηρίξουν την πνευματική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στα ενδιαφέροντα των πολιτών.  Για τρεις συνεχόμενες Πέμπτες τα παιδιά της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόσο ενδιαφέροντα κόσμο του διαστήματος.

 

  Από το φανταστικό ταξίδι του Λουκιανού στο πραγματικό με το Apollo 11

 

Αύριο Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 5.30 μ.μ. στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, ο κ. Χουϊνάβας Ιωάννης, φυσικός και υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου Λάρισας, μας παρουσιάζει την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να πατήσει το πόδι του στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, τη Σελήνη. Για αιώνες η κατάκτηση της Σελήνης αποτελούσε θέμα μόνο για μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που πραγματοποίησε πρώτος ο Neil Armstrong. Ακολουθούμε τα βήματά του και γνωρίζουμε τον αχώριστο σύντροφο της Γης στο ταξίδι της γύρω από τον ήλιο

Στη συνέχεια, με την αρωγή της Αντιδημάρχου κας Μαρίας Κοτάκου, της Διευθύντριας Κοινωνικών Δράσεων κας Σταυρούλας Μπαξεβάνου και του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, οι συμμετέχοντες μπορούν να μεταβούν στο χώρο του Δημοτικού Αστεροσκοπείου για να παρατηρήσουν τη Σελήνη μέσα από το τηλεσκόπια του.

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου και την Πέμπτη 27 Μαρτίου μέλη της Άστρο Παρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας Α-Polaris μας συντροφεύουν στα διαστημικά ταξίδια. Σκοπός της ομάδας είναι η ερασιτεχνική ενασχόληση με την επιστήμη της Αστρονομίας και με την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, καθώς και η διάδοση της αστρονομικής γνώσης σε όλους όσοι τρέφουν την ίδια αγάπη για τον έναστρο ουρανό.

Η εξερεύνηση της διαστημικής γειτονιάς μας.

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 6μ.μ. στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, με τη βοήθεια του κ. Θανάση Πανταζή, μέλος της Α-Polaris, βάζουμε φτερά και ταξιδεύουμε στον ουρανό. Γνωρίζουμε τις πρώτες πτήσεις του ανθρώπου και γινόμαστε επιβάτες ανεμοπτέρων, αεροπλάνων και  διαστημικών λεωφορείων για να εξερευνήσουμε τη διαστημική γειτονιά μας. Θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε στον Άρη;

Συνοδοί και βοηθοί στα ταξίδια είναι πάντα οι χάρτες. Ο κ. Στέφανος Σοφολόγης, επίσης μέλος της Α-Polaris, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της ανάγνωσης χαρτών και της πρακτικής αστροπαρατήρησης με απλά μέσα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στην αυλή της Βιβλιοθήκης, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρατηρήσουν τον πλανήτη Δία με τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων.

Οι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης, η κα. Παρασκευή Θεοδοσίου και ο κ. Βασίλης Τριανταφύλλου μας μυούν στους πλανήτες, τους δορυφόρους, και τους λοιπούς περιπλανώμενους ‘κατοίκους’ του Ηλιακού μας Συστήματος και αισθανόμαστε το μεγαλείο τους συγκρινόμενοι μαζί τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, στην αυλή της Βιβλιοθήκης, οι συμμετέχοντες μπορούν να νιώσουν τη μαγεία του ουρανού με τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης 28ης Οκτωβρίου 9 και στα τηλέφωνα 2410531973 και 2410533390.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass