Άνοιξε και πάλι το Γενί Τζαμί της Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2014 0:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:29

Της Νατάσας Πολυγένη

 

Με ψηφιδωτά  έργα του Αντώνη Καρακωνσταντάκη άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Λάρισας, πριν λίγη ωρα  το Αρχαιολογικό Μουσείο Γενί Τζαμί στη πλατεία Λαού. Δεκάδες Λαρισαίοι έσπευσαν να επισκεφτούν την έκθεση με την οποία ξεκινά ο νέος κύκλος χρήσης του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε χθες κατά τα εγκαίνια της έκθεσης του Αντώνη Καρακωνσταντάκη στόχος είναι μέσα από τη συνεργασία δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας να υλοποιούνται επιλεγμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Η διευθύντρια της ΙΕ Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ανθή Μπάτζιου Ευσταθίου σε σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο ξεκινά έναν νέο κύκλο και βασικό μέλημα θα είναι να υλοποιούνται στο χώρο του εκδηλώσεις που έχουν συνάφεια με το αρχαιολογικό αντικείμενο. Ακόμη, αναφέρθηκε στην έκθεση του Αντώνη Καρακωνσταντάκη τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά ενώ μαζί με τα έργα του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Λάρισας η αρχαία πέτρινη άγκυρα της Μελιβοίας, ψηφιδωτό με τη μορφή του Διονύσου από τη Λάρισα και βυζαντινός πεσσίσκος από την Αγιά με ένθετη διακόσμηση.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι το Γενί Τζαμί της Λάρισας επανέρχεται στο προσκήνιο με μια πολύ σημαντική έκθεση που εντάσσεται σ' ένα κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Διάλογοι» που οργανώνουν από κοινού οι δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων και ο σύλλογος Φίλων Διαχρονικού Μουσείου. Ακόμη, η κ. Σδρόλια τόνισε ότι μέσα από κάθε μορφής τέχνη, αναδεικνύεται ο μοναδικός χαρακτήρας του μνημείου, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα διατηρείται η σχέση του κοινού με την πολιτιστική κληρονομιά, όσο διαρκεί η προετοιμασία της έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας κ. Σωτήρης Φωλίνας, στη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησης του ανέφερε ότι σκοπός του συλλόγου είναι να αντλήσει ιδέες και προτάσεις πολιτών που εν συνεχεία θα υλοποιηθούν. «Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το Γενί Τζαμί σε ένα χώρο εικαστικών γεγονότων. Στη μετανεωτεριστική εποχή το Μουσείο δεν πρέπει να αποτελεί περιχαρακωμένο θησαυροφυλάκιο του παρελθόντος, αλλά ούτε και να αρκείται στο να έχει απλά ανοιχτές τις πύλες στο κοινό. Πρέπει να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία, να αφουγκράζεται και να υλοποιεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις δύο εφορείες αρχαιοτήτων για τη συνεργασία σε αυτό το εγχείρημα. Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης κ. Μάριος Ξηρομερίτης αναφέρθηκε στα έργα του Αντώνη Καρακωνσταντάκη  που περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες (Ορίζοντες – Κεριά – Τοπία) υπό τον τίτλο «Ανιχνεύοντας …Ψήφος – Ψηφίς – Ψηφίδα»

 

πάντα με την ίδια πρωτότυπη τεχνική του, αυτή της ένθετης ψηφοθέτησης, που εφαρμόζει σε φυσικές πέτρες. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 17 Μαϊου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass