ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ, Ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

«Το κλαρίνο το αγάπησα... σαν τη ζωή μου»

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2014 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:42
 
 
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου, με τη ζωή και την τέχνη του, κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά όρια ενός μικρού χωριού στην Ήπειρο και να ταξιδέψει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά να φτάσει μέχρι και την Αμερική.
Είναι θα έλεγε κανείς υπόδειγμα λαϊκού καλλιτέχνη που με το πάθος του, τη γνώση και τον αυτοσχεδιασμό του, για το αγαπημένο του μουσικό όργανο κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει την παραδοσιακή μουσική και στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών.
Σήμερα παρά τα ογδόντα του χρόνια, εξακολουθεί να πηγαίνει όπου τον προσκαλούν και να χαρίζει ζωντανές στιγμές από την πλούσια δημοτική και λαϊκή μας παράδοση.
Οι Λαρισαίοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να τον απολαύσουν αύριο βράδυ στο κηποθέατρο στις 9 μ.μ, καθώς θα συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνει η «Ευχή Ζωής».
Μια εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα της βραδιάς, θα διατεθούν για τις ανάγκες της οργάνωσης που προστατεύει το παιδί και την οικογένεια, ενώ μέρος αυτών θα δοθεί και στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή την παρουσία του στη Λάρισα, ο άνθρωπος που δόξασε το κλαρίνο όσο κανείς άλλος μίλησε στην «Ε».
 
Συνέντευξη στην
Σοφία Ορφανιώτη
 
* Προέρχεστε από μία οικογένεια με πλούσια δημοτική παράδοση, ήταν μονόδρομος για σας η απασχόληση με την μουσική;
-Όλοι οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε από τα ακούσματα αλλά και τις εμπειρίες των οικογενειών μας. Μουσικές, αισθήσεις, μυρωδιές παράδοσης με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί, δρουν καταλυτικά στην μετέπειτα πορεία της ζωής μας. Σαφώς η οικογένεια μου με ενέπνευσε αλλά είχα κι εγώ μέσα μου το μικρόβιο της μουσικής, το οποίο σιγοέκαιγε και δεν υπήρχε άλλος δρόμος πέρα από αυτόν. Γεννήθηκα για να παίζω μουσική, πάλεψα και αυτό που πρεσβεύω είναι όλη μου η ζωή.
* Γιατί επιλέξατε το κλαρίνο και όχι κάποιο άλλο μουσικό όργανο;
-Διότι είναι ο πυλώνας όπως λέω εγώ της δημοτικής μας παράδοσης. Το κλαρίνο είναι ο αυλός, το αρχαιότατο όργανο που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Το όργανο αυτό το αγάπησα από την οικογένειά μου, το έμαθα και εγώ και με πάθος το αγκάλιασα και προσπάθησα να το κάνω γνωστό σε όλο τον κόσμο.
* Τι αισθήματα «γεννά» για σας το δημοτικό και ιδιαίτερα το ηπειρωτικό τραγούδι;
-Το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι συνδέθηκε με τη χαρά, την αγάπη, τον έρωτα, αλλά και με τη θλίψη και την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Είναι κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, φυσικά και της δικής μου πολύ περισσότερο, διότι το πρεσβεύω και το μεταφέρω σε όλα τα μέρη όπου δύναμαι να πάω.
* Περάσατε όλη σας τη ζωή σε χαρές και πανηγύρια ...Τι θυμάστε απ’ όλα αυτά τα χρόνια;
-Με όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκα σε διάφορους χώρους γεύτηκα και εγώ μαζί τους τη χαρά τους, τη λύπη τους, τα καθημερινά τους προβλήματα, αλλά και τις στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας. Έκανα φίλους σε όλη την Ελλάδα, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που για μένα είναι πραγματικά πολύτιμο.
* Ήταν ευχάριστα για σας;
-Έχω μάθει να αντλώ ευχαρίστηση απ’ όλες τις καθημερινές και μη ασχολίες μου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν απλά ευχάριστα ήταν μαγευτικά. Μαζί με τον κόσμο ταξίδευα και εγώ νοερά, με τη χαρά τους χαιρόμουνα διπλά και η ευτυχία τους γινόταν και δική μου...
* Αν γυρνούσατε τον χρόνο θα αλλάζατε κάτι και τι;
-Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και κλείνοντας τα μάτια μου, για να σκεφτώ, αυθόρμητα αναδύεται μία αίσθηση γαλήνης και ευφορίας για όλα όσα έζησα. Νιώθω χορτασμένος που οι άνθρωποι με αγκάλιασαν με θέρμη, δίνοντάς μου τη δύναμη να συνεχίσω, ακόμη και σήμερα την τέχνη μου με πάθος
* Τα παιδιά αγαπούν την παραδοσιακή μουσική;
-Μου κάνει εντύπωση που όλα αυτά τα χρόνια κάθε νέα γενιά, αγκαλιάζει θερμά και εμένα και άλλους ερμηνευτές της μουσικής παράδοσης. Κάθε λαός και κάθε νέος άνθρωπος θέλει να παραμένει κοντά στις ρίζες του, στα ακούσματά των προπατόρων του και να τα μεταφέρει στα επερχόμενες γενιές. Συγκινούμαι με την παρουσία μικρών παιδιών και εφήβων σε όλες τις εμφανίσεις που πραγματοποιώ και αυτή είναι η δύναμη που αντλώ για να συνεχίσω...
* Πως σχολιάζετε τη συμμετοχή των νέων παιδιών σε διάφορα τηλεοπτικά σόου τραγουδιού;
-Ουδέν σχόλιο. Ο καθένας κάνει ότι καλύτερο θεωρεί για να μπορέσει να σταθεί στον επαγγελματικό χώρο που επέλεξε
* Νιώθετε ότι η πολιτεία στάθηκε δίκαιη απέναντί σας;
-Εγώ νιώθω δικαιωμένος από την ίδια τη ζωή. Όταν είσαι σωστός με την συνείδησή σου, αισθάνεσαι ότι όπου και να βρίσκεσαι είσαι ήρεμος και χαρούμενος. Τη χαρά δεν την αντλούμαι από την εξουσία, αλλά από τον απλό κόσμο που μας πλαισιώνει, μας εμψυχώνει και μας δίνει τη δύναμη να προχωρούμε καθημερινά σε κάθε μας βήμα.
* Τι σας στεναχωρεί στην Ελλάδα του 2014;
-Αυτό που με στεναχωρεί είναι η καθημερινή απογοήτευση του κόσμου λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να αλλοτριώσουν τα ήθη και τα έθιμα του Έλληνα, αλλά είμαστε δυνατό σκαρί και αυτή τη φορά θα επιβιώσουμε και πάλι. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν ακόμη οι λαϊκοί ερμηνευτές Γιάννης Κονιτόπουλος, Αντώνης Κυρίτσης, Γιώργος Δασκαλάκης, ενώ θα τους πλαισιώσουν 400 χορευτές από τους εξής συλλόγους:
* Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων «Ο Πόντος»
* ΚΕΛΕ (Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών)
* Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης»
* Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης
* Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κοιλάδας «Ο Φάρος»
* Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος»
* Δήμος Κιλελέρ -χορευτικό τμήμα Νίκαιας
*Μορφωτικός Σύλλογος Βερδικούσιας
* Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Καλαρρύτες»
* Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Λάρισας «Νίκος Καζαντζάκης» και το κρητικό μουσικό σχήμα «Μαδαρίτες»
* Σύλλογος Γυναικών Τσαριτσάνης.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος Νάσος Γουμενίδης και η Βιβή Κάραλη. Για προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο:6948874514.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass