ΣΤΟΝ 70ό ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ο ΑΛΕΞ. ΑΒΡΑΝΑΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΟ ΛΕΟΝΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Λαρισαίος «κατέκτησε» τη Βενετία

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2013 2:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:29
ΒΕΝΕΤΙΑ
Επιτυχία για την Ελλάδα...επιτυχία και για την Λάρισα! Η βράβευση του Λαρισαίου εικαστικού Αλέξανδρου Αβρανά με τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας στο 70ό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία του «Miss Violence», αποδεικνύει ότι οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι αλλά υπάρχει ακόμη ελπίδα. Η ελληνική ταινία «Miss Violence» απέσπασε και άλλες διακρίσεις αφού ο Θέμης Πάνου κέρδισε   το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία του Αβρανά. Τα βραβεία αυτά προστέθηκαν στα άλλα δύο που ο Αβρανάς κέρδισε την περασμένη Παρασκευή, από κριτικές επιτροπές παράλληλων βραβείων: Του βραβείου των κριτικών της FEDEORA για την καλύτερη ευρωπαϊκή- μεσογειακή ταινία του διαγωνιστικού τμήματος της Μόστρας και του βραβείου Arca CinemaGiovanni που απονέμει ομάδα 70 νέων από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία.
Η ταινία του Αβρανά είχε, από την πρώτη προβολή της στο Λίντο εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, τόσο με το θέμα της (μια ελληνική δυσλειτουργική οικογένεια που οδηγείται σε φριχτές καταστάσεις, σχόλιο πάνω στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και όχι μόνο) όσο και με το στιλ της- ένα στιλ αυστηρό, απέριττο, που αν και έντονα ρεαλιστικό δεν άγγιζε καθόλου το νατουραλισμό.
Μια ιστορία με επίκεντρο την ελληνική οικογένεια και την αποδόμηση του τακτοποιημένου προσωπείου της, είναι στην καρδιά του «Miss Violence»: η 11χρονη Αγγελική πηδά, χαμογελαστή, από το μπαλκόνι ανήμερα των γενεθλίων της και οι κοινωνικές υπηρεσίες πασχίζουν να καταλάβουν το γιατί, όσο η οικογένειά της επιμένει απαθής ότι ήταν ατύχημα προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρύψει ένοχα μυστικά.
Η ομάδα τού «Miss Violence» ταξιδεύει πλέον για τον Καναδά και το Φεστιβάλ του Τορόντο, έχοντας δημιουργήσει, μετά και την διπλή αυτή βράβευση, πολύ θετικό κλίμα από τις φεστιβαλικές συζητήσεις και τις ενθουσιώδεις κριτικές. Ο Αβρανάς πλέον διεκδικεί το δικαίωμα να θεωρείται ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφιστές παγκοσμίως.», ενώ το «The Hollywood Reporter» το συσχέτισε με τις κλασικές τραγωδίες: «η γεμάτη ακρίβεια ταινία δεν είναι τόσο μέρος του Ελληνικού Περίεργου Κύματος («Κυνόδοντας», «Attenberg») όσο μια πιο κλασική - με όλες τις έννοιες της λέξης - Ελληνική οικογενειακή τραγωδία.»
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ     ΑΒΡΑΝΑΣ
Ο Αλέξανδρος Αβρανάς, γεννήθηκε στη Λάρισα το 1977. Σπούδασε στην γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2001) και στη συνέχεια στο Universitat der Kunste του Βερολίνου. Με την πρώτη του ταινία "Without" κερδίζει επτά βραβεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσαλονίκης και προτείνεται για το βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου.
Ο Αβρανάς σε όλα τα έργα του, κινηματογραφικά αλλά και εικαστικά, εξετάζει θέματα κοινωνικά και πολιτικά. Τον ενδιαφέρουν οι προβληματισμοί που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο είτε ως ανεξάρτητη οντότητα είτε ως μέλος της κοινωνίας. Ο Αβρανάς σαρκάζει, προκαλεί, καταγγέλλει την αδιαφορία και την παθητικότητά μας.
Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που κερδίζει Έλληνας σκηνοθέτης στη Μόστρα του κινηματογράφου, το προηγούμενο ήταν το Χρυσό Λιοντάρι που κέρδισε το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για την ταινία του «Μεγαλέξαντρος».
Ο ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, πληροφορούμενος τις σημαντικές διακρίσεις που απέσπασαν ο κ. Αλέξανδρος Αβρανάς και ο πρωταγωνιστής του κ. Θέμης Πάνου με την ταινία «Miss Violence» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, δήλωσε:«Το άκουσμα των ονομάτων τού Αλέξανδρου Αβρανά και τού πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου από τα χείλη του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μας έκανε όλους υπερήφανους. Όχι μόνο γιατί απέσπασαν μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το κατόρθωσαν: Με αυστηρή κριτική στάση απέναντι σε ό,τι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Με προσωπική, θαρραλέα καλλιτεχνική γλώσσα. Με συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στις αντιξοότητες. Με διάθεση συνεργασίας με τους διεθνείς φορείς και επικοινωνίας όχι μόνο με το ελληνικό, αλλά και με το διεθνές κοινό.Ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι ένας από τους πολλούς νέους σκηνοθέτες μας που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν με αξιώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις διακρίνονται σε σημαντικά φεστιβάλ από το Ρέικιαβικ έως το Τορόντο και κερδίζουν επαινετικά δημοσιεύματα από το Παρίσι έως τη Νέα Υόρκη. Ενας από τους πολλούς ταλαντούχους συμπατριώτες μας που ανανεώνουν τη μεγάλη παράδοση του ελληνικού κινηματογράφου, που πάνε μπροστά με νέα δημιουργικότητα, νέα τόλμη, νέα επιχειρηματικότητα, που ανταποκρίνονται δηλαδή σε μια νέα Ελληνική Ελπίδα.
Όμως, αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούριους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο το νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για το νέο ελληνικό κινηματογράφο».
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
 Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι, ένα ντοκιμαντέρ για αυτούς που κατοικούν κατά μήκος του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ρώμης, ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ. Το Βραβείο Γυναικείας Εμρηνείας απέσπασε η Έλενα Κότα για το «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε, ενώ ο Στιβ Κούγκαν βραβεύτηκε για το σενάριό του για την γλυκύτατη «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς.
Η κριτική επιτροπή του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αποτελούνταν από τους Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Άντρεα Άρνολντ, Ρενάτο Μπέρτα, Κάρι Φίσερ, Μαρτίνα Γκέντεκ, Τζιανγκ Γουέν, Πάμπλο Λαρέν, Βιρζινί Λεντουαγέν και Ρουίτσι Σακαμότο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass