Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ο Ν. Καζαντζάκης

Δημοσίευση: 07 Νοε 2013 22:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45

Της Νατάσας Πολυγένη

Τα 100 χρόνια  από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αλλά και η ζωή και το έργο του κυριότερου εκπροσώπου του νησιού Νίκου Καζαντζάκη, τιμήθηκαν με μια ξεχωριστή ιστορική-πολιτιστική εκδήλωση, χθες το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών κ. Γιάννη Βγόντζα ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων από την Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, είναι το έπαθλο αιματηρών αγώνων και θυσιών, που υπηρέτησαν την αδούλωτη σκέψη και το αγαθό των πνευματικών αξιών.

Στην συνέχεια ο κ. Βγόντζας αναφέρθηκε στον Νίκο Καζαντζάκη και στη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης. Ο Καζαντζάκης πίστεψε με ένα ακράδαντο και βιωματικό τρόπο στην ελευθερία της Κρήτης. Ευτύχησε να δει την ιδιαίτερη πατρίδα του ελευθερωμένη. Ευτύχησε να την δει ενωμένη με την Ελλάδα.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννούλας παρουσίασε τις βασικές πτυχές του αγώνα που κράτησε 92 ολόκληρα χρόνια -με αφετηρία την 25η Μαρτίου 1821 και ως τον τερματισμό του την 1η Δεκεμβρίου 1913-που ολοκληρώθηκε και τυπικά η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό ο ομιλητής σκιαγράφησε την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο εντός και εκτός συνόρων, παραθέτοντας τους λόγους που καθυστέρησαν την πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. « Ο αγώνας για την ένωση εξαρχής συνέκλινε και διολίσθαινε συνεχώς υπερ της ένωσης αλλα κατ’ ανάγκην γινόταν και υπέρ της αυτονομίας του νησιού και κάποια στιγμή υπέρ της ίδρυσης ηγεμονίας κατά το πρότυπο της ηγεμονίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Γεγονός, πάντως είναι ότι αυτά τα 92 χρόνια αγώνα σταδιακά η Κρήτη με το σπαθί της και την πείσμονα επιμονή της, εξασφάλισε βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της, χριστιανών και μουσουλμάνων, με προνόμια που κατά καιρούς άλλοτε εξασφάλιζε και άλλοτε τα έχανε, μόνο ,που τα πλήρωνε ακριβά και με εκατόμβες αίματος» ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννούλας. Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, καταλήγοντας ότι οι Κρητικοί με την αδάμαστη και αδούλωτη ψυχή τους πάλεψαν και παλεύουν για το καλύτερο για το νησί τους και την Ελλάδα γενικότερα και μακάρι να συνεχίσουν να το κάνουν πάντα.

Η προγραμματισμένη ομιλία από το μέλος του Δ.Σ. της  Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γιούλης Ιεραπετριτάκη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ασθενείας της. Το μέλος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών κ.Γιώτα Μαρακάκη διάβασε την ομιλία της κ. Ιεραπετριτάκη με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης-Κήρυκας της ζωής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή κρητική μουσική και τραγούδια από το μουσικό σχήμα «Μαδαρίτες» ενώ στον αίθριο χώρο του ωδείου υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass