ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ Γ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Θ. ΠΑΛΙΟΥΓΚΑ «ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ»

«Κόσμημα» για την ελληνόφωνη οθωμανολογική βιβλιογραφία

*Παρουσιάστηκε χθες στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 30 Νοε 2013 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:12
 
«Κόσμημα» για την ελληνόφωνη οθωμανολογική βιβλιογραφία, χαρακτήρισε το βιβλίο των Γ. Λιακόπουλου και Θ. Παλιούγκα με τίτλο «Οθωμανικές επιγραφές της Λάρισας» ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Φωκίων Κοτζαγεώργης, που βρέθηκε χθες στη Λάρισα στο Διαχρονικό Μουσείο για την παρουσίασή του. Ο ομιλητής, αρχικά ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στη σειρά των δημοσιευμάτων για την οθωμανική ιστορία που την τελευταία δεκαετία κάνουν έντονη την παρουσία τους στα εκδοτικά πράγματα της χώρας μας. Πολύ περισσότερο δε, που το παρόν είναι το πρώτο βιβλίο στον πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα αναπτυσσόμενο κλάδο της οθωμανικής επιγραφικής. Οι οθωμανικές επιγραφές που εκδίδονται φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Από τις 71 οθωμανικές επιγραφές που εκδίδονται η πλειονότητα (55) χρονολογείται τον 18ο και τον 19ο αι. Στην συνέχεια ο κ. Κοτζαγεώργης μίλησε για την πολυεπίπεδη προσέγγιση των πηγών από τους συγγραφείς σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η προσέγγιση των πηγών από τους συγγραφείς γίνεται σε πολλά επίπεδα: α) χρησιμοποιούνται οι πηγές ως αφορμή για να μιλήσουν οι συγγραφείς για τα ταφικά έθιμα και την αντίληψη περί θανάτου στους Τούρκους και στο Ισλάμ, β) γίνεται μια τυπολογική παρουσίαση των ταφικών μνημείων στον τουρκικό χώρο και γ) δίνονται τα βασικά μέρη, στα οποία αρθρώνεται το κείμενο των επιτύμβιων στηλών. Τα κείμενα των επιγραφών εμπλουτίζουν την προσωπογραφία της οθωμανικής Λάρισας. Ο άψογος επιστημονικά τρόπος παρουσίασης του υλικού καθιστά την έκδοση «κόσμημα» για την ελληνόφωνη οθωμανολογική βιβλιογραφία. Για τη Λάρισα το παρόν υλικό αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια γνωριμίας με το οθωμανικό παρελθόν της. Ευχής έργο θα ήταν η προσπάθεια να μην σταματήσει και να βρει κι άλλους μιμητές, καθώς αυτό το παρελθόν εικάζεται ότι ήταν πλουσιότατο».
Η προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δρ Στ. Σδρόλια, αναφέρθηκε, σύντομα, στην εκθεσιακή ενότητα του Διαχρονικού Μουσείου που αφορά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και στα σωζόμενα σήμερα στη Λάρισα οθωμανικά μνημεία.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η προϊσταμένη της ΙΕ' ΕΠΚΑ, δρ Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου, κ. Σωτήριος Φωλίνας.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass