Κυψέλη πολιτισμού και γνώσης η Δημόσια Βιβλιοθήκη

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2013 21:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:15

 

Η δραστηριότητα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας φαίνεται ότι προχωρεί με έντονους ρυθμούς. Τον Φεβρουάριο φέτος ολοκληρώθηκε η μεταφορά της στο νέο κτίριο, τον Μάιο άνοιξε τις πύλες της στο κοινό, και έπειτα από μια επιτυχημένη δραστηριότητα   του παιδικού τμήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φθινόπωρο ξεκίνησε με νέες εκπλήξεις. Διαμορφώνονται σταδιακά οι διάφοροι χώροι, άρχισε η καταγραφή των βιβλίων που είχαν καθυστερήσει σημαντικά λόγω της επικείμενης μετακόμισης και καταβλήθηκε από το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη των ελλείψεων που υπήρχαν.

 Βασικό μέλημα υπήρξε η ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου. Παραδόθηκε από τον κατασκευαστή ένας άρτιος από κάθε άποψη χώρος χωρίς όμως καθίσματα. Καθώς η επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται η Βιβλιοθήκη, είναι πολύ μικρή και δεν επαρκεί ούτε καν για τις βασικές ανάγκες της (φως, θέρμανση, γραφική ύλη, κλπ.) το Εφορευτικό Συμβούλιο προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει διάφορους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν οικονομικά ώστε να τοποθετηθούν τα καθίσματα. Συγκεντρώθηκε ένα ποσόν το οποίο κρίθηκε ικανοποιητικό από την κατασκευαστική εταιρεία ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή και την τοποθέτηση των καθισμάτων του αμφιθεάτρου, με την υποχρέωση εκ μέρους της Βιβλιοθήκης να εξοφλήσει το υπόλοιπο μεγαλύτερο ποσόν που απομένει  μέσα σε ένα εξάμηνο. Στην προσπάθεια αυτή από τους πρώτους συνέβαλε η κ. Δανάη Δημητρακοπούλου,  ο δικηγόρος κ. Γιάννης Διαμαντής, ορισμένοι γιατροί και άλλοι συμπολίτες μας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τα καθίσματα τοποθετήθηκαν και ήδη προγραμματίζεται το αμφιθέατρο να αρχίσει τη λειτουργία του την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, με αγιασμό που θα τελέσει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Θα ακολουθήσουν προσφωνήσεις από τους επισήμους, θα μιλήσει με λίγα λόγια ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο οποίος στη συνέχεια θα ευχαριστήσει τους χορηγούς και τους εθελοντές για τη βοήθεια προς τη Βιβλιοθήκη. Η όλη σεμνή τελετή θα ολοκληρωθεί με τροπάρια ειδικά για την περίπτωση και επίκαιρους χριστουγεννιάτικους ύμνους, από τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λαρίσης, υπό τη διεύθυνση του προέδρου του συλλόγου κ. Φώτη Κερμελίδη. Ήδη από την 20η  Νοεμβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η αίθουσα εκθέσεων, η οποία παραχωρήθηκε για ένα μήνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν. Λάρισας για να αναπτύξει την ενότητα «Αναμνήσεις από τη σχολική Τάξη». Η επιτυχία της διαγράφεται λαμπρή, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι ημερομηνίες είναι ήδη όλες κλεισμένες από τα διάφορα σχολεία μέχρι στις 20 Δεκεμβρίου και οι διοργανωτές είναι υποχρεωμένοι να αρνούνται νέες επισκέψεις σχολείων.

Αυτές τις ημέρες τελειώνουν οι εργασίες στον ακάλυπτο χώρο της Βιβλιοθήκης, τον εξωραϊσμό του οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Δημοτική αρχή με την Υπηρεσία Πρασίνου. Ομαλοποιήθηκαν οι χώροι, εμπλουτίσθηκαν με ειδικό χώμα, τοποθετήθηκε αυτόματο σύστημα ποτίσματος, φυτεύτηκαν δέντρα και φυτά και οι ακάλυπτοι χώροι θα επιστρωθούν με χλοοτάπητα. Στην προσπάθεια αυτή και σε πολλές άλλες της Βιβλιοθήκης  στάθηκε πολύτιμος αρωγός ο Δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, καθώς και οι υπάλληλοι του Δήμου και ο αντιδήμαρχος κ. Μπατζηλιώτης. 

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα που είναι ανοικτή η Βιβλιοθήκη, το παιδικό τμήμα διοργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς μας φίλους. Ο ισόγειος χώρος της  κατακλύζεται από μικρά παιδιά και οι ζωηρές φωνούλες τους αντηχούν ευχάριστα στους τεράστιους χώρους. Μόνο γι’ αυτή την ευχάριστα θορυβώδη αλλά τόσο εποικοδομητική συνάθροιση η οποία γίνεται σε έναν όμορφο χώρο στο κέντρο της πόλης, αξίζει τον κόπο να συνεισφέρει κάποιος. Είναι σίγουρο ότι θα πιάσει τόπο.

  Από τους πρώτους δωρητές της Βιβλιοθήκης υπήρξε και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Λαρίσης. Ο δραστήριος πρόεδρός τους κ. Φώτης Κερμελίδης εκμεταλλεύτηκε άμεσα την προσφορά κενού χώρου που διέθετε η Βιβλιοθήκη στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου,  για να αναπτύξουν με δικά τους έξοδα ένα θαυμάσιο έπιπλο με ράφια, όπου θα τοποθετηθούν μουσικά βιβλία βυζαντινής μουσικής και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τα μέλη της χορωδίας αλλά και τους φίλους της.

Εξ άλλου εντός των ημερών θα κληθούν και οι εθελοντές που κατέγραψε όλο αυτό το διάστημα η Βιβλιοθήκη, οι οποίοι θα ενημερωθούν για την πορεία της λειτουργίας και θα κατανεμηθούν, ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία τους , σε διάφορους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα βαδίσει με γρηγορότερα βήματα η υστέρηση που παρατηρήθηκε λόγω της μετακόμισης της Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο. Τέλος υπάρχει εκ μέρους του υπουργείου η διαβεβαίωση και η βούληση να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο (2014) και ο τελευταίος όροφος. Έτσι θα διανεμηθούν οι χώροι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που θέλει το ίδρυμα αυτό να μεταμορφωθεί για την πόλη σε μια κυψέλη πολιτισμού και γνώσης μέσα στο ιστορικό της κέντρο.  

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass