ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 1 ΚΑΙ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

«Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2013 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:35
Η Θεατρική Ομάδα Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, αύριο Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ ανεβάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας, τη «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου.
Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε το 1836 και διαδραματίζεται στο Ναύπλιο, σχεδόν μια δεκαετία πριν το 1827, την ημέρα της συντριβής της αρμάδας του Ιμπραήμ, από τον ενωμένο στόλο των Μεγάλων Δυνάμεων. Ημέρα σημαδιακή για τον τόπο μας, μιας και θεωρείται η απαρχή της σύστασης και θεμελίωσης του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους. Μια συντροφιά χαροκόπων, λοιπόν, που συναντιέται τυχαία σ’ έναν καφενέ, αποφασίζει να πανηγυρίσει το σημαντικό αυτό γεγονός. Καταφεύγουν όλοι τους σε μια «λοκάντα» (πανδοχείο) όπου τρώνε, πίνουν, γλεντούν, τραγουδούν και χορεύουν. Η παρέα αποτελείται από πρόσωπα που το καθένα μιλά τη δική του διάλεκτο, τη δική του ντοπιολαλιά. Διαθέτει διαφορετική νοοτροπία, έχει δικά του ήθη και έθιμα, αλλιώτικη στάση ζωής και ξεχωριστό χαρακτήρα. Μια φράση που ξεστομίζει ο Κρητικός έχει εντελώς διαφορετική σημασία για τον Αρβανίτη. Το αίμα και των δυο βράζει κι ο καβγάς ανάβει... τη λύση καλείται να δώσει ο αστυνόμος με τον γραμματικό του. Κατά την ανάκριση, άλλα τους λένε, κι άλλα καταλαβαίνουν. Το μπέρδεμα επιτείνεται με την είσοδο της Κανέλλας, της ερωμένης του Κρητικού κι ενός γιατρού... Η «Βαβυλωνία» στοχεύει σ’ ένα από τα καίρια προβλήματα του τόπου μας. Τη μάστιγα της ασυνεννοησίας, που εκφραζόταν πιο έντονα το 19ο αιώνα, εξαιτίας της έλλειψης μια ενιαίας δημοκρατικής γλώσσας. Παράλληλα, σκιαγραφείται η διαφθορά και η ιδιοτέλεια, με απαράμιλλο τρόπο, όλων ανεξαρτήτως των ηρώων. Των ηρώων αυτών που διαμορφώνουν τους αρχέγονους ξεχωριστούς λαϊκούς τύπους. Εκεί πάνω πατάει και η σκηνοθεσία του Άκυ Μητσούλη: στο πρωτογενές λαϊκό θέατρο. Στο πανηγυριώτικο ήθος, στην τυπολογία του Καραγκιόζη, στα αποκριάτικα δρώμενα, στη γιορτινή ατμόσφαιρα, στις συντροφικές εργατικές τάξεις (θέρος, νυχτέρια, χτίσιμο, ψάρεμα), στα πειράγματα του τρύγου, στα καφενόβια καλαμπούρια, στις αφηγήσεις των παραμυθάδων. Αυτή ακριβώς η ιλαρή διάθεση κάνει πάντα επίκαιρη και δημοφιλέστατη την περίφημη «Βαβυλωνία».
Σκηνοθεσία: Άκυς Μητσούλης. Βοηθός σκηνοθέτη - Μουσική επιμέλεια: Πατρούλα Χριστοδούλου. Επιμέλεια κίνησης: Υποστήριξη από Αrt of dance. Σκηνικά – Επιμέλεια Κοστουμιών: Έλενα Κυράτσα. Ζωγραφική σκηνικού: Έλενα Κυράτσα, Στέλλα Σταμόκα. Μακιγιάζ: Εύη Δανιλούλη. Φωτογραφίες: Μαρία Αθανασίου. Κοστούμια: Βεστιάριο Χορευτικού Τμήματος Δήμου Κιλελέρ. Φιλαρμονική Ωδείου Δήμου Λαρισαίων. Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς Ολύμπου. Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε). Παίζουν οι: Ξένια Τσιγάρα, Γεωργία Ράπτη, Στάθης Κατσίδης, Κατερίνα Χατζημαρκάκη, Θάνος Σακελλαρίου, Γιώργος Νταφούλης, Γιάννης Γκάγκας, Έλενα Κυράτσα, Γιώργος Μπόζαρλης, Νίκος Ζιαβλιάκης, Εύη Μπατάλα, Δημήτρης Κατσιαούνης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass