Η ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Κάθε Έλληνας κρύβει στην ψυχή του δημοτικά τραγούδια

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2012 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:55
Τσιτσάνη έργα... Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης-αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή στις 8.30 το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας. Ο Σύλλογος Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάρισας πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια βραδιά με μουσική και τραγούδια που σημάδεψαν το ελληνικό πεντάγραμμο. Η γνωστή ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη είναι η επίσημη προσκεκλημένη της βραδιάς, που
θα ερμηνεύσει ένα εξαιρετικό απάνθισμα τραγουδιών του μεγάλου δημιουργού από τον ομώνυμο δίσκο στο α΄ μέρος της εκδήλωσης. Η πολυβραβευμένη καλλιτέχνης –στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, μεταφέροντας το κλίμα μίας άλλης εποχής, μία μουσική γέφυρα ανάμεσα στον αξεπέραστο λαϊκό πολιτισμό του Βασίλη Τσιτσάνη και στην παραδοσιακή δημοτική μουσική την οποία με σεβασμό, ποιότητα και διαρκή μελέτη υπηρετεί πάνω από 30 χρόνια. Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης θα ακουστούν επίσης τραγούδια – σταθμοί από το δικό της ποικίλο δισκογραφικό έργο. Έργα από τον κύκλο ζωής της πατρίδας μας που άντλησε η ίδια από την προφορική μας παράδοση, δημιουργώντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού, από «Τα κύματα του Αιγαίου», από τα «Μουσικά ταξίδια στην Ελλάδα» από τη λαϊκή όπερα «MAMMAS», το «Γαία» κ.ά. Την εκλεκτή ερμηνεύτρια – δημιουργό συνοδεύει ένα επιτελείο νέων και ταλαντούχων μουσικών: Η Άννα Βέη-τραγούδι, ο Κ. Αργυρόγλου-κλαρίνο, ο Στ. Τράκας-βιολί και οι Λαρισαίοι Σ. Κοντονικόλας-πιάνο, Στ. Αλεξόπουλος-κρουστά, Σπ. Καβαλλιεράτος - λαούτο και κιθάρα και Ευάγγ. Τσιαπλές. - μπουζούκι. Η μουσική βραδιά θα κλείσει με αυθεντικά Μικρασιάτικα χορευτικά, νησιώτικα, χασαποσέρβικα και καλαματιανά.
Στο πλαίσιο λοιπόν της συναυλίας, η κ. Γιώτα Βέη μίλησε στην «Ε» για τα συναισθήματα, τις απόψεις της και τα πιστεύω της για τον μεγάλο δημιουργό αλλά και τη δημοτική μας μουσική που χρόνια τώρα με ήθος, συνέπεια και ποιότητα υπηρετεί.
* Kυρία Βέη, γιατί επιλέξατε να ερμηνεύσετε Βασίλη Τσιτσάνη;
- Η μουσική του Β. Τσιτσάνη με άγγιξε από τα 8 μου χρόνια όταν άλλαζα τις πλάκες γραμμοφώνου στο οικογενειακό μας κέντρο, στο Πλατύστομο Λαμίας, όπου γεννήθηκα. Τα χρόνια ήταν μετεμφυλιακά και τα τραγούδια εκείνα από το ’48 και μετά κουβαλούσαν τη μελαγχολία της εποχής. Η γκρίζα απόχρωση που καθόριζε τον στίχο και τη μουσική, εναρμονισμένη με το κλίμα της εποχής, μου προκαλούσε πόνο ψυχής. Αυτός ο πόνος με ακολουθεί μέχρι σήμερα. Όταν γνώρισα τον Τσιτσάνη και με άκουσε να τραγουδώ κατάλαβε τη βαθιά σχέση που με συνέδεε μαζί του και η συγκίνησή του ήταν έκδηλη. Με κράτησε δίπλα του «για να μην φύγω ποτέ...», όπως έλεγε. Για πολλούς λόγους δεν έμεινα ούτε 15 ημέρες! Έκτοτε τον έβλεπα στο «Χάραμα», τα λέγαμε συχνά και με τη γυναίκα του τη Ζωή. Αφού πέρασα στο παραδοσιακό τραγούδι που κι αυτός λάτρευε, υποκλινόταν που το επέλεξα και παρ’ ότι έφυγα από κοντά του έλεγε πως δεν θα πάω χαμένη…Μέσα μου υπόβοσκε το απωθημένο να ερμηνεύσω το έργο του κι αυτό έγινε με την τελευταία μου δουλειά, ως λύτρωση και με σεβασμό προς το έργο και την προσωπικότητά του.
* Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη λαϊκή αυθεντική μουσική και στη δημοτική; Και ποια είναι αυτή;
- Το δημοτικό τραγούδι της προφορικής μας παράδοσης έφτασε από γενιά σε γενιά ζωντανό μέχρι σήμερα. Κάθε δημιουργός δανείζεται στοιχεία από την παράδοση και κάθε καλλιτεχνική δημιουργία πηγάζει από μία πρωτογενή λαϊκή έκφραση. Βέβαια ο σύγχρονος δημιουργός βάζει τη δική του σφραγίδα. Ο Τσιτσάνης έγραψε μπάλους, χασαποσέρβικα κ.α. Ακόμα και το «Κίνησε η Γερακίνα» είναι δικό του τραγούδι. Ποτέ όμως δεν πρόδωσε την προσωπική του γραμμή και το μουσικό χαρακτήρα που τον καθιέρωσε. Πήρε στοιχεία και τα αφομοίωσε.
* Ποιες είναι οι αλήθειες της ζωής που ανακαλύψατε μέσα από την έρευνα του δημοτικού τραγουδιού τόσα χρόνια ;
- Στον κύκλο του δημοτικού τραγουδιού ξεδιπλώνονται ανθρώπινες ιστορίες, ιστορικά γεγονότα, εθνικές λεηλασίες, κρυφοί έρωτες και ερωτικά δράματα και γενικά εικόνες από την κοινωνική ζωή, τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας. Μέσα από στίχους μεγάλης ποιητικής αξίας σμιλευμένους από τον χρόνο, το δημοτικό τραγούδι φτάνει σε μία τελειότητα που δεν μπορεί να αγγίξει η φθορά. Υπάρχει καθαρότητα και φωτεινότητα, τίποτα το περιττό, το ξένο κι άχρηστο. Όσο τίποτα άλλο πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αυτό το είδος τραγουδιού που κουβαλάει αιώνες τώρα τις διαχρονικές αξίες, την παράδοση και την ελληνική γλώσσα, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Χρέος μας είναι να το προτείνουμε στους νέους και με μία σύγχρονη αισθητική.
* Ακούει ο κόσμος δημοτικά τραγούδια σήμερα ή έχει χάσει την ταυτότητά του εν ονόματι της παγκοσμιοποίησης;
- Είναι γεγονός ότι το δημοτικό τραγούδι δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Θα ακουστεί σε επετειακές γιορτές ή από κάποιον μυημένο παραγωγό που εκτιμά το είδος. Όλη την ημέρα έχω το ραδιόφωνο ανοιχτό και σπανίως να ακούσω καλό δημοτικό τραγούδι. Ακούγονται συνήθως τα νεωτερίστικα, τα κατασκευασμένα που δεν έχουν σχέση με την παράδοση, είναι εμπορικά. Πιστεύω όμως βαθύτατα πως κάθε Έλληνας κρύβει στην ψυχή του ξεχωριστά αγαπημένα δημοτικά τραγούδια και σε ιδιαίτερες στιγμές χαράς και λύπης θα τον συνοδέψουν, θα τα τραγουδήσει. Κι αν δεν συνέβαινε αυτό η ποίηση και η μουσική του λαού μας θα είχαν πεθάνει.
* Έχετε στο παρελθόν ξαναέρθει στη Λάρισα. Ποια είναι η αίσθησή σας για το κοινό και την πόλη;
- Στη Λάρισα βρίσκομαι ξανά μετά από πολλά χρόνια και δεν σας κρύβω πως σας νοστάλγησα. Είμαι έτοιμη με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου να δώσουμε μία συναυλία ορόσημο, αφού για πρώτη φορά παντρεύονται η δημοτική με την αυθεντική λαϊκή μουσική. Επίσης μεγάλη στιγμή για μένα είναι η συμμετοχή της Άννας Βέη, μια νέα ανακάλυψη με φωνή που πραγματικά καθηλώνει. Επίσης η ορχήστρα των Λαρισαίων που συμμετέχουν μαζί μας θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πρόγραμμα και είμαι πολύ συγκινημένη.
Το κοινό της Λάρισας το θεωρώ ξεχωριστό και μυημένο στα ποιοτικά πράγματα. Κρίνοντας, πρώτα και καλύτερα, από το Θεσσαλικό Θέατρο που ξεχώρισε με τις σπουδαίες παραστάσεις του σε όλη την Ελλάδα. Η πόλη σας, γεμάτη χρώμα και ζωή στέκει περήφανη στο κέντρο της Ελλάδας και μεταδίδει στοιχεία πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία κι όχι μόνο.
Είναι ένα πέρασμα κι όποιος περνάει από εδώ κάτι αφήνει αλλά και κάτι παίρνει κι αυτό είναι που κάνει την πόλη αυτή πιο πλούσια…Όσο για τον πνευματικό της κόσμο, η συνεργασία μου με τον Σύλλογο «Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» αποδεικνύει κατ’ επέκταση και την υψηλή ποιότητά του. Θα έχω την ευκαιρία να τραγουδήσω σε ένα κοινό ξεχωριστό. Καλή αντάμωση στο Κηποθέατρο την Κυριακή το βράδυ.
 
Info: Στο τέλος της εκδήλωσης που οργανώνεται από τον Σύλλογο «Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Λάρισας θα τιμηθεί η δημιουργός - ερμηνεύτρια κ. Γιώτα Βέη για το σύνολο του έργου της και την ξεχωριστή, αέναη παρουσία της στη διαφύλαξη και συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του τόπου μας. Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου». Τιμή εισιτηρίων 10 ευρώ. «Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass