ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913»

Ιστορικές φωτογραφίες με επίκαιρα μηνύματα

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2012 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:20
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Περίσσεψε η συγκίνηση στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», που είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ελασσόνας για την απελευθέρωση της Ελασσόνας.
Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό και τους επισκέπτες έως και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την 1η Στρατιά Λάρισας.
Την παρουσίαση της έκθεσης έκανε ο συνταγματάρχης φαρμακοποιός ε.α. κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, ο οποίος έχει επιμεληθεί πάνω 110 εκθέσεις ιστορικού και στρατιωτικού περιεχομένου.
Τον διακεκριμένο ιστορικό ερευνητή – συλλέκτη – μουσειολόγο παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας(Κ.Ε.Δ.Ε.) κ. Αθαν. Ζιώγας.
Μιλώντας και παρουσιάζοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, μέσα από εικόνες και βίντεο, ο κ. Β. Νικόλτσιος, ιδιαίτερα συγκινημένος, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι δεν ήταν ένα θαύμα, μολονότι το αποτέλεσμά τους ήταν θαυμαστό. Ήταν το προϊόν συγκεκριμένων συγκυριών και το αποτέλεσμα ιστορικών διαδικασιών, οικονομικών, στρατιωτικών, πολιτικών και διπλωματικών. Η βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα ήρθε μέσα από τις διαδικασίες οικοδόμησης διεθνούς εμπιστοσύνης, που ακολούθησαν την πτώχευση και την καταστροφή του 1897. Είναι ανάγκη να τους θυμόμαστε, προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνθήκες που επέτρεψαν σ΄ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τα σύνδρομα που την ταλάνιζαν στα τέλη του 19ου αιώνα και να εισέλθει σε μια νέα ιστορική περίοδο, αλλά και τον ιδιάζοντα τρόπο με τον οποίο έγινε η είσοδος στην περίοδο αυτή...». Και ολοκλήρωσε, μέσα σε χειροκροτήματα των παρισταμένων: «Οι Έλληνες πολεμιστές του ΄12 δεν είχαν απολαβές και προστασία, ούτε καν συντάξεις. Δεν είχαν τόσες αξιώσεις από το δημόσιο, ούτε βάσιζαν το μέλλον τους σ΄ αυτό. Δεν πολέμησαν για το κράτος αλλά για την Ελλάδα. Πολεμούσαν για ιδέες μεγάλες και μικρές, που είχαν μάθει στα ολιγόχρονα μαθητικά τους χρόνια και στον αγώνα της ζωής. Όμως η πατρίδα τους ήταν περισσότερο αυτές οι ιδέες και οι συμπολεμιστές τους, παρά το μακρινό κράτος. Είναι προφανές ότι σήμερα έχουμε ανάγκη από υψηλά ιδανικά για πολέμους όχι ένοπλους και αιματηρούς, αλλά εξίσου κρίσιμους. Βιώνουμε ένα διαφορετικό πόλεμο σκληρό πόλεμο, που έχει εχθρό απρόσωπο, αλλά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο οικονομικό επίπεδο, απειλεί την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει σταδιακά και σταθερά την ελευθερία μας. Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί απ΄ όλους τους Ελληνες μαζί και να οδηγήσει σε νίκη με φωτισμένη καθοδήγηση αποφασισμένης και ισχυρής ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα, όπως ακριβώς συνέβη το 1912-1913».
Ακολούθησε από τον κ. Νικόλτσιο η ξενάγηση στην έκθεση, με την προσδοκία να την επισκεφθεί αυτές τις ημέρες ο κόσμος της περιοχής, ανατρέχοντας στις ιστορικές μνήμες μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και εικόνες.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass