ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΔΩΛ

«Η Σμύρνη μάνα καίγεται...»

Δημοσίευση: 08 Νοε 2012 1:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:28
Ένα ταξίδι μνήμης - ιστορίας, πολιτισμού και πικρού απολογισμού, ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το ερχόμενο Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. με τίτλο «Η Σμύρνη μάνα καίγεται». Η καταστροφή της Σμύρνης ήταν το τέλος του Ελληνισμού στη Μ. Ασία, μια παρουσία 3.500 χρόνων με την ελληνική γλώσσα να μιλιέται και να γράφεται μέχρι τις Ινδίες και το Αφγανιστάν.
Ήταν το 1908 με την επανάσταση των Νεότουρκων που άρχισε να γράφεται με αίμα και φωτιά το τέλος του Ελληνισμού. Οι μετακινήσεις του Ελληνικού πληθυσμού, οι δημεύσεις περιουσιών, η απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας σε δημόσιους χώρους, οι περιορισμοί στην εκπαίδευση, η στρατολόγηση των Ελλήνων, ο διασκορπισμός οικογενειών, στόχευαν στην απώλεια της ελληνικής ταυτότητας. Το μεγάλο πολιτικό λάθος του Βενιζέλου με την εκστρατεία στα βάθη της Τουρκίας, ο Εθνικός Διχασμός, η εγκατάλειψη των συμμάχων, έφεραν τη μεγαλύτερη συμφορά στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
Το ανθρώπινο δράμα πέρασε τα όρια της τραγωδίας. 1.500.000 πρόσφυγες γύρισαν στη μητέρα πατρίδα και μπόλιασαν με το άρωμα της Ιωνίας τον πολιτισμό και όχι μόνο. 90 χρόνια μετά η γενέτειρα του Νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη (και τόσων άλλων) πληγώνει και ματώνει τον Ελληνισμό.
Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα παρουσιαστεί ένα πολυθέαμα με λόγο, μουσική, εικόνα και τραγούδι. Συμμετέχουν το συγκρότημα Ελλήνων Ανάμνησις, η συγγραφέας Μπέτυ Μαγρίζου, η σύμβουλος του δημάρχου Βάσω Οικονόμου. Η φωτογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μποντικούλη. Η επιλογή κειμένων -τραγουδιών και η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Κολώνα. Στο φουαγιέ του Ωδείου θα λειτουργήσει έκθεση και πώληση βιβλίων που αφορούν στην καταστροφή της Σμύρνης με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Παιδεία». Γενική είσοδος 3 ευρώ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass