ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Δ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα βιβλίο, μάθημα ζωής

* Στις 2 Μαρτίου η παρουσίαση του «Σαν στάχυα στο χρόνο»

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2012 0:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:59
 Tο νέο βιβλίο της Λαρισαίας συγγραφέως Δήμητρας Παπαναστασοπούλου «Σαν στάχυα στο χρόνο» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της Λάρισας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο λογοτέχνης, Νίκος Νομικός και η συγγραφέας του θα συνομιλήσει με το κοινό.
Κατά την παρουσίαση θα διαβαστούν σχόλια του βουλευτή Λάρισας και συγγραφέα κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και του καθηγητή Αγγλικών κ. Λάμπρου Γερογιώκα. Με φόντο πάνω από διακόσια χρόνια ιστορίας της Λάρισας, εκτυλίσσεται μια συγκλονιστική μυθιστορηματική ιστοριογραφία, που ξεκινάει όταν δύο αδέλφια, τη φοβερή κι εφιαλτική εκείνη νύχτα της 6ης Μαρτίου 1770 για την πόλη μας, που ο Οθωμανός κατακτητής ξεσπάει τη μανία του στη Λάρισα αφανίζοντας τον άμαχο πληθυσμό, καταφέρνουν να σωθούν και να φύγουν μακριά, παίρνοντας μαζί τους ως μοναδικά ενθύμια, ο μεν ένας το ρολόι του πατέρα του, ο δε άλλος δύο κοσμήματα της μάνας. Η τραγική μοίρα χωρίζει για πάντα τα δίδυμα αδέλφια. Πολλά χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση, οι απόγονοι των δύο παιδιών, βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να φτιάξουν τις ζωές τους, αγνοώντας η μία οικογένεια την ύπαρξη της άλλης! Το δέντρο απλώνεται, νέα παιδιά γεννιούνται, μεγαλώνουν, βιώνουν την καθημερινότητα δύσκολων και ταραγμένων χρόνων, παντρεύονται, στερούνται αγαπημένα πρόσωπα, αγωνίζονται για την επιβίωση, γερνούν και χάνονται... Μέσα από τα μάτια τους, στο διάβα του χρόνου, περνούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Οι μεγάλες υποθέσεις, πολιτικές, ιστορικές, τοπικές τους επηρεάζουν και μεγαλώνουν το βάρος στους ώμους τους. Τελικά, έρχεται μια νέα γενιά, απαλλαγμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος, για να ενώσει τα κομμάτια της κληρονομιάς που είχαν χωρίσει τα δύο αδέλφια και να ολοκληρώσουν έτσι έναν μεγάλο κύκλο, δυο αιώνων ζωής...
Ανατροπές, φόνοι, ληστείες, αδικίες, δίπλα-δίπλα με την αγάπη, τον έρωτα και τη δύναμη. Ήρωες που εναλλάσσονται, αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, σαν στάχυα στον χρόνο... Στάχυα ανθεκτικά στις καταιγίδες, που καρπίζουν κι ωριμάζουν ανάλογα με τον καιρό και τον τόπο... Ζωές που έρχονται και φεύγουν, πρωταγωνιστές του χθες, παραχωρούν τη θέση τους στους επόμενους του σήμερα. Και η ζωή, ένα ατέλειωτο μωσαϊκό με ανεξίτηλα ίχνη, καθώς η ιστορία καθημερινά καταγράφει και διαγράφει τους δικούς της κύκλους...
Λάρισα, Αγιά, Τύρναβος, Βόλος αλλά και Σμύρνη, Αθήνα, Καβάλα, Μακρόνησος, Τουρκία, Νέα Υόρκη...
225 χρόνια ιστορίας, με τη μαγική πένα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, που κάνοντας ένα συγκλονιστικό ντεμπούτο στη μυθιστορηματική ιστοριογραφία, καταγράφει, είτε μέσα από τα παρένθετα ημερολόγια που τηρούν οι ήρωές της (1770-1919), είτε μέσα από τη λογοτεχνικά μεθυστική πλοκή του μυθιστορήματος (1919-1995). Ήρωες που ζουν τα πάθη τους, ερωτικά, βουλιμικά, φιλοχρήματα, πολιτικά. Και δίπλα τους, άνθρωποι της εβραϊκής κοινότητας, που παρά τον αποδεκατισμό και τις απίστευτες κι απάνθρωπες διώξεις τους, παρέμειναν άνθρωποι και φιλάνθρωποι, συμπονετικοί και αλτρουιστές, φιλόξενοι κι εργατικοί.
Ένα βιβλίο που μαγνητίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Ένα ημερολόγιο επιβίωσης, ενός αποσπασμένου με βία γενεαλογικού δέντρου. Μια βαθύτατα ανθρώπινη ιστορία και μια εκπληκτική σε μέγεθος κι έκταση τοιχογραφία σχεδόν δυόμισι αιώνων ιστορίας, κυρίως του θεσσαλικού κάμπου. Μια μοναδική μυθιστορηματική ιστοριογραφία, κορυφαίο κι επίπονο έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας μας. Μα πάνω απ’ όλα, μάθημα ζωής κι αισιοδοξίας σε τούτους τους δύσκολους καιρούς που βιώνει η πατρίδα μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass