ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 40.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΣΙΠΚΑ

«Μποναμάς» στον Πολιτισμό

* Κ. Συμεωνίδης: «Ευχάριστο γεγονός που δικαιώνει την πόλη»

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2012 1:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:04
Της Νατάσας Πολυγένη
Μετά από μια μακρά περίοδο προβλημάτων, αγωνίας και ανασφάλειας μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου και της πολιτείας, τα νέα επιτέλους είναι ευχάριστα. Το ελεύθερο θέατρο θα μοιραστεί σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα σεζόν μετά την ανακοίνωση των σχετικών επιχορηγήσεων από την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στη λίστα των ονομάτων με τα επιχορηγούμενα θεατρικά προγράμματα βρίσκεται και η Λάρισα. Το Θέατρο Τεχνών Λάρισας επιχορηγείται με το ποσό των 20.000 ευρώ για την παράσταση «Το βοτάνι της αγάπης» ενώ με 20.000 ευρώ επιχορηγείται και η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ του Λαρισαίου σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτου για το έργο «Σιωπηλές Φωνές».
Ο πρόεδρος του Θεάτρου Τεχνών Λάρισας κ. Κυριάκος Συμεωνίδης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την έγκριση της επιχορήγησης και σε δήλωσή του στην «Ε» τονίζει ότι πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός που δικαιώνει την πόλη της Λάρισας. Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Είναι ευτύχημα που βλέπουμε μια προσπάθεια 10 ετών να δικαιώνεται. Μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες των καιρών ενώ την ίδια ώρα αποδεικνύει ότι η επαρχία μπορεί να κάνει θαύματα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι αξιόλογες προσπάθειες που κάνουν όχι μόνο οι ηθοποιοί και οι συντελεστές μιας παράστασης, αλλά και του κοινού που αγαπά το θέατρο και το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις».
Για τη δεύτερη παράσταση του Δημήτρη Μπίτου που επιχορηγήθηκε επίσης με 20.000, ο πρόεδρος του Θεάτρου Τεχνών αναφέρει ότι είναι ευχάριστο να δίνεται βήμα και προοπτική σε νέους ανθρώπους, που προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη σε δύσκολους καιρούς.
ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.
Το ποσό των 2.015.000 ευρώ μοιράστηκε σε εξήντα επτά (67) θιάσους ή ομάδες για την παραγωγή ογδόντα εννέα (89) παραστάσεων. Συνολικά αίτηση για επιχορήγηση έκαναν εκατόν πενήντα πέντε θίασοι (155) για την παραγωγή διακοσίων σαράντα δύο (242) παραστάσεων τις οποίες και εξέτασε η επιτροπή.
Μοιρασμένες σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες οι επιχορηγήσεις έδωσαν προτεραιότητα στις νεανικές ομάδες και σε αναμεταξύ τους συνεργασίες καθώς και στα εκτός Αθηνών σχήματα. Στα θέατρα πολλαπλών παραγωγών συνολικά δόθηκαν 750.000 ευρώ.
Στα θεατρικά σχήματα ηλικίας έως 5 χρόνων μοιράστηκαν 365.000 ευρώ, σε εκείνα από 5-10 ετών 360.000 και σε όσα είναι πάνω από 10 χρόνια το ποσό των 455.000 ευρώ. Τέλος οι τέσσερις ομάδες για παιδιά μοιράστηκαν 85.000 ευρώ. Τα ποσά αναμένεται να δοθούν σε δύο δόσεις - η πρώτη ως το καλοκαίρι και η δεύτερη ως το τέλος του 2012. Η επιτροπή, με το τελικό της σχήμα - Δημήτρης Τσατσούλης (πρόεδρος), Δήμητρα Κονδυλάκη (αντιπρόεδρος) και μέλη τους Κάτια Αρφαρά, Θοδωρή Γκόνη, Αντιγόνη Καράλη, Ειρήνη Μουντράκη και Λίνα Ρόζη - κατέληξε στις επιχορηγήσεις μετά από εξάμηνες τακτικές συνεδρίες: Αρχισε τις εργασίες της στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2011 και τις ολοκλήρωσε τις προηγούμενες μέρες. Τέλος, στη μοριοδότηση των προτάσεων βαρύνοντα ρόλο έπαιξαν παράγοντες όπως η σαφήνεια στη διατύπωση ενός καλλιτεχνικού σκεπτικού στον προγραμματισμό θιάσων ρεπερτορίου, η ενεργός παρουσία υπεύθυνου δραματολογίου, η σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων αλλά και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους αλλά και η επιδεικνυόμενη κοινωνική ευαισθησία που καταγράφεται με συγκεκριμένα μέτρα που ευνοούν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Σε ό,τι αφορά στο θέατρο για παιδιά και εφήβους, λόγω περιορισμένου κονδυλίου, επελέγησαν μόνον τέσσερις προτάσεις - δύο παλαιότερες και δύο νεώτερες-, με το σκεπτικό ότι πρέπει όχι μόνο να τύχει ειδικής προσοχής αλλά και να επιχορηγείται από ειδικό, ανεξάρτητο λογαριασμό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass