Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΤΗ

Ο ήλιος του Ελύτη φώτισε το Δημοτικό Ωδείο

*Εκπληκτικές ερμηνείες από τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2011 1:11 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:47
 Με το τραγούδι «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής», το μοναδικό ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις και το συμπεριέλαβε στο έργο του «Ο Μεγάλος Ερωτικός» ξεκίνησε χθες βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας η τελευταία συναυλία της χρονιάς για τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου η οποία ήταν αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Η συναυλία δόθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία του Δ.Ω.Λ. και το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία».
Σολίστ της συναυλίας ήταν η Τζένη Χατζηδήμου (mezzo soprano) και διηύθυνε ο Δημήτρης Καρβούνης, ο οποίος επιμελήθηκε, επεξεργάστηκε και ενορχήστρωσε τα τραγούδια του προγράμματος.
Στη συναυλία παρουσιάστηκαν ποιήματα του Νομπελίστα ποιητή, μελοποιημένα από τρεις σημαντικούς νεοέλληνες συνθέτες, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ηλία Ανδριόπουλο.
Ειδικότερα, η συναυλία συνεχίστηκε με τους «Προσανατολισμούς», την πρώτη ποιητική συλλογή του Ελύτη, μελοποιημένη υποδειγματικά από τον Ηλία Ανδριόπουλο. Οι «Προσανατολισμοί», με τα ανάλαφρα τραγούδια τους «Ο έρωτας το Αρχιπέλαγος, Πουλιά στα χίλια χρώματα, Φλοίσβος φιλί κ.α.» ταξίδεψαν τους παρευρεθέντες στο καταγάλανο Αιγαίο του ποιητή. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Οι «Μικρές Κυκλάδες», εφτά ποιήματα που έγραψε ο Ελύτης ειδικά για να μελοποιηθούν από το Μίκη Θεοδωράκη, και στη συνέχεια τα συμπεριέλαβε στο έργο του «Τα Ρω του Έρωτα». Η συνεργασία αυτή του ποιητή με το συνθέτη χάρισε στον κόσμο υπέροχα τραγούδια όπως «Μαρίνα, Του μικρού βοριά, Το τριζόνι, Η Μάγια κ.α.». Η συναυλία έκλεισε με τα πέντε λαϊκά τραγούδια απ’ το έργο «Το Άξιον εστί», έργο σταθμό τόσο για την ελληνική ποίηση, όσο και για την ελληνική μουσική.
Τα χορωδιακά σύνολα του Δ.Ω.Λ, και το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία», με έντονη και αδιάλειπτη παρουσία στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της πόλης, κατέθεσαν με τη χθεσινοβραδινή συναυλία το αποτέλεσμα της εργασίας τους, φιλοδοξώντας να μεταφέρουν την ομορφιά της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Ηλία Ανδριόπουλου, στους φίλους τους και σ’ όλο το φιλόμουσο κοινό της Λάρισας.
Σοφία Ορφανιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass