ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ποιητική ανθολογία» του Κ. Παλαμά

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2011 1:47 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:57
Στον ποιητή Κωστή Παλαμά ήταν αφιερωμένη η χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Λάρισας στο Χατζηγιάννειο.
Στην εκδήλωση με τίτλο «Ποιητική Ανθολογία» μέσω οπτικοακουστικού υλικού παρουσιάστηκε η ζωή και τα έργα του μεγάλου ποιητή.
Μέσω σχετικών βίντεο οι παρευρεθέντες άκουσαν μελοποιημένους στίχους του ποιητή και είδαν εικόνες του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ιδιαίτερη προσοχή προκάλεσε η μαγνητοφωνημένη απαγγελία του ποιήματος «Ύμνος των αιώνων» όπου ακούστηκε η φωνή του ίδιου του ποιητή. Ο ποιητής της πονεμένης Ρωμιοσύνης υμνεί τη μητέρα πατρίδα σε όλες τις ιστορικές της περιόδους και προσδοκά την εθνική αναγέννησή της. Οι δεσμοί της οικογένειας Παλαμά και του ίδιου με την Ιερή Πόλη (το Θαλασσοχώρι) όπως αποκαλεί το Μεσολόγγι έχουν βαθιές τις ρίζες τους στο παρελθόν αφού ο προπάππος του Παναγιώτης ήταν ιδρυτής και διδάσκαλος στην Παλαμαία Σχολή που ίδρυσε ο ίδιος. Επίσης εντύπωση προκάλεσε και ο επικήδειος στον Παλαμά που έγραψε και απήγγειλε ο ίδιος ο Άγγελος Σικελιανός.
Ο πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κ. Γιώργος Ντόβας τόνισε ότι «ο σύλλογος πιστεύει ότι ο Παλαμάς είναι πάντα επίκαιρος και με τον πατριωτικό λόγο του μπορεί να συγκινήσει και να ανεβάσει το φρόνημα του λαού όπως έκαμε το 1940, όταν η πατρίδα αντιμετώπιζε τον ύπουλο εχθρό, λέγοντας: «Ένα λόγο θα σας πω άλλο δεν έχω κανένα/ μεθύστε από τ' αθάνατο κρασί του εικοσιένα».
Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα έλεγε αν ζούσε σήμερα ο ποιητής στους νεοέλληνες για να τους ξυπνήσει το πατριωτικό φρόνημα να ομονοήσουν και να ξεπεράσουν μια άλλη σκλαβιά που τους απειλεί εξίσου σοβαρά, αυτή της οικονομικής υποδούλωσης. Πιστεύω πως θα επαναλάμβανε τρεις στίχους του από τον προφητικό του λόγο: «Εμείς δεν γονατίσαμε σκυφτοί/ τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού/ σαν τα σκουλήκια που πατεί μας».
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass