ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Χ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ

Οι άξιοι διάδοχοι του Ι. Χρυσοστόμου

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2011 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
 Η ρητορική τέχνη έχει αδιάσπαστη συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και πολλά στοιχεία της χαρακτηρίζουν και το σύγχρονο δημόσιο λόγο σε ναούς, αίθουσες δικαστηρίων και του κοινοβουλίου. Αυτό διαπιστώθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Λόγοι στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Συμβολή στη μελέτη της ταφικής επιδεικτικής ρητορικής των βυζαντινών» του Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπου Β. Στεργιούλη, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου.
Ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, μίλησε για την προσωπικότητα και τη ζωή του Χρυσοστόμου. Ο Χρυσόστομος, ως αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως ήλεγχε σε καθημερινή βάση την άστατη και πολυτελή ζωή αρχόντων και κληρικών. Έτσι δημιούργησε εχθρούς στα ανώτερα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους για να απαλλαχθούν από την ενοχλητική παρουσία του. Η αυτοκράτειρα Ευδοξία κατάφερε τελικά την καταδίκη του Χρυσοστόμου και την εξορία του στα βάθη του Πόντου.
Ακολούθως, ο κ. Βασίλης Κατσαρός, καθηγητής Μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας του ΑΠΘ ανέπτυξε το θέμα «Ερευνητικά κέντρα της Θεσσαλονίκης στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και η προσφορά τους στην αντίστοιχη επιστημονική έρευνα και τα γράμματα γενικότερα» με αφορμή την έκδοση από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ της διδακτορικής διατριβής του κ. Χαράλαμπου Στεργιούλη. Η μελέτη του κ. Στεργιούλη συμπεριλήφθηκε στη σειρά του ΚΒΕ «Βυζαντινά Κείμενα και Μελέτες». Το ΚΒΕ, όπως ανέφερε ο ομιλητής, είναι ένα από τα μεγάλα επιστημονικά ερευνητικά Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδος και της χώρας μας, με διεθνή ακτινοβολία στο χώρο των βυζαντινών σπουδών.
Ο κ. Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, λέκτορας Φιλοσοφικής Σχολής του Νις στη Σερβία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου τονίζοντας τη συνεισφορά του στο χώρο της επιδεικτικής ρητορικής των βυζαντινών μέσα από την εξέταση και μελέτη των εγκωμιαστικών λόγων που εκφωνήθηκαν από τους βυζαντινούς ρήτορες με αφορμή την ανάμνηση του γεγονότος της ανακομιδής των λειψάνων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου από τα Κόμανα του Πόντου στην Κωνσταντινούπολη.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, αναφέρθηκε τόσο στο έργο του Χρυσοστόμου, όσο και στη ρητορική του δεινότητα την οποία «κληρονόμησε» και στους διαδόχους του. Επίσης εγκωμίασε και τον συγγραφέα του επιστημονικού αυτού πονήματος αναδεικνύοντας την επιστημονική και μεθοδολογική έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα ένα αρτιότατο σύγγραμμα. Είναι βέβαιο ότι το βιβλίο θ’ αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα τόσο για τους εκπαιδευτικούς – θεολόγους και ιστορικούς – όσο και ευρύτερα για τους μελετητές της βυζαντινής ρητορικής», ανέφερε.
Τέλος μιλώντας ο συγγραφέας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης έκανε λόγο για τους εκκλησιαστικούς εκείνους άνδρες που ανέλαβαν τη σύνθεση εγκωμίων για το πρόσωπο του Χρυσοστόμου και ευχήθηκε στο ακροατήριο δανειζόμενος τα λόγια του Κοσμά Βεστίτωρα, ενός από τους εγκωμιαστές του Χρυσοστόμου «διά παντός αξίους ημάς ο Χρυσόστομος των αρετών αυτού και διδαχών αναδειχθήναι».
Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Θεσσαλικός Βυζαντινός Χορός με χοράρχη τον Ηλία Παπαδόπουλο και συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός Γιώργος Τράντας.
Σ.Ο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass