ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Στο Σύνορο» του Βασίλη Νιτσιάκου

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2011 1:53 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:04
 Το νέο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου με τίτλο «Στο Σύνορο», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο». Την εκδήλωση διοργανώνουν ο ΠΟΔΛ, η Ένωση Φιλολόγων ν. Λάρισας, ο Δήμος Κόνιτσας (Τοπική Κοινότητα Αετομηλίτσας), ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών «Το Ντένισκο», η Τοπική Κοινότητα Ροδιάς-Τυρνάβου και τα βιβλιοπωλεία «Παιδεία».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δρ Φιλολογίας κ. Θωμάς Ψύρρας, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κ. Ιωάννης Μάνος και ο λέκτορας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το βιβλίο αναφέρεται στην ελληνο-αλβανική μεθόριο και πιο ειδικά στην ιστορική συγκρότηση του χώρου, τη χάραξη του πολιτικού συνόρου και τις επιπτώσεις που είχε και έχει στις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται στις δυο του πλευρές. Ο τεχνητός χαρακτήρας του συνόρου θέτει ζητήματα σχέσεων μεταξύ των πληθυσμών που διαιρούνται βίαια, ενώ ιστορικά συμβίωσαν σε έναν ενιαίο χώρο. Πρόκειται για ακτινογραφία των εθνογραφικών, κοινωνικών, δημογραφικών και πολιτισμικών δεδομένων που φωτίζεται τόσο από την ιστορικότητα της προσέγγισης όσο και από την εμπειρική επιτόπια έρευνα του συγγραφέα αμέσως μετά την κατάρρευση του αλβανικού καθεστώτος και το άνοιγμα των συνόρων το 1990. Ο ημερολογιακός χαρακτήρας της γραφής δεν προσδιορίζει μόνο το ύφος αλλά και τη σχέση του συγγραφέα με το αντικείμενο της μελέτης του. Η επιστημονική γραφή έτσι συχνά μετατρέπεται αβίαστα σε ποιητικό λόγο. Στο βιβλίο παρελαύνουν πρόσωπα και ομάδες που η επίσημη ιστορία έχει καταδικάσει στη σιωπή και αναδεικνύονται πλευρές της καθημερινότητας που βοηθάνε να καταλάβει κανείς πώς όλοι αυτοί βίωσαν και βιώνουν, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, την ιστορία. Εκτός από την αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Αλβανοί χριστιανοί ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι, μπεχτασήδες, Τσάμηδες, Λιάπηδες, Βλάχοι και άλλοι συνθέτουν ένα πλούσιο όσο και ρευστό εθνολογικό τοπίο που ο συγγραφέας το φωτίζει με επιστημονικά εργαλεία. Καλεί δε τον αναγνώστη να μυηθεί σε ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, ομοιότητας και διαφοράς αλλά και να κατανοήσει πως όλα αυτά γίνονται αντικείμενα διαχείρισης ή χειραγώγησης από τις κρατικές εξουσίες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass