ΕΝΑΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Νουτοπία» κοντά στα παιδιά και στους ενηλίκους

Δημοσίευση: 02 Απρ 2011 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:22
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Πριν από ένα περίπου χρόνο δημιουργήθηκε στη Λάρισα μία καινοτόμος εκπαιδευτική ομάδα. Το όνομα αυτής «Νουτοπία» που σημαίνει τόπος του νου. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύλλογο, τον πρώτο στο νομό Λάρισας, που ξεκίνησε τη δράση του έχοντας ως στόχο την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτισμού, τέχνης και περιβάλλοντος. Η «Νουτοπία» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που δημιουργήθηκε από δύο αξιόλογα άτομα, δύο νέες γυναίκες, επιστήμονες, τη Λίνα Μουσιώνη, Δρ. Αρχαιολογίας-Λαογραφίας, συγγραφέα παραμυθιών και την Αγγελική Βαφειαδάκη, Ιστορικό –Λαογράφο , εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής. Με την ευκαιρία του νέου τους εγχειρήματος μίλησαν στην «Ε» για τη φιλοσοφία του αλλά και τις δράσεις του.
Τόσο η κ. Μουσιώνη όσο και η κ. Βαφειαδάκη τόνισαν ότι η «Νουτοπία» πιστεύει ότι «οι ακαδημαϊκές γνώσεις πρέπει να συναντηθούν με τις δεξιότητες της ζωής και να αναδείξουν αξίες όπως το σεβασμό , την αλληλεγγύη, τη φιλία, την υπευθυνότητα, την συνεργασία , την ανεκτικότητα.
Μέσα από τη βιωματική μάθηση και το παιχνίδι τα προγράμματα της «Νουτοπίας» έχουν ως στόχο όπως είπαν να προωθήσουν την ενεργητική μάθηση, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Σε κάθε πρόγραμμα για την κατάκτηση της νέας γνώσης τα παιδιά συμμετέχουν με το νου, το σώμα και το συναίσθημα».
Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στη μουσειακή εκπαίδευση, την πολιτισμική αγωγή και την εκπαίδευση ενηλίκων οι υπεύθυνες της «Νουτοπίας» δουλεύουν με γνώση, αγάπη και όραμα για την παραγωγή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποστηρίζοντας τη βιωματική μάθηση και εκπαίδευση και καλλιεργώντας τη φαντασία και το συναίσθημα.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ»;
Νους-Σώμα-Συναίσθημα σε κίνηση. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Νουτοπίας» έχουν ευέλικτη μορφή και σχεδιάζονται σε επίπεδα ανάλογα με τη ηλικία ή το ειδικό ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων. Εφαρμόζονται σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κέντρα πολιτισμού και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ...
Η «Νουτοπία» σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικές διαθεματικές δράσεις που ενθαρρύνουν την αγάπη για τη γνώση και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες, πολυαισθητηριακές δραστηριότητες και παιχνίδια. Η ιστορία, η αρχαιολογία, η λαογραφία, η τέχνη και το περιβάλλον συνδέονται διαθεματικά εμπλουτίζουν και ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Για γονείς και παιδιά...
Η «Νουτοπία» σχεδιάζει προγράμματα για ομάδες παιδιών και οικογένειες με στόχο τη γνωστική, αισθητική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών που μαθαίνουν μαζί με τους γονείς τους, να δημιουργούν και να εκφράζονται μέσα από τη μυθοπλασία, την εικαστική έκφραση και το παιχνίδι.
Αρχή της «Νουτοπίας» είναι ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους γι’ αυτό και υλοποιεί διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ομάδες ατόμων με αναπηρία.
Η ΝΟΥΤΟΠΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ..ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ...
Η «Νουτοπία» δεν περιορίζεται στο χώρο, υποστηρίζει κάθε νέα δράση και ιδέα. Συνεργάζεται με φορείς πολιτισμού, ταξιδεύει σε κάθε μέρος που συνδυάζει πολιτισμό και εκπαίδευση, οργανώνοντας παιχνίδια γνώσης και φαντασίας.
Στο μικρό χρονικό διάστημα δραστηριοποίησης της η «Νουτοπία» συνεργάστηκε με πολλά σχολεία και φορείς που πιστεύουν και τολμούν εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης Τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών δράσεων και συνεργασιών οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα. Από τις μέχρι σήμερα αξιολογήσεις διαπιστώνεται ότι τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα της «Νουτοπίας» λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη διαθεματικών project και ως πολύτιμο εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά το αποτέλεσμα και την ποιότητα της μάθησης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα της «Νουτοπίας» για το διάστημα Μάρτιος-Ιούνιος 2011.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αρχή του κόσμου...πράσινη»
Από τον Αδάμ και την Εύα, τον Ηρακλή και τα Μήλα των Εσπερίδων, τα ιερά και διάσημα δένδρα του κόσμου... στα καμένα και αποψιλωμένα δάση του πλανήτη. Βιωματικό Εργαστήρι Ανακύκλωσης. Για παιδιά νηπιαγωγείου, Α΄ – Στ΄ Δημοτικού
«Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρο»
Από τους προϊστορικούς δεινόσαυρους, την αργοναυτική εκστρατεία και το Αμίλητο Νερό... στο ποτήρι μας; Νεροσταγόνες σε κίνδυνο... παιδιά σε δράση. Εργαστήρι Φαντασίας με Νερό!
Για παιδιά νηπιαγωγείου, Α΄ – Στ΄ Δημοτικού
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Ψι..., όπως ψωμί!»
Από τη θεά Δήμητρα, τα κεντημένα γιορτινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, τους μυλωνάδες και τον Κυρ Σιμιγδαλένιο στο καθημερινό τραπέζι. Βιωματικό Εργαστήρι... από ζυμάρι.
Για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, Α’ – Γ’ Δημοτικού.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
«Λαζαράκια, πασχαλινά ψωμάκια»
Συμμετέχω στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής, ζυμώνω και στολίζω το δικό μου Λαζαράκι. Πασχαλινό Εργαστήρι.
Για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, Α’ – Γ’ Δημοτικού
Για πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 2410-232552, 6972-231470 και 6978-333501 ή στο e-mail: info@noutopia.gr ,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www noutopia.gr.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass