ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Ιστορικά στοιχεία για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Δημοσίευση: 05 Απρ 2011 3:12 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:23
Ένα σημαντικό, τοπικό, ιστορικό υλικό με ενδιαφέροντα στοιχεία για το έργο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει ο 18ος τόμος των Αρχείων Θεσσαλικών Μελετών που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο».
Για τον τόμο μίλησε ο κ. Θωμάς Ψύρρας λογοτέχνης-πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ο οποίος παρουσίασε τα έξι κείμενα για τον Παπαδιαμάντη που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα του περιοδικού. Με αφορμή το κείμενο του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου αναφέρθηκε στις άγνωστες παπαδιαμαντικές μεταφράσεις επισημαίνοντας ότι ο Παπαδιαμάντης ήταν μεταφραστής - συνεπίκουρος στο δημιουργικό έργο του συγγραφέα και όχι απλός μεταπράτης του ξένου έργου στα ελληνικά. Εν συνεχεία παρουσίασε τις απόψεις του Λάκη Προγκίδη ο οποίος έδωσε παγκόσμια διάσταση στο έργο του Παπαδιαμάντη προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί σήμερα ο κόσμος μας έχει ανάγκη το έργο του Παπαδιαμάντη». Ο κ. Ψύρρας αναφέρθηκε ακόμη στη «συμπονετική» σχέση της φύσης και του ανθρώπου όπως παρουσιάζεται στον Παπαδιαμάντη και κατέληξε ότι ακριβώς από αυτή πηγάζουν τα πιο σημαντικά ερωτήματα της σύγχρονης κριτικής που επιζητεί να δει πλέον με ανανεωτική ματιά την προσφορά του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.
Ο κ. Νίκος Παπαθεοδώρου - ιατρός που ήταν ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης , αναφερόμενος στο έργο του Παπαδιαμάντη έδωσε στο κοινό που παρευρέθηκε στοιχεία για το δεύτερο μέρος του τόμου ο οποίος καταλαμβάνει όπως είπε πάνω από 300 σελίδες. Μέσα σε αυτές σημείωσε περιέχονται έντεκα επιστημονικές εργασίες με ιστορικά και λαογραφικά θέματα από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Συγγραφείς είναι ισάριθμοι, σπουδαίοι και καταξιωμένοι ιστορικοί ερευνητές, κατά πλειοψηφία από τον Βόλο, οι οποίοι αναπτύσσουν τα θέματά τους με σαφήνεια και επιστημονική επάρκεια, ανατρέχοντας σε πρωτογενείς και άγνωστες μέχρι σήμερα πηγές.
Να σημειωθεί ότι στον τόμο συμμετέχουν με πρωτότυπα πονήματα καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση της Εταιρείας.
Στη χθεσινή εκδήλωση η Λένα Χαϊδούτη, θεατρολόγος - παραμυθού διάβασε απόσπασμα του παπαδιαμαντικού έργου και συγκεκριμένα «Το μοιρολόγι της Φώκιας». Τη συζήτηση συντόνισε η Ιουλία Κανδήλα, φιλόλογος-ιστορικός της εκπαίδευσης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass