ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Χ. ΔΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Η τραγική δεκαετία 1940 – 1950 στην περιοχή Κάτω Ολύμπου

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2010 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:33
Παρουσιάστηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο το βιβλίο του Βασίλη Χ. Δούλου με τίτλο «Κάτω Όλυμπος - Ο διαχρονικός Πολιτισμός, η Εθνική Αντίσταση και ο Εμφύλιος διχασμός» σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των Δημοτικών Διαμερισμάτων Γόννων και Κάτω Ολύμπου και το βιβλιοπωλείο «Γνώση». Ομιλητές της βραδιάς ήταν οι κ. Λάζαρος Αρσενίου δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ζήσης Παπαδημητρίου ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και Νίκος Βαλσαμόπουλος δήμαρχος Κάτω Ολύμπου. Το βιβλίο, περιγράφει, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας στο εισαγωγικό σημείωμά του, ιστορικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου την τραγική δεκαετία 1940 – 1950.
 «Το Αλβανικό έπος με βρίσκει πιτσιρικά στο χωριό μου, σε ηλικία μόλις έξι χρόνων. Πολύ αμυδρά διατηρήθηκαν ακόμα στο μυαλό μου κάποιες δυσάρεστες εικόνες που εξελίχθηκαν κυρίως αμέσως μετά τον τερματισμό της Ελληνοϊταλικής συρράξεως που στοίχισε το χαμό τριών παλικαριών από το χωριό μας. Θυμάμαι ακόμα την επίταξη σπιτιών συγχωριανών μου από Ιταλούς καραμπινιέρους καθώς και την παράλληλη εγκατάσταση στη σιδηροδρομική γέφυρα Τεμπών δυνάμεων των ναζί…Ποτέ ξανά να μην υπάρχει διαχωρισμός των πλασμάτων του Θεού, σε θύτες και θύματα από ένα παράλογο διχασμό λόγω ιδεολογικών διαφορών…Ποτέ ο λαός να μην ξαναζήσει τόπους εξόντωσης ανθρώπων, τύπου Μεζούρλου, όπου οι δημοκρατικοί πολίτες πλήρωναν με τη ζωή τους τα ιδεολογικά τους πιστεύω» τονίζει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας κ. Βασίλης Δούλος. Το υλικό του βιβλίου είναι πρωτογενές με ζωντανές εικόνες, αφηγήσεις και καταγραφές ανώνυμων αγωνιστών που διέσωσαν όσα έζησαν. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, σημειώνεται, αντιστασιακοί-πολιτικοί και πνευματικοί παράγοντες.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass