ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ

«Αρκεί το ερέθισμα για δημιουργία»

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2009 1:59 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:20
Με την ιδιότητα του ηθοποιού αλλά και του συγγραφέα θα βρεθεί στη Λάρισα ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας για να αναγνώσει ιστορίες παιδικής λογοτεχνίας στους μικρούς αναγνώστες αλλά και να ερμηνεύσει ένα κωμικοτραγικό ρόλο στο θεατρικό έργο « Ο Τέλειος εραστής» μαζί με τη σύντροφό του Θεοφανία Παπαθωμά, η οποία έχει σκηνοθετήσει και την παράσταση. Βραβευμένος για την ερμηνεία του ως ηθοποιός στην ταινία «Βασιλική» με το Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας Α’ Αντρικού ρόλου, με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ «Mar de Plata» της Αργεντινής και στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καΐρου αλλά και από τον Κύκλο του Ελληνικού Βιβλίου για το παιδικό έργο «Σκούνα Κοραλλία» αισθάνεται όπως σημειώνει «χορτασμένος» στα σαράντα δύο του χρόνια ενώ τα μελλοντικά του σχέδια αφορούν πολλά και διαφορετικά αντικείμενα στο χώρο του θεάτρου και του βιβλίου. Για τις «Πολιτείες» που θα αναγνώσει στο «Σπίτι του Σοφούλη» την Κυριακή στις 7 μ.μ. και το θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Ωδείο στις 9.30 μ.μ. μίλησε σε συνέντευξή του στην «Ε».
 
Συνέντευξη στην Κανέλα Κοπάνου
 
* Ποια η ιστορία από τις «Πολιτείες» που θα παρουσιάσετε την Κυριακή στο «Σπίτι του Σοφούλη»;
-Οι «Πολιτείες» είναι ένα παιδικό βιβλίο που είχα γράψει σε νεότερη ηλικία και είναι ένα παιχνίδι της φαντασίας μεταξύ δύο μικρών παιδιών. Αναπτύσσουν ένα φιλοσοφικό διάλογο για τα πράγματα που βλέπουν γύρω τους και αν και ο διάλογος για το συλλογισμό των μεγάλων μπορεί να φαίνεται και παράλογος αποδεικνύεται μια ευχάριστη ενασχόληση για τους δύο ήρωες γιατί μαθαίνουν παράλληλα πολλά για θέματα όπως ο ηλεκτρισμός, τα αεροπλάνα αλλά και ο θάνατος και το ρολόι του χρόνου.
* Έχετε γράψει συνολικά έντεκα παιδικά βιβλία. Πώς ασχοληθήκατε με τη συγγραφή;
-Ξεκίνησα να γράφω θα έλεγα από χόμπι. «Οι Πολιτείες» για παράδειγμα γράφτηκαν όταν ήμουν δεκαεννιά χρόνων. Ήταν περισσότερο τυχαίο το γεγονός. Το 1995 έγραψα την «Αρπαγή της Πριγκίπισσας Αιώρας» που προοριζόταν για θεατρικό κείμενο. Κάποιος συγγραφέας παιδικών βιβλίων βραβευμένος διεθνώς, είδε τυχαία το βιβλίο και με παρότρυνε να το εκδώσω. Με έπεισε τελικά να μπω σε αυτή τη διαδικασία και από και εκεί και πέρα το ένα βιβλίο έφερε το άλλο.
* Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η ανάγνωση βιβλίων με κοινό τους αναγνώστες σας;
-Στα παιδιά αρέσει να τους λέει κανείς ιστορίες. Από την άλλη είναι μια μοναδική ευκαιρία για εμένα να έρχομαι εγώ σε ζωντανή επαφή με το κοινό μου που είναι τα παιδιά και να βλέπω τις αντιδράσεις. Είναι μια επαφή που με βελτιώνει, με κάνει να θέλω να βελτιώνομαι, θα έλεγα καλύτερα.
* Από πού την αντλείτε την έμπνευση;
-Από παντού. Άλλωστε πιστεύω ότι στην τέχνη αν ο δημιουργός προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τους λόγους, τις αιτίες που δημιουργεί τότε κατά τη γνώμη μου παύει και να δημιουργεί. Είναι μια άλλη ειδικότητα αυτή, δουλειά κάποιου άλλου. Το ερέθισμα αρκεί.
* Η Παράσταση «Ο Τέλειος εραστής» περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και τη Δευτέρα το λαρισαϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει στο Δημοτικό Ωδείο. Μιλήστε μας για το έργο που θα ταξιδέψει τους θεατές στη Νέα Υόρκη.
-Είναι ένα έργο του Νιλ Σάιμον που δεν έχει παιχτεί άλλη φορά στην Ελλάδα, διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη όπου ένας άνδρας μέσης ηλικία, καλός σύζυγος και καλός στη δουλειά του με τρία παιδιά συνειδητοποιεί κάποια στιγμή ότι δεν έχει κάνει κάποια υπέρβαση στη ζωή του. Έτσι αποφασίζει, να χαρίσει στον εαυτό του μια μόνο μέρα ευχαρίστησης και μετά να επιστρέψει και πάλι στα ίδια αλλά έχοντας έστω και για μόνο μια στιγμή ζήσει πραγματικά απατώντας τη γυναίκα του. Δεν μπορεί όμως τελικά να κάνει αυτή την υπέρβαση και η ιστορία προκαλεί το γέλιο στους θεατές. Είναι μια κωμωδία, με φόντο τη Ν. Υόρκη και μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της μοναξιάς, της απελπισίας, των αντικαταθλιπτικών, τέσσερις άνθρωποι ενώνουν τη ζωή τους για μια στιγμή μόνο, με σκοπό την ευχαρίστηση και με αποτέλεσμα το αδιέξοδο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass