Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο ρυθμό της Αποκριάς

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2009 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:26
Στο ρυθμό της Αποκριάς και φέτος ο Νομός Λάρισας, με εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλους τους δήμους. Αναλυτικά:
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται αποκριάτικο πάρτι στο «Χατζηγιάννειο», με τα τμήματα χορών latin των Λεσχών Πολιτισμού.
Διασκέδαση για όλους με latin party και ξέφρενους ρυθμούς Salsa Marengue, Cha-Cha-Cha, Samba, Mambo. Παράλληλα, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» και το Μουσείο Κούκλας καλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους σ΄ ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της Αποκριάς, να κατασκευάσουν κολομπίνες και πιερότους. Σε όλους τους μικρούς καρναβαλιστές θα δοθούν ονομαστικοί έπαινοι συμμετοχής για την κατασκευή αποκριάτικης μάσκας και αποκριάτικης κούκλας καθώς και δώρα σε όλα τα παιδιά.
Ακόμα , η Εξωραϊστική Λέσχη Φιλιππούπολης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων αναβιώνουν το έθιμο «Της γιορτής της φωτιάς», σήμερα στις 18.30 το απόγευμα στη διασταύρωση των οδών Χατζημιχάλη και Αγχιάλου στη Φιλιππούπολη.
Το Σάββατο στις 10:30 π.μ. στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης θα γινει ο 7ος διαγωνισμός ζωγραφικής – χαρταετού με συμμετοχή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων της πόλης, των εικαστικών εργαστηρίων των Λεσχών Πολιτισμού και των Εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες δημιουργίες ενώ θα τιμηθούν με τίτλο συμμετοχής και δώρα για όλα τα παιδιά της πόλης.
Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου από τις 10.30 π.μ. – 12 μ. θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ψηλότερου πετάγματος χαρταετού , δίπλα στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Στις 12 μ. θα γίνει βράβευση του ψηλότερου πετάγματος. Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου, με παραδοσιακή φασολάδα, κρασί και νηστίσιμα για όλους.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ
Με επιτυχία ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγιάς για τις φετινές Απόκριες.
Από καιρό τώρα δημιουργήθηκαν εργαστήρια, όπου παιδιά και ενήλικες έφτιαξαν τον καρνάβαλο, διακοσμητικές γιρλάντες, αφίσες και μάσκες, ώστε όλοι με τη συμμετοχή τους να έρθουν κοντά στα αποκριάτικα στοιχεία και έθιμα. Κάθε Σάββατο στήνονταν στο στέκι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς, στον φιλόξενο αυτόν χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης, ένα πολύχρωμο και χαρούμενο εργαστήρι, όπου τα παιδιά συνέθεταν αποκριάτικα στολίδια και στολές υπό την καθοδήγηση των μελών του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και με την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Αγιάς και του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς.
Το πρόγραμμα τώρα των εκδηλώσεων, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, έχει ως εξής:
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 11:00 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Αγιάς θα υπάρξει ζωγραφική και μακιγιάζ προσώπου, ενώ τα παιδιά θα γνωρίσουν τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής χαρταετού, σαΐτας και θα παίξουν χάσκα.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου το απόγευμα, στις 4:00, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, κλόουν και ξυλοπόδαροι θα διασκεδάσουν τα παιδιά. Χορευτικά τμήματα του «Μιλτιάδη Δάλλα» θα χορέψουν το γαϊτανάκι και άλλους αποκριάτικους χορούς, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ζωγραφική και μακιγιάζ προσώπου. Κατόπιν, ο καρνάβαλος με λαμπαδηδρομία θα φτάσει στο χώρο της φωτιάς και θα καεί, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών θα προσφέρει πίτες και κρασί. Το βράδυ στα χωριά Μεταξοχώρι, Γερακάρι, Έλαφο, Ποταμιά, Μεγαλόβρυσο, Νερόμυλοι, Πρινιά, Αετόλοφο και Ανάβρα θα προσφερθούν κρασί, πίτες και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής. Ειδικά στο Μεταξοχώρι ορχήστρα θα διασκεδάσει τον κόσμο, χορευτικό συγκρότημα θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς, ενώ ο καρνάβαλος θα καεί στην «μπουμπούνα» στην πλατεία του χωριού.
Την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Αγιάς θα υπάρχουν σαρακοστιανά εδέσματα και φασολάδα (σημειώνεται ότι όλο το τριήμερο στην κωμόπολη της Αγιάς το τρενάκι του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας θα «ταξιδέψει» τα παιδιά στα σοκάκια της). Στην Ανάβρα και στην Ποταμιά θα υπάρξει ορχήστρα και θα προσφερθούν σαρακοστιανά, πίτες, λαγάνες, κρασί, ενώ οι διοργανωτές υπόσχονται γλέντι και ξεφάντωμα. Στην Έλαφο θα ετοιμαστεί η παραδοσιακή φασολάδα στην «Καρυά» και θα προσφερθούν σαρακοστιανά.
Ο Σύλλογος Γυναικών Αγιοκάμπου, Σκήτης και Πολυδενδρίου με τη συμμετοχή του Δήμου Μελιβοίας διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή, στις 7:00 μ.μ., στον Αγιόκαμπο, με άναμμα φωτιάς, κάψιμο καρνάβαλου, πλούσια εδέσματα, κρασί και μουσική.
Στη Σκήτη, στην αυλή της ταβέρνας «Σπανός» θα περιμένει τους επισκέπτες, ενώ στην πλατεία θα στηθεί χορός με παραδοσιακά εδέσματα. Την Καθαρά Δευτέρα θα εμφανιστεί η ορχήστρα «Νόστος», ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι. Ο κόσμος θα γευτεί την παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά, τσίπουρο και κρασί, ενώ το πέταγμα των χαρταετών θα γίνει στο γήπεδο της Σκήτης.
ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Δεκαεννέα χρόνια ζωής, κλείνει φέτος το καρναβάλι της Ελασσόνας και στα δημοτικά διαμερίσματα το φαγοπότι, ο χορός, το γλέντι και η διασκέδαση θα κρατήσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.
Ξεχωριστή θέση στην Ελασσονίτικη Αποκριά έχουν οι φωτιές, οι παραδοσιακές εκδηλώσεις, και βέβαια το Ιπτάμενο Καρναβάλι(αεραθλητές από όλη την Ελλάδα θα πετάξουν στον ουρανό της Ελασσόνας με αλεξίπτωτα πλαγιάς ....έχοντας αποκριάτικα κουστούμια!).
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Σήμερα φωτιά στον Οικισμό Μικρ. Ελευθεροχωρίου με παραδοσιακή ορχήστρα και παιδικό μασκέ πάρτι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στεφανόβουνου. Αύριο Παρασκευή φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Στεφανόβουνου με παραδοσιακή ορχήστρα. Μουσική, χορός και κρασί στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας. Αποκριάτικο ξεφάντωμα, με τον Ντίνο Καραποστόλου, την Δάφνη Χατζηδάκη, με δεκάδες καρναβαλιστές σε ξέφρενους ρυθμούς.
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι παιδικό πάρτι στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας με τη συνεργασία της ομάδας «Έκφραση» με θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδι με χρώματα και πολλές εκπλήξεις. 3.00  μ.μ. Εργαστήριο Κατασκευής παραδοσιακών χαρταετών στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας. Φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλανόβρυσης με παραδοσιακή ορχήστρα . Φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δρυμού με παραδοσιακή ορχήστρα . 8.00  μ.μ. Παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής παράστασης «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ’» των Μιχάλη Κυνηγόπουλου και Ηρακλή Κοκοζίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αετορράχης από τη Θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 11.30  π.μ. η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας και ο Σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας, διοργανώνουν και φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά το «Ιπτάμενο καρναβάλι 2009».
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα με διαφορετικές και γεμάτες φαντασία παρουσίες, με αεραθλητές από όλη την Ελλάδα, που θα πετάξουν στον ουρανό της Ελασσόνας με αλεξίπτωτα πλαγιάς ...έχοντας αποκριάτικα κοστούμια! Πρόκειται για ένα μοναδικό αλλά και πρωτότυπο happening που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση paramotor, δηλαδή αλεξιπτώτου με μηχανή, που θα δώσουν ένα διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση πραγματοποιώντας πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας που θα φθάνουν ως την πόλη της Ελασσόνας.Χώρος απογείωσης είναι η κορυφή μετά το δ.δ. Δρυμού, πάνω από το κέντρο – πισίνα «Paradise» και προσγείωσης ο χώρος που βρίσκεται δίπλα στο ίδιο κέντρο, στο 4ο χλμ. Ελασσόνας - Δεσκάτης.
Στις 4:00  μ.μ. Παρέλαση καρναβαλιστών, από ομάδες της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων, αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας, κάψιμο του καρνάβαλου και πυροτεχνήματα.
Στις 8:00  μ.μ. φωτιά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αετορράχης με παραδοσιακή ορχήστρα.
 Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στην Πλατεία Βαροσίου της Ελασσόνας αλλά και στις πλατείες δημοτικών διαμερισμάτων ξεκινά το παραδοσιακό γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί. Παραδοσιακές ορχήστρες θα δίνουν το ρυθμό της ημέρας και μικροί αλλά και μεγάλοι θα γλεντήσουν με την ψυχή τους. Κέφι, χορός, γλέντι, φαγοπότι αλλά και λαμπερές αποκριάτικες στιγμές. Το Ελασσονίτικο Καρναβάλι και φέτος θα αποτελέσει μία όαση χαράς και κεφιού για μικρούς αλλά και μεγάλους.
Συγκεκριμένα: Ελασσόνα (Πλατεία Βαροσίου): 1.00  μ.μ. Φωτιά και γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Αθ. Σαμόλαδου, φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί. Δημ. Διαμέρισμα Ευαγγελισμού: 2.00  μ.μ.
Γλέντι στην πλατεία του Δημ. Διαμερίσματος του Ευαγγελισμού με παραδοσιακή ορχήστρα, φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί .
Δημοτικά Διαμερίσματα: 1.00  μ.μ. Γλέντι στην πλατεία του δημ. διαμερίσματος του Ευαγγελισμού με παραδοσιακή ορχήστρα, φασολάδα, σαρακοστιανά και κρασί. Ακόμη, σε Αετορράχη, Βαλανίδα, Γαλανόβρυση – Στεφανόβουνο (Προφήτης Ηλίας), Κεφαλόβρυσο, Κλεισούρα, Μικρ. Ελευθεροχώρι, Παλαιόκαστρο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass