ΑΠΟΨΕ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΛ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Μουσική δημιουργία με έργα του Ν. Κυπουργού

Δημοσίευση: 07 Απρ 2009 2:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:45
Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Κυπουργού θα προσφέρουν χαρά σε φιλόμουσους όλων των ηλικιών, μέσα από την αποψινή ενδιαφέρουσα συναυλία που πραγματοποιεί το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Γ.Ι Κατσίγρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη συναυλία, η οποία αφιερώνεται στο έργο του γνωστού δημιουργού αλλά και στη χαρά της μουσικής δημιουργίας, τραγουδούν οι: Μανώλης Χατζημανώλης, Φανή Μπαρμπή, Κική Κουκουλή, Γιάννης Γράμψας και Νίκος Ευθυμιάδης ενώ συμπράττουν οι χορωδίες του Σ.Ω.Λ., η παιδική, η νεανική, η μικτή καθώς και το οργανικό σύνολο του ωδείου. «Επιθυμία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας ήταν να παρουσιάσει στο λαρισαϊκό κοινό έναν εν ενεργεία σημαντικό Έλληνα συνθέτη που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει πολλά στη μουσική του τόπου και στην πολιτιστική εξέλιξη της χώρας καθώς ο Νίκος Κυπουργός είναι ένας άνθρωπος που παράγει ουσιαστικό πολιτιστικό έργο» σημείωσε ο διευθυντής του ΣΩΛ κ. Γιάννης Γράμψας περιγράφοντας την ξεχωριστή αυτή μουσική συνέρευση, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο χώρο του ωδείου. Αισθάνοντας ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο γνωστός συνθέτης στους μουσικούς του ΣΩΛ, ο κ. Γράμψας δεν παρέλειψε να αποδώσει θερμές ευχαριστίες τόσο στον κ. Κυπουργό όσο και στον ερμηνευτή κ. Χατζημανώλη, στον μαέστρο κ. Ευθυμιάδη αλλά και σε όσους συμμετείχαν στο στήσιμο της παραγωγής καθώς και στους χορηγούς της αποψινής εκδήλωσης.
«Έχω συνηθίσει να κάνω ο ίδιος τις παρουσιάσεις των τραγουδιών μου και διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει πιο ευχάριστη εμπειρία από το να βλέπω πώς χειρίζεται κάποιος άλλος τη δουλειά μου. Όταν βρέθηκα στην πρόβα επιβεβαίωσα την πεποίθησή μου σε ό,τι αφορά στην εύστοχη απόδοση της μουσική μου αντίληψης ενώ εντύπωση μου προκάλεσε το ότι όλα γίνονται σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ένα κλίμα καλής διάθεσης στο οποίο όλοι μετέχουν δημιουργικά, από τους καθηγητές μέχρι και τα παιδιά. Είδα με ιδιαίτερη χαρά ότι ακόμη και τραγούδια που ακουμπάνε στο ανατολικό και παραδοσιακό στοιχείο ή τραγούδια πιο κλασικά ή του θεάτρου και του κινηματογράφου είχαν τους κατάλληλους ανθρώπους να τα υποστηρίξουν. Με εντυπωσίασε το επίπεδο προσέγγισης και η ατμόσφαιρα του ΣΩΛ» σημείωσε ο κ. Κυπουργός ο οποίος θα προσφέρει απόψε και ένα ακόμη πιο προσωπικό δώρο στους Λαρισαίους ακροατές, «Τον τραγουδόσπορο» που είναι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε εμπνευσμένο από τη Λάρισα και πιο συγκεκριμένα το τσίπουρο Τυρνάβου. «Ο τραγουδόσπορος» είναι γραμμένος σε μουσική αλλά και στίχους του συνθέτη. Αναφερόμενος, από την πλευρά του, στην ερμηνευτική διάσταση των τραγουδιών του Νίκου Κυπουργού, ο ερμηνευτής κ. Χατηζημανώλης τόνισε τη διαφορετικότητά τους λέγοντας ότι επιχειρώντας να τα αποδώσει διαπίστωσε ότι διαθέτουν μουσική ευφυΐα.
Με τη σειρά του ο μαέστρος κ. Ευθυμιάδης στάθηκε στη χαρά της μουσικής δημιουργίας. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνεργάστηκα για αυτή τη δουλειά με τόσο καταξιωμένους καλλιτέχνες» υπογράμμισε.
 
Ο Νίκος Κυπουργός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόιτς, Iάνη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.
Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με τη διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, κ.ά. Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO. H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006).
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass