ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

«Μάθημα ανατομίας» στον Έλληνα επιστήμονα

Δημοσίευση: 23 Απρ 2009 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:49
«Μάθημα ανατομίας» στην ιστορία της Ιατρικής Σχολής της Λάρισας αλλά και ολόκληρης της χώρας θα αποτελέσει η πρώτη έκθεση σπάνιου φωτογραφικού και αρχειακού υλικού που θα φιλοξενηθεί σε δύο αίθουσες του Μουσείου Ιατρικής του κτιρίου Κατσίγρα. Η έκθεση στην οποία ανοίγει τις πόρτες το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής στις 28 Μαΐου, αφορά στην «Εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. Εντοπισμένες ταυτότητες/ταυτότητες τόπων» και πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη την οποία αποδέχθηκαν με το ίδιο ενδιαφέρον ο κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής κ. Πασχάλης – Αδάμ Μολυβδάς και ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος. Την επιμέλεια του εγχειρήματος που στόχο έχει να φιλοξενηθούν στις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου εκθέσεις με βασικό θέμα την ιατρική έχει ο λέκτορας κ. Μάρκος Σγάτσος.
Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο, η ανάδειξη μαζί με το επιστημονικό έργο και της ανθρώπινης φύσης των ατόμων που υπηρέτησαν και υπηρετούν το μεγάλο αυτό λειτούργημα. Στην επιφάνεια, έρχονται εκτός από ιατρικά ντοκουμέντα παλαιότερων εποχών και κοινωνικά και πολιτισμικά γεγονότα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Η ιδέα οργανώθηκε με βάση τις εμπειρίες της διαμόρφωσης και αξιοποίησης χώρου ενός μοναστηριού στην Αργαλαστή Βόλου, μας ενημερώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Ένα παλαιό κτίριο που είχε γίνει δωρεά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισκευάστηκε και ο χώρος του καταστήθηκε κατάλληλος για την διεξαγωγή συνεδρίων και εκθέσεων ποικίλου περιεχομένου. Το αποτέλεσμα ήταν η επαναλειτουργία ενός χώρου, που για πολλά χρόνια έμενε άδειος, να οδηγήσει στην αξιοποίησή του από την πανεπιστημιακή κοινότητα και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το ευρύ κοινό μέσα από μια συστηματική μελέτη με την ιστορία και τα πολιτιστικά θέματα αλλά και μέσα από την επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις. «Δεδομένου επομένως ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει αρκετά κτίρια και το γεγονός ότι στη Λάρισα έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό ένα ζήτημα με τη μετακίνηση των συναδέλφων από το Βόλο αλλά και τις καταλήψεις από κάποιους πολίτες, η πρυτανική αρχή προβάλλει έντονο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στην καλύτερη αποκατάσταση του χώρου. Η άποψη που υποστηρίζουμε είναι να καταλαμβάνονται οι κενοί χώροι από δημιουργικές δραστηριότητες. Την πρωτοβουλία αυτή ενισχύει η τοποθεσία του ιστορικού κτιρίου Κατσίγρα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο κέντρο των πολιτιστικών δρώμενων» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
«Οραματίζομαι ο εκθεσιακός χώρος να διαθέτει και κάποιο μόνιμο εκθεσιακό υλικό» λέει ο κ. Γουργουλιάνης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση των παλαιοντολογικών υλικών που διαθέτει ο κ. Μαλίζος και θα παρουσιαστεί σύντομα στους Λαρισαίους ύστερα από πρόταση του κ. Μαλίζου. «Οι χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως χώροι συμπληρωματικής διδασκαλίας και με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι επισκέψιμοι από τους μαθητές αλλά τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής. Εκτός από το μόνιμο εκθεσιακό υλικό θα πραγματοποιούνται παροδικές εκθέσεις, προσανατολισμένες αρχικά στην ιατρική αλλά το ενδιαφέρον θα είναι σίγουρα έντονο και για άλλα θέματα. Το 2009, λόγου χάρη, έχει ανακηρυχτεί έτος Δαρβίνου και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να παρουσιάζαμε κάτι σχετικά με την εξέλιξη» υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης. Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Δαρβίνου προγραμματίζεται για τον επόμενο Σεπτέμβριο ενώ όπως μας πληροφορεί ο κ. Μαλίζος με αφορμή το επικείμενο Διεθνές Συμπόσιο Βιολογίας Χόνδρου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο των νέων κτιρίων της Ιατρικής στο Μεζούρλο και η πρώτη διάλεξη από τον καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Ζούρο στις 18 Ιουνίου με θέμα το έργο του Δαρβίνου.
150 ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΗΝΕΙΟ
Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει η έκθεση εκατόν πενήντα παλαιοντολογικών ευρημάτων από τον ποταμό Πηνειό, που δημιουργήθηκε χάρη στην ευαισθησία των πολιτών. Η συλλογή, μέρος της οποίας έχει ήδη συντηρηθεί, ανήκει στην Ορθοπεδική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής και θα παρουσιαστεί τον επόμενο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι ο κ. Μαλίζος θα διοργανώσει διαλέξεις που θα ενημερώσουν το κοινό για το ιστορικό των σπάνιων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών μνημείων η σπουδαιότητα των οποίων είναι άγνωστη σε πολλούς Λαρισαίους.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της οργάνωσης και συντονισμού του Μουσείου κ. Σγάτσο η νέα διάσταση που πρόκειται να αποκτήσει το κτίριο Κατσίγρα θα αναδείξει και μια άλλη διάσταση του επιστήμονα, την ανθρώπινη φύση του. «Όταν κανείς μιλά για εξειδίκευση φέρνει στο μυαλό του έναν άνθρωπο κλεισμένο σε ένα εργαστήριο. Ο ρόλος όμως του ιατρού στην κοινωνία όπως έχει αποδειχθεί είναι σύνθετος και η ανθρώπινη πλευρά του είναι ένα πολιτιστικό κύτταρο η δράση του οποίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ιατρικής» αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η κλινική Κατσίγρα που έχει αποτελέσει για τους περισσότερους Λαρισαίους και Θεσσαλούς ένα κομμάτι της ζωής τους τώρα μπορεί να τους υποδεχθεί και μια ξεχωριστή ιδιότητα.
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ
Δεδομένου ότι η δωρεά είναι η κυριότερη πηγή πλουτισμού των συλλογών το Μουσείου Ιατρικής, οι διοργανωτές της έκθεσης στο κτίριο Κατσίγρα αντιμετωπίζουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων και συγκροτημένων συλλογών για τη διεύρυνση του εκθεσιακού υλικού όλων των εποχών που αφορούν στην ιατρική και επιστημονική δράση του τόπου και της χώρας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2410 - 564.016 στην κ. Ξιφαρά Μάρντη ή να επικοινωνήσουν στο email xifara@auth.gr.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass