ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΗΝ «ΠΑΙΔΙΚΗ» ΤΕΧΝΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΝΗ «ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ»

Μικροί Πικάσο στη «χώρα των ξωτικών»

Δημοσίευση: 22 Νοε 2008 2:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Αποδεικνύοντας ότι η τέχνη δεν είναι έννοια μονοσήμαντη και ενθαρρύνοντας το δημιουργικό έργο των παιδιών, τρεις σημαντικοί φορείς της Λάρισας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» και το Γαλλικό Ινστιτούτο παράγουν στο χώρο της τέχνης ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για παιδιά γεμάτο από τη μαγεία του θεάτρου, της ζωγραφικής και της παιδικής φαντασίας. Εμπνευσμένοι από το εμβληματικό έργο του Πικάσο, η πρόεδρος του ΠΟΔΛ κ. Ελένη Ξυνοπούλου, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη και η υπεύθυνη του «Τιριτόμπα» κ. Σοφία Φουτζοπούλου, έδωσαν χθες στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στη σκηνή του κουκλοθέατρου, την αφετηρία των δραστηριοτήτων, οι οποίες βασίζονται σε μια θεματολογία που παρακολουθείται σε προγράμματα στο Παρίσι, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
«Ταξίδι στους πίνακες του Πικάσο ονομάζεται το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λαρισαίων, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και αφορά μια περιήγηση στον κόσμο της τέχνης με σκοπό τα παιδιά να έρθουν κοντά στη σκέψη του καλλιτέχνη Πικάσο μέσα από την τεχνική του κολάζ, της πλαστελίνης και της κατασκευής μάσκας. Γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στη σύγχρονη παιδαγωγική επιθυμούμε την εξοικείωση των παιδιών της ηλικίας του δημοτικού με τη τέχνη καθώς η επιμόρφωση δεν σταματά στο σχολείο. Για να έχουμε μορφωμένους πολίτες πρέπει να φέρουμε τα παιδιά σε αντάμωμα με τη τέχνη» σημείωσε η πρόεδρος κ. Ξυνοπούλου τονίζοντας ότι η δημιουργικότητα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τα νέα άτομα και το περιβάλλον τους.
«Ο Πικάσο ήταν η αφορμή» είπε η κ. Βουλγαράκη. Στο Παρίσι υπάρχουν πολλά αφιερώματα για τον κορυφαίο καλλιτέχνη, τους δασκάλους τους και τις πηγές έμπνευσής του. Πρόκειται λοιπόν για ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που ακολουθείται από όλα τα μορφωτικά τμήματα των Γαλλικών πρεσβειών σε διάφορες χώρες. Στο μορφωτικό και εκπαιδευτικό τμήμα του γαλλικού ινστιτούτου υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο προώθησης του γαλλικού πολιτισμού και ως αρχή έχουμε πάντοτε τη συνεργασία μας με δημόσιους φορείς. Δεδομένου, το ότι πλέον υπάρχει στη Λάρισα, το Μουσείο Κούκλας, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, η ιδέα συνέρευσης αυτών των τεχνών με αποδέκτες τα παιδιά δεν θα μπορούσε να μη μας βρει θερμούς υποστηρικτές.
Για το θέμα της παράστασης με τίτλο «Στη χώρα των ξωτικών» του Τιριτόμπα μίλησε η κ. Φουτζοπούλου, σημειώνοντας ότι οι κούκλες του «θιάσου» θα βρεθούν ναυαγοί σε απίστευτες περιπέτειες που λαμβάνουν χώρα σε ένα μυστηριώδες νησί. Το θέμα της κουκλοπαράστασης έχει αντληθεί από την «Τρικυμία του Σαίξπηρ» και η προετοιμασία της ξεκίνησε από τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος η Κ. Φουτζοπούλου, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συμβάλλουν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών μη παραλείποντας ωστόσο να εκφράσει και ένα παράπονο σχετικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζει το «Μουσείο Κούκλας». «Με πολύ κόπο, αγάπη και πείσμα στήθηκε αυτός ο χώρος, το περιβάλλον του οποίου οφείλει να είναι φιλικό και ασφαλές προς τα παιδιά» πρόσθεσε, ευελπιστώντας η θετική στάση του δήμου να ενισχύσει πλήρως αυτό το έργο.
 
Ξεκινά αύριο η παράσταση «Στη χώρα των ξωτικών»
Η παράσταση «Στη χώρα των ξωτικών» θα ξεκινά κάθε μέρα στις 10.30 π.μ.. Τα παιδιά μέσα από τα εργαστήρια θα περπατούν στα μονοπάτια της φαντασίας μεγάλων ζωγράφων με φόντο τα γεωμετρικά σχήματα του Πικάσο ενώ η καθημερινή βόλτα ανάμεσα στις κούκλες θα αποτελεί για τους μικρούς επισκέπτες ένα καθημερινό παραμύθι που θα γίνεται πραγματικότητα. Υπεύθυνη του εργαστηρίου του μορφωτικού τμήματος του Γαλλικού είναι η κ. Χάιδω Πανταζή και τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΠΟΔΛ, ο κ. Θύμιος Μαρτσέλης, ο κ. Χρήστος Αντωνιάδης, ο κ. Χρήστος Σφυρής και η Πίνα Μεσσήνα όπου θα μυούν τα παιδιά στα ερεθίσματα του Πικάσο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass