ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πηγή έμπνευσης η πολιτιστική μας κληρονομιά

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 0:09

 

Η πολιτιστική κληρονομιά από τα Ορφικά, Ομηρικά κι άλλα έπη αποτελεί πηγή έμπνευσης στην ποίηση και στη λαϊκή παράδοση, αναφέρθηκε χθες κατά την παρουσίαση των πρακτικών του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Συνεδρίου «Αρχαία Ελληνική Ποίηση – Νέα Ελληνική Λογοτεχνία», που είχε πραγματοποιηθεί το Μάρτιο 2008 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

«Έχουμε μια πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από των αρχαιοτάτων χρόνων Ορφικά, Ομηρικά κι άλλα έπη. Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά υπήρξε πηγή ανεξάντλητη σε εμπνεύσεις τόσο στην έντεχνη ποίησή μας, όσο και στις έμμετρες της λαϊκής μας παράδοσης. Είναι πηγή της εθνικής μας αυτογνωσίας.

Υποβάλλει και γεννά στην ανθρώπινη ψυχή συναισθήματα ακατάλυτα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο και βαθύτερο χώρο του συναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων - Τεχνών Θεσσαλίας Αθανάσιος Καρατόλιας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η αρχαία ελληνική ποίηση έχει δύο γνωρίσματα, τα οποία εσέβοντο και εκτιμούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Κείμενα που “εν ολίγοις” μας λέγουν πολλά και δίνουν κατευθύνσεις ζωής ακόμη και στο σημερινό άνθρωπο. Είναι ποιήματα επινοητικού νου, ένα μυαλό που γεννάει γόνιμες ιδέες μέσα σε ευθύβουλες λέξεις. Οι νέοι ποιητές – λογοτέχνες με τη βαθιά αφοσίωσή τους στον κόσμο του ωραίου, του μεγάλου, και τ’ αληθινού μας οδηγούν σε μια αληθινή ποιητική μέθεξη» κατέληξε ο κ. Καρατόλιας.

Οι ανακοινώσεις των εισηγητών του 2ου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί στα πρακτικά που παρουσιάστηκαν χθες στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Τα πρακτικά του συνεδρίου παρουσίασαν ο φιλόλογος – συγγραφέας Ευθύμιος Κουφογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία και στο ρόλο της γυναίκας στην Επική, Λυρική και Τραγική Ποίηση της αρχαιότητας. Ο φιλόλογος – συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής αναφέρθηκε στο ρόλο του μύθου στη λυρική ποίηση και η μετεξέλιξή του από την ομηρική εποχή. Ο φιλόλογος – διδάκτωρ συγκριτικής γραμματολογίας – δημοσιογράφος Αλέξης Καλέσης μίλησε για τους ρομαντικούς περιηγητές της Λάρισας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης, ιατρός παθολόγος και ποιητής, ο οποίος ανέγνωσε τα βιογραφικά των εισηγητών του συνεδρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων Αλ. Μπατζανούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass