ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "ΤΖΑΡΤΖΑΝΕΙΑ 2015"

Η πολυγλωσσία στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής κοινότητας

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 0:10

 

Ξεκίνησε τις εργασίες του στον Τύρναβο και στο Δημοτικό Θέατρο, χθες το τριήμερο Γλωσσολογικό Συνέδριο «Τζαρτζάνεια 2015». Πρόκειται για μία πανελλήνιας εμβέλειας συνάντηση γλωσσολογικού προσανατολισμού, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006, με πρωτοβουλία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας (Νομαρχία Λάρισας, Δήμος Τυρνάβου), του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Λάρισας και με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με διετή ρυθμό (2006, 2008, 2010, 2012) πραγματοποιήθηκαν ήδη τέσσερα συνέδρια προς τιμήν του Αχιλλέα Τζάρτζανου στην γενέτειρά του τον Τύρναβο, στα οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές μετά από πρόσκληση. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: «Πρώτη Γλώσσα και Πολυγλωσσία: Εκπαιδευτικές και Κοινωνικοπολιτισμικές Προσεγγίσεις».

Κατά την χθεσινή πρώτη μέρα, αρχικά παρουσιάστηκε απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Δημητρίου Βυζάντιου «Βαβυλωνία», το περιεχόμενο του οποίου είναι σχετικό με το θέμα του Συνεδρίου. Η παράσταση δόθηκε από μαθητές του Λυκείου Αμπελώνα, οι οποίοι μέσα από το συγκεκριμένο δρώμενο ανέδειξαν με κωμικό τρόπο τον πλούτο των διαλέκτων και της πολυγλωσσίας που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό χώρο. Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας, κ. Αναστάσιος Μάτος ενώ την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατά τον χαιρετισμό του εστίασε στο θέμα του φετινού συνεδρίου «για την Πρώτη Γλώσσα, την Πολυγλωσσία, τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικοπολιτισμικές Προσεγγίσεις, θεωρώ πως αποτελεί μία εξόχως εύστοχη επιλογή από τους διοργανωτές, εάν συνυπολογίσει κανείς τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες, η ελίτ της γλωσσολογικής κοινότητας καλείται να συζητήσει και να προβληματιστεί το επόμενο τριήμερο στο πλαίσιο των εργασιών και των βιωματικών εργαστηρίων των Τζαρτζανείων. Σε μία εποχή όπου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται από πολλαπλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, η πολυγλωσσία βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκπαιδευτικής κοινότητας» για να προσθέσει ότι «εκ των πραγμάτων οι προαναφερθείσες επιδιώξεις αναδεικνύουν το ειδικό βάρος της πολυγλωσσίας σήμερα, σε μία Ευρώπη η οποία λόγω της ραγδαίας μείωσης του βιοτικού επιπέδου, της γεωμετρικής αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και της σημαντικής μετακίνησης ανθρωπίνων πληθυσμών από διαφορετικές πολιτισμικές κουλτούρες, εμφανίζει τάσεις εθνικής οχύρωσης, αποσυσπείρωσης και εσωστρέφειας που την απομακρύνουν από το στόχο της ολοκλήρωσης.το πρόβλημα είναι σαφώς πολυσχιδές και δαιδαλώδες αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, τα φωτισμένα μυαλά, οφείλουν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στη λύση του λαμβάνοντας τις δέουσες πρωτοβουλίες».

Το πρόγραμμα της χθεσινής πρώτης ημέρας περιλάμβανε ομιλίες από δύο προσκεκλημένους ομιλητές, τους καθηγητές κ. Αργύρη Αρχάκη από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και Θανάση Νάκα από το Πανεπιστήμιο Αθήνας, καθώς και παρουσιάσεις τεσσάρων ακόμη εργασιών. Για τις επόμενες δύο ημέρες Σάββατο και Κυριακή οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνονται στο "Εμμανουήλειο" Πνευματικό Κέντρο με ώρα έναρξης 9.30 το πρωί, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί της πράξης και τα οποία θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα. Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας στο Δημοτικό Θέατρο, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει βραδιά κλασικής μουσικής με έργα Bach, Beethoven, Chopin.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass