ΣΕ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ «GIUSEPPE SCIACCA»

Τιμήθηκε ο Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 21:39

Ξεχωριστή τιμή για την παγκόσμια παρουσία της Ελλάδας και ειδικά για τη Λάρισα αποτελεί η σημερινή βράβευση του Λαρισαίου εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου. Σε μια λαμπρή τελετή των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana στο Βατικανό, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, επιστημόνων, καλλιτεχνών και μελών του διπλωματικού σώματος διαπιστευμένων στην Αγία Έδρα και το Quirinale, βραβεύτηκαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με το βραβείο «Ιεραποστολικής Δράσης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπισμού», ο οποίος είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής μας, με διεθνή ακτινοβολία. Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης με το βραβείο «Επιστήμης και Έρευνας» και ο διεθνούς φήμης Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου με το βραβείο «Ζωγραφικής».

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τους Έλληνες που διακρίνονται και μεγαλουργούν. Ιδιαίτερη στιγμή είναι και για την πόλη της Λάρισας με τη βράβευση του Χρήστου Παπανικολάου. Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί, μία εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστεί στο διεθνές κοινό το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Μάλιστα την παρούσα χρονική περίοδο που η πόλη διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Μάλιστα λίγες ώρες πριν τη βράβευσή του ο εικαστικός, δήλωσε σχετικά με την Υποψηφιότητα της Λάρισας ότι «ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Λάρισα θα βγάλει κάτι που πιθανότατα δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ευρώπη» για να προσθέσει ότι «η Λάρισα είναι η μικρογραφία της Ευρώπης. Όπως η Ευρώπη είναι χωνευτήρι λαών οι οποίοι μέσα από δράσεις, μέσα από ζυμώσεις παράγουν πολιτισμό, έτσι ακριβώς και η Λάρισα είναι το κέντρο άρα στην ουσία το σταυροδρόμι από όπου περνούν λαοί, κινούνται και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν εκεί. Αυτοί αποτελούν τη βάση από όπου ξεκινούν οι δράσεις και παράγεται πολιτισμός».

Γεννημένος στη Λάρισα το 1968, ο Χρήστος Παπανικολάου σπούδασε νωπογραφία στην Αθήνα και στο Μιλάνο. Μελέτησε τη μνημειακή βυζαντινή ζωγραφική του 13ου – 14ου αιώνα, την τεχνική της εγκαυστικής στο Σινά, τα πορτραίτα Φαγιούμ σε Κάιρο και Λονδίνο.

Η προσωπική του κατάθεση στο χώρο της βυζαντινής ζωγραφικής, αποτελεί η τεχνική της «γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία».

Δίδαξε βυζαντινή εικονογραφία σε σεμινάρια της Ε.Ε. και της σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων, από όπου προέκυψαν οι πρώτοι εικονογράφοι της Αλβανίας.

Έργα του παρουσιάστηκαν σε αρκετές εκκλησίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, αποτελούν η εγκατάσταση στο χώρο της θεραπευτικής κοινότητας «ΕΞΟΔΟΣ» στη Λάρισα, η εικαστική παρέμβαση στο νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004, η εγκατάσταση στο Αττικό Μετρό, οι εικαστικές εγκαταστάσεις στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ενώ την τελευταία πενταετία αντιμετωπίζει εικαστικά την Καπέλα του Καθεδρικού των Τιράνων.

Το έργο του Χ. Παπανικολάου στην Καπέλα του Καθεδρικού των Τιράνων είναι στην ουσία ένα ταξίδι μέσα από το οποίο ο Καλλιτέχνης προσπαθεί να συγκεράσει με την περίφημη τεχνική της γραμμικής φωτοσκίασης σε μονοχρωμία -παγκόσμια τομή στην βυζαντινή ζωγραφική- κλασικές φόρμες της βυζαντινής ζωγραφικής με θεματολογίες που αγγίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ξεπερνώντας ο ζωγράφος την επιθετική ζωγραφική λειτουργεί στη λογική της παραθετικής ζωγραφικής και έτσι στην ουσία «χτίζει» ολόκληρο το έργο του με δισεκατομμύρια γραμμές, πινελιές με διαφορετική φορά και σε διαφορετική πυκνότητα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Vladimir Myrtezai ζωγράφος, Kαθηγητής της Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, Διευθυντής στο εργαστήριο Πολυμέσων: «Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ένας μεγάλος δεξιοτέχνης των ισορροπιών του χώρου, όπου διαμέσου της χιλιοστομετρικής και σύνθετης ζωγραφικής έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα δυναμικό σύνολο, γεμάτο με άφθονα ουράνια χρώματα, σαν μία σιωπηλή συμφωνία, ένα αγνό βίωμα του υπερβατικού» και συνεχίζει «το συνθετικό σύνολο διατηρεί ρυθμούς που έχουν να κάνουν με την σημειωτική της Γένεσης (Ανατολική πλευρά: Γέννηση του Ιησού, Οροφή: Γένεση του σύμπαντος), με ένα εκρηκτικό φως που κατεβαίνει από ψηλά στις σκηνές της ανθρώπινης ολοκλήρωσης προς την αιωνιότητα και τον διαφωτισμό».

Στη δυτική πλευρά αναπτύσσεται θεματολογικά σε δύο ζώνες η σύγχρονη ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας σε καθαρή μονοχρωματική γραμμοσκίαση: στην πρώτη ζώνη απεικονίζεται η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είκοσι χρόνια πριν και στη δεύτερη ζώνη έργα που ο ίδιος δημιουργεί στο διάστημα που ακολουθεί.

Η εικαστική αντιμετώπιση της Καπέλας από τον Χ. Παπανικολάου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οπότε δεν έχει γίνει και η επίσημη παρουσίαση του έργου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα διεθνή βραβεία «Giuseppe Sciacca» είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθελοντικούς θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στον πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, στη φιλία και την κοινή πρόοδο των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους, δίνοντας βήμα σε διακεκριμένους ανθρώπους που έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της δραστηριότητας τους από όλη την εμφύλιο. Ιδρύθηκαν πριν από 14 χρόνια, από τον κληρικό και Καθηγητή Νομικής, Don Bruno Lima, στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία.

Σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν τιμηθεί όπως ο 16χρονος Αμερικανός Jacob Barnett με αυτισμό, ιδιοφυΐα στα μαθηματικά και τη φυσική με δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν, ο επίσης Αμερικανός Cody Mc Casland παραολυμπιονίκης, ο 10χρονος Ουκρανός Vitali Nechaiev παγκόσμια διάνοια στην ιστορία και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Αυξέντιος Καλαγκός, ο ερευνητής Jack Andraka και αρκετοί άλλοι.

* Στην τελετή βράβευσης από τη Λάρισα παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Κωνσταντίνος Μαλίζος, οι ιατροί Πόπη Κουρσούμη, Νίκος Κουικούμης, Νίκος Γκουγκουλιάς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε δείπνο σε ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Ρώμης στο «Corsetti 1921».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass