Αρχαιότητες, Βυζαντινά Μεταβυζαντινά και Νεότερα Μνημεία στο Γριζάνο Τρικάλων

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2015 18:47

 

Τα πρακτικά με τίτλο «Γριζάνο Τρικάλων. Αρχαιότητες, Βυζαντινά Μεταβυζαντινά και Νεότερα Μνημεία» παρουσιάστηκαν στη διάρκεια μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, από το Σύλλογο Απανταχού Διαμενόντων Γριζανιτών Τρικάλων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Παρουσιάστηκε ο πλούτος της περιοχής σε μια πολύτιμη και ενδιαφέρουσα έκδοση παρέχοντας συγκροτημένες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής.

Τα Πρακτικά της Ημερίδας παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Τσόδουλος,       Ιστορικός – Αρχαιολόγος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας. Ο σύλλογος των «Απανταχού Γριζανιτών Νομού Τρικάλων», την Δευτέρα την 5η του Μάη, πραγματοποίησε την 4η, σε αριθμό, ημερίδα στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρισας, με θέμα «Γριζάνο Τρικάλων: Αρχαιότητες, Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά και Νεώτερα Μνημεία». Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων αλλά και την περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, διοργάνωσαν, σύμφωνα με τον κ. Τσόδουλο, με απόλυτη επιτυχία μια ημερίδα, τα πρακτικά της οποίας κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, και αποτελούν αφενός προσφορά στην ιστορία του τόπου και την έρευνα και αφετέρου το εφαλτήριο για μεταγενέστερες μελέτες, που θα αφορούν στην αξιόλογη ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Όπως ολόκληρη η περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας στο σύνολό της έτσι και ο δήμος Φαρκαδόνας γενικά αλλά και ειδικότερα η περιοχή του Γριζάνου, αποτελεί, συνέχισε ο κ. Τσόδουλος, τόπο με σημαντικά μνημεία, τόσο σε ποιότητα όσο και σε αριθμό. Ο δήμος Φαρκαδόνας συμπεριλαμβάνεται, κατά τη γνώμη μου, στους μνημειακούς δήμους της δυτικής Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψιν τα μνημεία και γενικότερα τις αρχαιότητες αλλά και την ιστορία και τις παραδόσεις. Τα μνημεία, που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της παρούσας ημερίδας, οι ιστορικές πληροφορίες που παρασχέθηκαν αλλά και οι θρύλοι και οι παραδόσεις που διατηρούνται ακόμη και σήμερα στην περιοχή, αποτελούν την παρακαταθήκη των μεγαλυτέρων και εμπειροτέρων για τους νεώτερους και άπειρους στον στίβο της αποκάλυψης και διερεύνησης άγνωστων πτυχών του ιστορικού μας παρελθόντος, τόνισε επίσης ο ίδιος, για να καταλήξει:

    «Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ο τόπος μας βρίθει από κάθε είδους μνημεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα. Πολλά από αυτά τα μνημεία, εν πολλοίς άγνωστα και κατ’ επέκταση ασήμαντα, αποτελούν μοναδικότητες, λαμβάνοντας υπόψιν τα τεχνικά και τεχνοτροπικά τους χαρακτηριστικά, που πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και τα εθνικά μας σύνορα. Αυτό που εκλείπει είναι η προβολή και η αξιοποίησή τους, καθώς επίσης και μια γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ακολούθως στροφής του κοινού σε αυτά, αφού αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και του ιστορικού μας παρελθόντος. Οι εισηγήσεις που δημοσιεύονται στα πρακτικά της ημερίδας, καλύπτουν μια μεγάλη χρονολογική περίοδο, που απλώνεται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον 20ο αιώνα, ενώ το θεματικό τους πεδίο αφορά στην αρχαιολογία, στην ιστορία αλλά και στην λαογραφία». Στο χαιρετισμό του ο κ. Άγγελος Σωτηρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γριζανιτών, τόνισε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που είναι σε θέση να παρουσιάσει νέα στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας, τα οποία θα αποτελέσουν βάση για περαιτέρω γνώση, έρευνα και μελέτη. Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αθανάσιος Μεριβάκης ανέφερε, πως η παρούσα έκδοση αποτελεί προϊόν αγάπης για τον πολιτισμό και τον τόπο μας.

Τέλος η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Εφορείας, αλλά και στο πως ξεκίνησε η πραγματοποίηση της 4ης ημερίδας, το υλικό της οποίας περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη έκδοση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass