ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ

Το ΚΚΕ τιμά «τις αλύγιστες της ταξικής πάλης»

* Ξεκίνησε και προσπάθεια συγκέντρωσης αρχειακού υλικού για τα 100 χρόνια της ιστορίας του κόμματος

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 0:44

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στο Τρίκερι του νομού Μαγνησίας, την Κυριακή 5 Ιουνίου, με θέμα: «Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι».

Χθες, στελέχη της οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ μιλώντας για την εκδήλωση τόνισαν: «Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις νέες κοπέλες, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις μωρομάνες, τις φοιτήτριες-σπουδάστριες, μαθήτριες καλώντας τες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την ιστορία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, συνολικότερα του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Η εκδήλωση αυτή στοχεύει να φωτίσει μια ακόμη λαμπρή σελίδα της ταξικής πάλης στη χώρα μας, με καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στην οργάνωση αυτής της πάλης.

Το νησάκι Τρίκερι έχει το δικό του μερτικό στην ιστορία της πάλης των τάξεων στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε ένας από τους τόπους εκτοπισμού γυναικών αγωνιστριών, από τις αρχές του 1949 ως το 1953, όπου έφτασε να είναι εξόριστες περίπου 4.000 γυναίκες, οι 2.000 απ’ αυτές ως «προληπτικά κρατούμενες» μαζί με 235 παιδιά.

Το πολιτικό μήνυμα που δίνουμε με αυτή την εκδήλωση τιμής στο νησί Τρίκερι είναι το ζήτημα της γυναικείας συμμετοχής στον πολιτικό αγώνα, στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Μήνυμα ακόμη πιο επίκαιρο και επιτακτικό λόγω των ιδιαίτερων αντίξοων συνθηκών της δικής μας εποχής. Το ΚΚΕ δεν μιλούσε απλά για την ισοτιμία της γυναίκας, αλλά για την ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, για την ανάγκη να διαμορφώνεται σε κάθε φάση μια πρωτοπορία γυναικών στο εργατικό και γενικότερο κίνημα, παράδειγμα και πόλος συσπείρωσης των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων γυναικών. Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σημαίνει και δράση εξειδικευμένη για την προσέλκυση και ένταξη γυναικών, ιδιαίτερα νέων ηλικιών.

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΕ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του Π.Γ. του κόμματος, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα. Μετά το τέλος του προγράμματος, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο νησί. Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Όσες και όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410-251.878 και στις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ έως και την Τρίτη 31/05. Το πρόγραμμα προβλέπει αναχώρηση από Λάρισα (πλατεία Λαού) στις 8 π.μ. κι από το λιμάνι του Βόλου στις 10 π.μ. (ταξίδι ως Τρίκερι 1 ώρα και 30 λεπτά. Κόστος εισιτηρίου 15 ευρώ λεωφορείο-καράβι (πήγαινε- έλα) και αναχώρηση από το Νησί στις 5.30 μ.μ.».

*Ανακοινώθηκε επίσης το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης, έχει ξεκινήσει προσπάθεια συγκέντρωσης αρχειακού υλικού(έγγραφα, φωτογραφίες, καταγραφή μαρτυριών κ.ά.) από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και του κόμματος τόσο για την περίοδο ΄40- ΄49 όσο και συνολικά από όλη αυτή την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ. Απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα σε φίλους, οπαδούς του κόμματος, απογόνους μελών και στελεχών του ΚΚΕ, μαχητών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, λαϊκών αγωνιστών να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Για πληροφορίες μπορούν απευθύνονται στις κατά τόπους οργανώσεις, στα γραφεία της ΤΕ(Πανός 9, 2ος όροφος) και στο τηλέφωνο 2410-251878.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass